Scriitorul Horia-Roman Patapievici a luat decizia de a nu mai fi un „intelectual public” şi va accepta să apară în public numai în ipostaze care o ocolesc pe aceasta.
Patapievici a susţinut, sâmbătă, la Cluj, la Departamentul de Jurnalism al Universităţii Babeş Bolyai, o conferinţă, la peste un an de când a fost îndepărtat de la conducerea Institutului Cltural Roman, scrie jurnalistul clujean Mihnea Măruţa pe blog.
Pornind de la sintagma „perioada interbelică”, Patapievici a amintit de articolul în care Eliade se întrebă „cât timp avem la dispoziţie”. „El era obsedat că nu avem mult timp la dispoziţie şi că, deci, ceea ce noi numim perioada interbelică se va încheia repede şi că trebuie să facă lucrurile repede şi bine, pentru că nu mai e timp. A avut dreptate, intuiţia lui a fost corectă. Timpul n-a mai avut răbdare cu oamenii şi au început catastrofele, sub forma legilor rasiale în ’38, în ’40 statul naţional legionar, războiul şi tot ce-a urmat, comunismul… Intuiţia lui Eliade a fost corectă: sminteală n-a mai putut fi oprită, cu contribuţia, fireşte, a noastră”.
Patapievici a identificat perioada să interbelica în intervalul 1992-2012, după care a explicat că „i-a ajuns”. „Pentru mine, perioada interbelică a început în 1992, când am debutat şi am cunoscut spaţiul public. Ea s-a încheiat în 2012 şi a durat exact 20 de ani. De-acum înainte, în spaţiul public voi apărea numai în forme care nu vor mai semăna cu cele dinainte. Voi accepta să ţin conferinţe ca cea de-aici, dar eu nu voi mai fi un actor public şi un intelectual public, aşa cum am spus, pentru că mi-a ajuns”.
Intelectualul a oferit şi o explicaţie pentru această atitudine: „Când apare numele meu, se găsesc aceşti oameni care intervin imediat şi acţionează în sensul stigmatului. Orice-aş spune, ei nu se lasa traşi pe sfoară: eu sunt ăla, cel rău, anti-nationalul, anti-patriotul, ăla care am distrus şi am blasfemiat”.
(Sursa: ziare.com)