Ziua în care Nadia Comăneci a intrat în ISTORIE. 40 de ani de la primul ZECE absolut din gimnastică

0
109

Pe 18 iulie 1976, o fetiţă de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanţă greu de egalat: nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Afişajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, aşa că pe ecran a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci obţinea, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârna şi paralele), o medalie de argint (echipa compus) şi una de bronz (sol).

 

După remarcabilul sau număr de la Montreal, gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exerciţiu perfect. Două dintre elemente îi poartă numele: „Coborâre Comăneci” şi „Salt Comăneci”.

 

La 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia introduce luni în circulaţie o emisiune specială de mărci poştale, anunţa într-un comunicat instituţia. Emisiunea de mărci poştale ‘”Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci” este disponibilă de luni în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

 

 

Proiectul filatelic constă într-un timbru şi două colițe, una dantelată, numerotată cu negru, cealaltă nedantelată, numerotată cu roşu, ce ilustrează sugestiv momentul 18 iulie 1976, când gimnasta olimpică a atins perfecţiunea şi a dominat prin tehnica să impecabilă. Pe manşeta ilustrată a coliței dantelate este figurat pe fundal cuvântul zece în cele şase limbi oficiale ale ONU – engleză, franceză, spaniolă, rusă, arabă, chineză.

 

Imaginea copilei de 14 ani este adusă în prezent prin imaginea actuală a campioanei. Cele două colițe aduc filateliştilor în dar două premiere – un tiraj simbolic, 2016 exemplare, sugerând marcarea în acest an a celor 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, cât şi două tipuri de hârtie specială (Tullis Russell, Anglia), pe care colițele sunt tipărite şi care prezintă elemente de siguranţă vizibile cu ochiul liber şi respectiv doar în lumina ultravioletă.

 

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 32 de timbre, minicoală de 5 timbre + 1 vinieta (două modele), colița dantelată şi colița nedantelată.

 

(Sursa: HotNews.ro)

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedent18 iulie – Ziua Internaţională Nelson Mandela (VIDEO)
Articolul următorTIR încărcat cu frigidere, răsturnat la marginea județului Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments