Mişcarea Gülen în Iaşi: cum se învață la Spectrum, „inamica” Turciei lui Erdogan

0
2940

109 copii din Iași învață la școala înființată de cel pe care președintele turc îl vrea capturat. Școala privată din CA Rosetti este administrată de Organizația „Lumina Instituții de Învățământ”, aparținând Mișcării Güleniste, a cărui lider este clericul refugiat în Philadelphia. „Respectăm programa școlară aprobată de Ministerul Educației”, precizează șefa de PR a organizației. Studierea limbii turce este opțională, școala fiind multiculturală, multireligioasă. Din școlile Spectrum și de la Liceul de Informatică ies absolvenți care ajung la cele mai mari universități din lume.

 

Numele clericului musulman Muhammed Fethullah Gülen a fost des vehiculat în ultimele zile de preşedintele Turciei, Tayyip Erdoğan, care l-a acuzat pe Gülen că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din Turcia.

În România, în ultimii 20 ani s-au creat mai multe şcoli şi universităţi fondate de către organizaţia „Lumina Instituţii de Învăţământ“, ce îl are în umbră pe Gülen.

Mişcarea Gülen a creat licee în peste 140 de ţări, dar şi bănci şi companii media. În România, Mişcarea Gülenistă s-a extins prin organizaţia „Lumina Instituţii de Învăţământ“, ce a creat 10 unităţi de învăţământ: cinci școli (la Iași, București, Constanța, Cluj, Timișoara și Ploiești), două licee (Constanța și București), două grădinițe și Universitatea Europei de Sud-Est „Lumina“.

 

Spectrum Iaşi

Şcoala Internaţională „Spectrum“ Iaşi a fost înfiinţată în 2010 şi face parte din grupul „Lumina Instituţii de Învăţământ“.

„Există Şcoli Spectrum în cinci oraşe din ţară, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Ploieşti şi Iaşi, din dorinţa de a asigura unui număr cât mai mare de elevi accesul la un învăţământ de calitate, performant. Şcolile din cadrul «Lumina Instituţii de Învăţământ» funcţionează conform legilor statului român, fiind acreditate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Programa şcolară este cea aprobată la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Şcoala Spectrum Iaşi se adresează tuturor elevilor care îşi doresc performanţă şcolară, o educaţie de calitate şi dezvoltarea aptitudinilor personale“, spune Iulia Nueleanu, PR şi comunicare „Lumina Instituţii de Învăţământ“.

 

Școala Spectrum din CA Rosetti funcționează într-un spațiu imens, raportat la numărul de elevi

Fără activităţi cu caracter religios

În anul şcolar 2015-2016, la Şcoala Spectrum Iaşi au fost înscrişi 109 elevi. Taxa de înscriere este 100 de euro, iar taxa anuală de şcolarizare este de 2.200 euro.

„Fethullah Gülen nu a fost niciodată în România. Ideile pozitive ale lui Fethullah Gülen şi ale altor lideri care susţin valori precum educaţia, drepturile omului, libertatea de exprimare şi democraţia, ne-au inspirat în activitatea noastră. Precizăm că în şcolile noastre nu se desfăşoară activităţi cu caracter religios. Şcolile noastre sunt şcoli multiculturale şi multireligioase, în care religia este studiată conform programei şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale“, adaugă Iulia Nueleanu.

În schimb, toţi elevii şi studenţii care studiază la diverse licee, şcoli gimnaziale, grădiniţe şi universităţi particulare fondate de Mişcarea Islamică Gülen pot învăţa o a treia limbă, şi anume turca.

 

Copiii ieșeni de la Spectrum au fost luați în vizor de ambasadorul Turciei la București

„Nu se poate vorbi de o islamizare a tinerilor“

Iulia Nueleanu a respins acuzele că prin participarea elevilor de la Spectrum la Olimpiade, concursuri internaţionale şi prin învăţarea limbii turce în şcoală, se urmăreşte nu doar promovarea culturii turce ci şi o islamizare a acestor tineri.

„În ceea ce priveşte participarea elevilor noştri la olimpiadele internaţionale, cred că e dificil să spunem că, spre exemplu, cei peste 400 de elevi, din 90 de ţări, care au participat săptămâna trecută la Olimpiada internaţională de fizică din Elveţia au fost la un program de islamizare. Subliniem că la această olimpiadă internaţională, lotul naţional al României, compus exclusiv din elevi de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, o şcoală din cadrul Lumina Instituţii de Învăţământ, s-a întors acasă cu 2 medalii de aur şi trei de argint, clasând România pe locul întâi în Europa, la această competiţie. Toate competiţiile internaţionale la care participă elevii noştri sunt competiţii prestigioase, în care performanţa este principalul criteriu de selecţie“, susţine Nueleanu.

 

Activităţi la nivel internaţional

Lumina Instituţii de Învăţământ organizează, potrivit Iuliei Nueleanu, numeroase activităţi complementare activităţii din şcoli: „Dintre acestea, amintim concursul naţional de matematică LuminaMath, ajuns la cea de-a XIX ediţie, concursul internaţional de proiecte IT, Infomatrix, la care participă anual peste 500 de elevi şi studenţi din peste 40 de ţări, fiind singurul concurs de acest gen din România şi Gala Culturală Internaţională, un eveniment cultural unic în România, la care participă elevi din peste 30 de ţări.“

 

Muhammed Fethullah Gülen, care locuiește de mulți în SUA, este liderul unei mișcări spirituale la nivel mondial. Regimul lui Erdogan îl acuză că stă în spatele tentativei de lovitură de stat de vineri noaptea

Puciul din Turcia, condamnat de „Lumina Instituţii de Învăţământ“

Deşi Gülen este considerat inamicul numărul 1 de către Erdoğan, reprezentanţii mişcării sale au condamnat puciul din Turcia.

„Lumina Instituţii de Învăţământ a condamnat ultimele evenimente din Turcia, deoarece susţinem principiile democraţiei, respectarea statului de drept şi a drepturilor omului. Nu ne implicăm în confruntările politice din Turcia şi ne exprimăm încrederea că democraţia va triumfa“, precizează Iulia Nueleanu.

Cât priveşte atacurile venite din partea Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, reprezentanta „Lumina Instituţii de Învăţământ“ le consideră nefondate: „Nu comentăm declaraţiile politice ale domnului ambasador. Noi am respins însă public acuzaţiile nefondate, făcute cu rea credinţă de domnul ambasador la adresa şcolilor noastre, şi ne-am rezervat dreptul de a ne apăra împotriva acestor acuzaţii pe cale instituţională“.

Referitor la atacurile apărute într-un cotidian german, în care Mişcarea Güllen este considerată „o sectă ce urmăreşte o agendă islamistă secretă“, Nueleanu nu a dorit să comenteze.

„Noi ne ocupăm strict cu activitatea educaţională, cu performanţă şcolară, iar subiectele de natură politică sau ideologică nu se află pe agenda noastră“, precizează reprezentanta „Lumina Ins
tituţii de Învăţământ“.

 

„Activitatea noastră nu are nicio legătură cu Fethullah Gulen. Nu există nicio legătură instituțională cu dânsul și el nu se află în Consiliul nostru de administrație. Nu este sponsor și nu ne ajută logistic.”  Iulia Nueleanu, PR și Comunicare la „Lumina Instituții de Învățământ”

Ambasadorul Turciei, Osman Koray Ertaş: „Acest imam are două fețe”

„Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România – au 11 şcoli în România -, au organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa… el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani am văzut această faţă urâtă a sa”, a declarat ambasadorul turc la București imediat după puciul eșuat.

 

Citește și Plutonierul-torţionar Pintilei: IADUL din unitatea militară

 

„În ultimii doi ani am încercat să-i găsim pe aceşti oameni. Este ca un grup Illuminati. Nu poţi să-ţi dai seama după aparenţe, ei se ascund. În fiecare an, în august, cei mai importanţi membri se întâlnesc pentru a decide cine va fi retras şi pe cine vor promova. Pentru luna august 2016 au pregătit o listă mare pentru a verifica cine sunt oamenii care au legături extradisciplinare cu Armata. Deci acest grup a aflat că vor fi schimbări în august. Oamenii au fost prinşi pe picior greşit, dar, aşa cum vedeţi întreaga naţiune, a protejat democraţia”, a spus Koray Ertaş.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentȘi-a ucis soția din cauza discuțiilor pe care aceasta le avea cu alți bărbați pe Facebook
Articolul următorCum a decurs repartizarea elevilor la liceele din Iași: mai sunt disponibile 407 locuri. Ultima medie de admitere pe licee
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments