În taigaua siberiană, în mijlocul unei păduri boreale luxuriante, se află un abis pe care localnicii din Yakutia îl numesc „o poartă către lumea subpământeană”, deoarece ei cred că aceasta este intrarea în iad. Este vorba despre Craterul Batagaika şi, cu toate că, evident, nu este vorba despre o intrare în iad, în realitate este un vestitor nefericit despre viitorul acestei planete. Ceva care provoacă o mare îngrijorare în rândul experţilor şi a cărei existenţă este legată, probabil, de schimbările climatice.
Acest crater sinistru, care se extinde pe o distanţă de peste un kilometru şi jumătate şi ajunge la o adâncime de aproximativ 120 de metri, a apărut fără avertisment în urmă cu circa 25 de ani, şi, potrivit studiilor geologice, a crescut cu o rată anuală de peste 18 metri. Cu toate acestea, în afară de Batagay – un oraş din mediul rural în districtul Verkhoyansk al Republicii Sakha (Yakutia), aflat în apropiere – puţini au auzit despre acest fenomen natural.
La începutul anilor ’90, o companie a început să defrişeze zone întinse de pădure, transformându-le în teren industrial, fără a se gândi că tăierea copacilor era începutul unui eveniment geologic catastrofal. Acel colţ din Yakutia, în mod tradiţional unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ, a început să fie lovit de valuri de căldură fără precedent, din cauza încălzirii globale. Căldura a dus la topirea calotei glaciare, apă îngheţată acum cel puţin 200.000 de ani. În cele din urmă, într-o zi, pământul a început să cedeze şi să se prăbuşească.
Astăzi, după cum explică articolul apărut în ziarul The Siberian Times, gheaţa care se topeşte a creat o prăpastie stranie şi ireversibilă.
Când se va opri extinderea craterului?
„Mă aştept să continue să crească, până când se va termina gheaţa sau să fie îngropat de sedimente. Este posibil ca multe alte doline să-şi facă apariţia în Siberia dacă temperaturile continuă să se ridice iar umiditatea să crească”, a declarat dr. Julian Murton, profesor de geologie la Universitatea din Sussex.
„Situl conţine o secvenţă densă de depozite de permafrost, inclusiv două straturi bogate de lemn, care par să confirme faptul că, în trecut, clima a fost la fel de caldă sau chiar mai caldă decât cea de astăzi”, a declarat geologul.
Conform savantului, în Siberia fenomenul nu a atins această scară de cel puţin 10.000 de ani, când Pământul a trecut de la Era Glaciară la Holocen.
Ce se va întâmpla în viitor în Siberia?
Dr. Julian Murton are planuri de a săpa puţuri în permafrostul din Betagaika pentru a analiza straturile sedimentare, cu scopul de a reconstrui condiţiile atmosferice din timpul ultimei ere glaciare.
„Dacă putem înţelege modul în care s-a schimbat atunci peisajul, probabil vom reuşi să anticipăm destinul permafrostului siberian în următoarele câteva secole”, a adăugat dr. Murton.
(Sursa: Epoch Times România)