Cum a decurs repartizarea elevilor la liceele din Iași: mai sunt disponibile 407 locuri. Ultima medie de admitere pe licee

0
460

Astăzi, la nivelul judeţului Iaşi un număr de 4.689 de candidaţi, dintre care 136 din alte judeţe, au aflat care este liceul unde îşi vor continua studiile.

 

Pentru cei 131 de candidaţi nerepartizaţi în această etapă mai sunt disponibile 407 locuri. Majoritatea candidaţilor nerepartizaţi provin din zona Paşcani şi Hârlău; aceştia au dorit să frecventeze numai un liceu apropiat de domiciliu, motiv pentru care nu au inclus în lista de opţiuni clase din zona Iaşi în care ar fi putut să se încadreze cu media cu care s-au prezentat la admitere. De alfel metodologia nu permite diriginţilor decât să recomande, să consilieze, iar deciziile finale sunt luate de părinţi şi absolvenţi. Recomandăm mai multă atenţie în completarea fișelor pentru a doua etapă de admitere.

 

Alte 38 de locuri au fost ocupate de absolvenţii de gimnaziu de etnie romă, iar 459 de elevi au fost admişi la profilul vocaţional (artistic, sportiv, teologic).

 

„La o primă evaluare rezultatele admiterii în clasa a IX-a recofirmă opţiunile elevilor, în ordine ierarhică a mediilor ultime de intrare, pentru liceele performante, de tradiţie din judeţul Iaşi – Colegiile Naţional, Negruzzi şi Racoviţă – la care se adaugă şi Colegiul Eminescu şi Liceul de Informatică. Mediile de intrare sunt semnificativ mai mici decât anul trecut, în contextul unor subiecte mai dificile, dar se păstrează aceleaşi tendinţe în opţiunile elevilor, determinate de rezultatele şi anvergură unor şcoli în care calitatea educaţiei, implicarea profesorilor, competenţa lor, valoarea proiectelor educaţionale sunt certitudini constante.”, apreciază prof. dr. Camelia GAVRILĂ, Inspector Şcolar General al ISJ Iaşi.

 

În cazul liceelor de top, elevii cu cele mai mari medii de admitere (peste 9,00) au optat în general pentru clasele cu profil matematică-informatică sau ştiinţe ale naturii (9,64 a fost ultima medie la Colegiul Naţional, 9,34 la Colegiul Naţional C. Negruzzi sau la Colegiul Naţional Emil Racoviţă), în timp ce la filologie media de admitere a coborât uneori sub 9,00 (8,64 la Liceul Teoretic V. Alecsandri din Iaşi, 8,27 la Colegiul Naţional Garabet Ibrăileanu sau 8,17 la Liceul Teoretic D. Cantemir din Iaşi). Interesant este că toţi absolvenţii cu media de admitere 10 au optat pentru o clasă cu profil real.

 

Se constată că la Liceul  Alecsandri ultima medie  fost 7,71 la Matematică-Informatică, iar la Ibrăileanu 7,53 la Filologie. O surpriză este interesul scăzut pentru profilul bilingv spaniol de la Liceul Cantemir, zona în care nu aveau acces elevii fără testul de limbă. Altfel, în contexul unei clase obişnuite, fără restricţii, media de intrare ar fi fost mai mare.

 

Liceele economice sunt în continuare atractive, pentru că oferă specializări interesante şi relevante pentru piaţa muncii. Foarte căutat a fost şi profilul Servicii – cea mai mare medie cu care s-a intrat aici fiind 9,43, dar şi profilul Resurse naturale şi protecţia mediului, unde prima medie de admitere a fost 8,02.

 

Liceele tehnologice rămân o variantă importantă pentru absolvenţii orientaţi spre meserii, spre partea pragmatică, aplicativă a domeniilor ocupaţionale.

 

„Cu emoţii inerente, cu nelinişti şi aspiraţii fireşti pentru anii de liceu, promoţia gimnazială 2016 are în față oportunităţi diverse – de la teoretic, științific, artistic sau umanistic până la tehnologic – prin care se pot contura opţiuni de profesii viitoare, iar flexibilitatea traseelor  şi posibilitatea unor reconfigurări de opinii pot conduce şi spre alte şcoli, specializări, profiluri, în sensul permis de metodologii şi regulamente.”, a mai spus prof. dr. Camelia GAVRILĂ.

 

Ultima medie de admitere pe licee

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments