Arborele care poate salva lumea. Trăiește până la 3000 de ani și poate fi clonat

0
243

Schimbările climatice ar putea avea în următorii an un nou duşman: arborele sequoia. Un ONG din Statele Unite preia lăstari ai copacilor şi îi clonează, după care îi plantează în mai multe ţări din lume.

 

Arborii sunt cei mai înalţi din lume, iar specialiştii îi folosesc acum pentru a ajuta la absorbirea dioxidului de carbon.

 

În Munţii Sierra Nevada din California, alpiniştii escaladează unul dintre cei mai bătrâni şi înalţi arbori din lume. Însă, scopul nu este de a ajunge în vârf, ci de a colecta ramuri tinere, pe care le folosesc în clonarea copacului.

 

Jacob Milarch, arheolog: „Credem că există ceva în special în genetica lor care îi ajută să reziste schimbărilor climatice, încălzirii globale. Ne gândim că dacă a trăit 3000 de ani, poate au o genă specială.”

 

Arborii sequoia ajung la o înălţime de peste 90 de metri şi un diametru de peste 7 metri. Pot ajunge să trăiască 3000 de ani, să reziste incendiilor de vegetaţie, secetei sau viruşilor. Arborii de acest tip care cresc în munţii Sierra Nevada sunt cei mai mari şi mai bătrâni din lume.

 

Jim Clark, alpinist: „Avem aici o parte dintre ramurile pe care le-am luat din vârful acestui sequoia, de la 70 de metri înălţime. Am ajuns până în vârful extrem al crengilor şi am recoltat aceste ramuri. „

 

Recolta ajunge apoi în laborator unde sunt plantanti în containere bogate în nutrienţi. Sunt păstrate la lumina purpurie în umiditate şi la temperaturi care le ajută să încolţească. Cele mai multe însă, nu supravieţuiesc. Până acum au fost clonate 170 de specii, iar specialiştii au plantat deja aproape 300 de mii de clone în lume.

 

Todd Dawson, biologist: „Ritmul schimbărilor climatice este mai rapid ca niciodată, aşa că trebuie să ne gândim la soluţii rapide.”

 

(Sursa: Știrile Pro TV)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments