Galata, noua Chină: șapte blocuri vândute la foc automat

0
824

Basarabeanul a construit cartierul în numai câteva luni și l-a vândut în întregime. Apartamentele, micuțe, de 40 mp, au fost la preț de chilipir: 37.000 de euro. Investitorii se așteaptă la blocaj, după ce băncile au stopat creditarea. „Doar în Centru va mai fi cerere, unde vin cei cu bani și nu apelează la bănci”, spune un dezvoltator.

 

Presa economică centrală a tras deja semnalul de alarmă pentru investițiile imobiliare: acestea mai merg maxim doi ani, după care se blochează din nou. La Iași, acest avertisment era deja cunoscut în piață. Bancherii au spus clar că acceptă avansuri minime de 30-35% pentru credite imobiliare, și se țin de cuvânt, iar fondul de garantare pentru Prima Casă, pe 2016, a fost epuizat în cinci luni.
Aceasta înseamnă că, în următoarea perioadă, singurele credite vor fi cele garantate de cumpărători, cu avansuri mari, față de cel de 5% de la Prima Casă. „Între investitorii imobiliari din Iași este deja cunoscută această problemă. Cei care au făcut blocuri cu banul jos, pentru că au strâns ce au vândut înainte, vor ieși din criză, vânzând un apartament pe lună. Ceilalți nu știu ce vor face”, spune arhitectul Marian Jan Chirița, unul dintre arhitecții preferați de investitorii imobiliari mari.

 

Prima Casă i-a salvat, tot ea îi îngroapă

Programul guvernamental de achiziție de locuințe a însemnat relansarea pieței imobiliare și a construcțiilor. Cumpărările de apartamente erau garantate din fonduri de stat, într-un plafon stabilit anual la buget, iar avansul solicitat de bănci este de doar 5%. În aceste condiții, mii de ieșeni și-au cumpărat apartamente în imobile construite în ultimii doi ani. Ulterior, după ce au început discuții referitoare la Legea dării în plată și aceasta a intrat în vigoare, pe 13 mai, fondul Prima Casă a fost epuizat într-un ritm alert.
Bancherii anunțaseră creșterea avansului la minim 30%, iar consecința a fost că, într-o singură lună, numărul creditelor ipotecare a scăzut de la câteva sute la doar câteva. “Brokerii imobiliari vorbesc deja despre instaurarea unui blocaj în piață, iar bancherii simulează noi produse de creditare care să includă reducerea avansului, dar care să acopere riscul în cazul în care clientul vrea să predea cheile apartamentului în viitor și să scape de orice obligație de plată”, scrie ZF. Cu alte cuvinte, cu un program Prima Casă epuizat, singurele opțiuni rămân creditele ipotecare. Dacă și acestea au avansul foarte mare, atunci nimeni nu mai cumpără.

 

Cele șapte blocuri au răsărit peste noapte pe marginea Șoselei Iași-Voinești

Scârțâie treaba

Arhitectul Chirița spun că investitorii se așteaptă la maxim doi ani de vânzări, din momentul acesta: „Piața vă cădea. Se salvează cei care au construit din banii proprii, alții însă au făcut credite. Cunosc investitori care au blocurile terminate și vând lent, câte un apartament pe lună, ca să-și mențină standardul de viață. Cei care însă au apelat la bănci nu-și vor permite să aștepte, vor rămâne cu blocurile nevândute și se va ajunge la executări”.

 

Citește și Fermierii ieșeni se laudă: „Nu pot ei să vândă cât putem noi să producem”

Un important investitor imobiliar din Iași face aceeași predicție, cu o nuanță: „Cel mult doi ani se mai vând locuințele construite în zone periferice. Din 2018, singura cerere va fi în zona centrală, unde cumpărătorii vor fi cei cu venituri mari, care vin cu banul jos”.

 

 Toți ochii se îndreaptă spre zona Palas-Smârdan, singura în care cererea de locuințe se va menține și în criză

Proiect nou aproape vândut

Un exemplu de eficiență în vânzări este cel al proprietarului unor blocuri construite în ultimul an pe Platoul Însorit. Liviu Pleșca, un cetățean basarabean, a avut suficienți bani să dezvolte un proiect imobiliar cu șapte blocuri, plătind cash lucrările și reușind să vândă aproape tot într-un timp record. „Nu mai sunt foarte multe apartamente de vânzare. S-au dat direct la noi sau prin agenție. Prețurile au fost de aproximativ 37.000 de euro pentru două camere cu 40 mp. Clienții s-au grăbit pentru că se ajunge ușor din oraș, sunt blocuri noi, cu finisaje de calitate. Mai mult, proprietarul a lăsat libertate de amenajare. Fiecare proprietar a avut posibilitatea să aleagă modalitatea de compartimentare a apartamentului. Nu vreau să mă gândesc la blocaj imobiliar, pentru că cererea de apartamente este mare. Să vedem dacă va exista și creditare”, a declarat șeful proiectului imobiliar.
„Dezvoltatorul din Galata are resurse financiare mari, iar schema afacerii sale a fost să vândă mai ieftin, cu profit mai mic, dar mai repede, ca să nu rămână blocat”, a explicat arhitectul Marian Jan Chirița.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments