În perioada 15-22 iulie 2016, în Yakutsk, Republica Sakha, Federația Rusă, a avut loc cea de-a XXIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare „Tuymaada” (International Olympiad Tuymaada for Secondary School Students in Mathematics, Physics, Chemistry and Informatics).
Într-o olimpiadă de înalt nivel științific, jurizată de cei mai renumiți oameni de știință de la universități rusești de prestigiu, precum și de membri ai comisiilor metodologice ale olimpiadelor școlare, la care au participat 150 de elevi, Tudor-Cristian Cozma, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, profesor îndrumător Paula Gavrilescu, a obținut medalia de argint pentru disciplina chimie.
Este a patra olimpiadă internațională de la care Tudor se întoarce cu medalii. În decembrie 2014, el a fost premiat cu medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, desfășurată în Argentina; în septembrie 2015 a primit medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului, defășurată în Brazilia, iar în mai 2016 a obținut medalia de argint la cea de-a XIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe a Uniunii Europene EUSO, desfășurată la Tartu, Estonia.
Se pare că rețeta performaței olimpicului ieșean se bazează pe dorința lui de a pătrunde în lumea cunoașterii, pe dăruirea cu care se apleacă asupra fiecărei materii care i-a stârnit curiozitatea și interesul, pe multă muncă, pasiune și perseverență. Pasionat de chimie, matematică, fizică, biologie şi ramurile geografiei şi cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, Tudor-Cristian Cozma este un elev preocupat de devenirea sa cognitivă și emoțională, fiind totodată și un strălucit interpret al pianului.
Pentru Tudor, performanța înseamnă: „muncă, perseverență, pasiune și devotament – nu numai din partea elevului, ci şi din partea profesorilor. Meritul este însă al profesorilor deoarece dumnealor îţi clădesc eșafodajul, iar tu ești cel care trebuie să construiască, dumnealor stabilesc volumul de cunoştinţe, îţi dau indicaţii sau îți pun în față o paletă de provocări din care să alegi. Pot să spun că sunt extrem de recunoscător profesorilor pe care i-am întâlnit”.
„Sunt mândră de realizările lui Tudor și mă bucur că avem în colegiul nostru elevi excepționali, capabili de astfel de performanțe datorită sprijinului familiei și al profesorilor, dar în primul rând datorită efortului lor susținut, muncii, pasiunii și studiului individual, a declarat prof. Paula Gavrilescu, directorul Colegiului Național „Emil Racoviță”.