TEROARE la Munchen: 9 persoane ucise, 16 rănite. Atacatorul, un iranian de 18 ani, s-a sinucis. Printre victime sunt și copii

0
98

Foto: Bild

Ore de coșmar, vineri seară, în capitala Bavariei, München, unde a fost declarată stare de urgență. Un bărbat a deschis focul în fața unui mare centru comercial, la un restaurant McDonald’s, deocamdată din motive necunoscute. A secerat nouă vieți și apoi s-a sinucis, în apropiere de locul atacului. Poliția a anunțat că atacatorul este un tânăr de 18 ani, cu dublă cetățenie, germană și iraniană. Este al treilea atac împotriva civililor care are loc în decurs de opt zile în Europa Occidentală.

 

Comandouri ale poliției, cu echipamente pentru vedere de noapte și câini, au percheziționat sâmbătă dimineață un apartament din cartierul Maxvorstadt. Potrivit cotidianului german „Bild”, în respectivul apartament supectul ar fi locuit împreună cu părinții. Vecinii l-au descris ca fiin o persoană mai degrabă tăcută”.

 

Șeful poliției din München a anunțat că atacatorul este un tânăr de 18 ani, cu dublă naționalitate, germană și iraniană, care locuia în capitala Bavariei de doi ani. Bărbatul s-a sinucis, împușcându-se în cap. Numele lui nu a fost făcut public.

 

 

Era înarmat doar cu un pistol, nu s-au găsit asupra lui alte arme. De asemenea, nu era cunoscut poliției. Corpul lui neînsuflețit a fost găsit pe o stradă lăturalnică, în apropierea centrului comercial.

 

Motivațiile atacului încă nu au fost determinate. În ciuda informațiilor anterioare, nu sunt indicii că ar mai fi și alte persoane implicate în atac.

 

Nouă persoane au fost ucise. 16 persoane sunt rănite, între care trei se zbat între viață și moarte. Printre victime sunt și copii.

 

Atacatorul a deschis mai întâi focul din fața unui restaurant McDonald’s, apoi a intrat în mall.

 

Inițial, s-a crezut că ar fi vorba de cel puțin trei atacatori, din cauza informațiilor diverse primite din mai multe zone de la cetățeni, a explicat poliția. Două persoane care au fost văzute fugind de la locul atacului într-o maşină au fost considerate suspecte. S-a dovedit, însă, că acestea nu au nicio legătură cu crimele.

 

În operațiunea antiteroristă au fost implicate nu mai puțin de 2.300 de persoane.

 

Transportul public a fost reluat. Totuși, evenimentele publice programate pentru sâmbătă în capitala Bavariei au fost anulate.

 

A fost al treilea act major de violență împotriva civililor în Europa de Vest în opt zile. Precedentele atacuri, din Franța și Germania, au fost revendicate de Statul Islamic.

 

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, spune că motivațiile atacului de acum nu sunt clare. „Încă nu am clarificat complet de ce a acționat în felul acesta”, a declarat Frank-Walter Steinmeier într-un comunicat.

 

Pe rețelele de socializare folosite de Statul Islamic, susținătorii organizației teroriste exultă, scrie Reuters. „Statul Islamic se extinde în Europa”, proclamă o postare pe Twitter. Totuși, potrivit Reuters, surse din serviciile americane de informații au declarat că nu pare să existe legături între suspect și Statul Islamic sau alte grupări militante.

 

Cel mai probabil, el ar fi avut probleme psihice.

 

Centrul comercial unde a avut loc tragedia este în apropiere de stadionul olimpic din München. În timpul Jocurilor Olimpice din 1972, un grup de militanți palestieni au luat ostatici 11 sportivi israelieni pe care apoi i-au ucis.

 

Atacul de vineri a intervenit după ce în ziua precedentă, joi, un solicitant de azil afgan, în vârstă de 17 ani, a atacat cu un topor pasagerii unui tren, tot în Bavaria, la Wuerzburg. Poliția l-a ucis pe atacator după ce acesta a reușit să rănească patru persoane din Hong Kong, în tren, și un localnic, în timp ce încerca să fugă.

 

Poliția spune că deocamdată nu a fost stabilită vreo legătură între cele două atacuri.

 

Consiliul pentru Securitate Naţională, condus de Angela Merkel, se va reuni sâmbătă.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments