Fostul președinte CJ, Victorel Lupu, avea obligația de a înființa o fundație, forma juridică prin care experții din echipa lui Dan Lungu puteau fi plătiți pe măsura priceperii pe care o reclamă un festival de anvergură. Totul rămâne unei firme de organizare, care ar urma să preia întreg bugetul de 450.000 de euro pus la dispoziție. La sfârșit de iulie, nu e clar nici măcar dacă anunțul de achiziție a fost urcat pe SEAP. Față de 2013-2014, echipa lui Dan Lungu n-a mai lansat nicio invitație de marcă pe canalele proprii. Vorbim de un non-combat și de o crasă incompetență din partea politicienilor care conduc județul.
Un festival mai important a avut și Iașul și e gata să se evapore. Cu 65 de zile înainte de data anunțată a ediției 2016, FILIT nu are nici măcar un organizator. Conducerea Muzeului Literaturii Române (MNLR) a urcat un anunț pe SEAP, la începutul acestei luni, și așteaptă să apară cineva care să se înhame la organizarea unui eveniment cu 300-400 de invitați, ceea ce pare o glumă. Dacă nu se înscrie nimeni, și răspunsul va veni în câteva zile, atunci vom avea încă un „FILIT de umplutură” – cum se exprimă cei din mediu – ca și în 2015. Acesta ar fi eșecul anului pentru Iași.
„Nu ne ocupăm noi”
Dan Lungu este în concediu și nu vorbește cu 7EST. Colegul său, scriitorul Florin Lăzărescu, din boardul MNLR, explică simplu: „Noi am făcut caietul de sarcini și în jur de 1 iulie a fost urcat pe SEAP. Șeful de Achiziții vă poate spune. Legal, noi nu putem face mai mult, nu ne ocupăm de organizare”. Înțelesul acestui mesaj este foarte grav: în acest moment nu avem FILIT. Nu s-a făcut nicio invitație de marcă, nu s-a negociat prezența nici măcar a unui scriitor din Albania sau bibliotecar din Andora. „Eu nu mai știu nimic de FILIT, nu mai sunt implicată de doi ani. Știu că mă întreabă scriitori din Germania – „ce se întâmplă, n-am primit nimic”, și n-am ce să le spun. Comentariul meu este că, timp de doi ani, Iașul a fost în centrul atenției la nivelul culturii europene și s-a terminat”, declară poeta și managerul cultural Corina Bernic, făcând aluzie la edițiile 2013-2014.
Lucian Dan Teodorovici, cel care s-a ocupat de invitații de marcă în primii doi ani, s-a retras definitiv din proiect, dezamăgit de relația încordată cu politicienii din Casa Pătrată.
Dan Lungu, directorul MLNR, uzat de relația glacială pe care o are cu șefii județului, după suspendarea aliatului său, Cristian Adomniței
Anunțul ar fi pe SEAP
Știrea postării pe SEAP a anunțului de selectare a unui organizator nu este, până la această oră, confirmată 100% de o sursă autorizată. Maricel Buzea, șeful de Achiziții de la MNLR, n-a răspuns la telefon, iar 7EST, cu toată priceperea echipei sale, n-a reușit să găsească niciun anunț pe SEAP. Nu apare în niciunul din subdomenii, indiferent de cuvintele de căutare, și suntem foarte buni în acest tip de documentare. Precizăm că în 2013 și 2014, selectarea firmelor care s-au ocupat de logistică s-a făcut în luna august, deci timp ar mai fi, dar atunci echipa MNLR și cei peste 20 de colaboratori se ocupaseră personal de partea cea mai importantă: aducerea invitaților, anunțarea din timp a câte unui nume, iar anumite evenimente pregătite erau anunțate, periodic, în presă. În 2014 se știa din iulie de Herta Muller și se știa în mare tot programul. Acum, Florin Lăzărescu spune clar: „Nu ne-am ocupat de niciun invitat”.
La CJ, inconștiență totală
În afara îngrijorării 7EST, în Consiliul Județean absolut nimănui nu-i pasă de FILIT. Fosta conducere spune: „Se face, noi așa știm, am asigurat banii”. Maricel Popa, ales președinte al Consiliului Județean de nicio lună, recunoaște că nu știe absolut nimic despre FILIT: „Am avut alte urgențe pe cap. Nu am nicio informație. Mâine chem departamentele de specialitate să mă informez”.
Substratul este al unui conflict ireconciliabil între conducerea MNLR și președinția PSD a Consiliului Județean. Colaboratorii din echipa de organizare a FILIT au cerut din 2015, când scandalul a dus la anularea în mare a evenimentului, să fie plătiți pentru munca lor. Victorel Lupu le-a spus că plata colaboratorilor externi este ilegală și că Muzeul are suficienți angajați care să se ocupe de organizare. „Muzeografii nu pot face FILIT. Nu e treaba lor, nu fac muncă voluntară și e ilegal”, a mai explicat o dată Florin Lăzărescu.
Singura mențiune pe site-ul oficial al festivalului. Un FILIT mai mare?
Nu s-a mai făcut fundația
S-a convenit atunci, ca formulă de succes pentru rezolvarea chestiunii financiare, să se înființeze o fundație reprezentativă la nivel județean și care să se ocupe exclusiv de organizarea FILIT. Fundația era cadrul juridic prin care experții cooptați în comitetul de organizare puteau fi plătiți cum se cuvine, pe măsura priceperii și a relațiilor în mediul cultural la nivel european. Dar din 2015 și până astăzi, 27 iulie 2016, Consiliul Județean n-a mai înființat fundația. FILIT s-a stins anul trecut, apoi au venit alegerile, Victorel Lupu nu mai este președinte, iar Maricel Popa abia s-a instalat. Singurul lucru, în aprilie, s-a alocat suma de 450.000 de euro de la bugetul județean, iar acum această sumă a fost urcată pe SEAP – dacă nu cumva nici măcar acest lucru nu a fost făcut – în speranța găsirii unui organizator. „Nu anticipez nimic. Poate fi o firmă care să se înhame la această treabă și să avem un FILIT așa cum ne dorim”, spune sec Florin Lăzărescu.
Misiune imposibilă
Sunt posibile trei scenarii:
1. Apare o firmă serioasă, know-how în management cultural existând în România, și încearcă să facă o ediție pe măsura pretențiilor de afirmare ale Iașului. Ar avea la dispoziție mai puțin de 60 de zile.
2. Pachetul de servicii este achiziționat de o firmă fără anvergură și vom avea un FILIT scump, dar fără invitați de marcă și cu o promovare modestă.
3. Nu cumpără nimeni oferta MNLR pentru FILIT 2016 și atunci festivalul din acest an va fi încropit la nivel local sau nu va mai fi deloc.
Cert este că, în acest moment, promovarea FILIT lipsește cu desăvârșire, ca și cum nu s-ar organiza nimic.
Florin Lăzărescu a făcut caietul de sarcini, mai mult nu știe. Așteaptă organizatorii
Victorel Lupu mai speră
Neexistând fundația, Dan Lungu rămâne în carapacea sa. Fostul președinte Victorel Lupu are un singur argument în favoarea sa: „Le-am alocat banii, până la ultimul leu, așa
cum au cerut. Dan Lungu are în contractul de management obligația de a organiza FILIT, e criteriu de evaluare a performanței. Rămâne să-și țină partea de înțelegere”.
Surse din mediul cultural: nu mai este timp
Mai mulți oameni din mediul cultural ieșean au spus, fiindu-le protejată identitatea, pentru a nu intra în conflict cu Dan Lungu, că MNLR nu mai are fizic timp pentru a organiza o ediție ca la carte a FILIT 2016. Mai mult, spun unii dintre ei, însăși ediția FILIT 2016 poate fi pusă acum în pericol. „Un astfel de festival are invitații lansate pentru scriitori importanți cu ani în avans. Nu mă pricep la achizții, dar știu că laureații Nobel, spre exemplu, au agende scrise pe ani înainte și este greu să aduci unul dacă nu lansezi invitația din timp. Altfel, poți face o ediție diluată, dar avem pretenții mai mari”, ne-a spus unul dintre colaboratorii fostelor ediții FILIT.
„Așa cum știu eu, dacă ne referim la festivalul în sine, abia este etapa în care se scoate la licitație organizarea lui. Rămane de văzut dacă se va găsi o entitate cu destulă expertiză și forță logistică capabilă să-l organzieze la timp și bine. Dacă îți sunt cunoscute legile achizițiilor publice, și eu le cunosc, nu mai este timp, mai ales dacă vor fi contestații. Când le rezolvi, când vorbești cu invitații? Termenul este prea strâns. Și ar fi o pierdere imensă pentru Iașul cultural ca FILIT din acest an să nu fie făcut”, ne-a spus scriitorul Dan Doboș, fostul director al Fundației Iași Capitală Europeană a Culturii.
„Este ciudat, e foarte târziu pentru a realiza achizițiile, pentru a lansa invitațiile. Nu știm nimic.” Victorel Lupu, fost președinte CJ Iași, actual vicepreședinte
O ediție diluată
Primele două ediții FILIT, cele din anii 2013 și 2014, au fost cele mai consistente. Cu peste 26.000 de participanți în 2013 și peste 35.000 de participanți în anul următor, FILIT a avut sute de invitați, unii dintre ei scriitori și critici foarte cunoscuți. Prima ediție a fost realizată cu numeroase încredințări directe din bugetul pus la dispoziție de CJ, iar cea de-a doua ediție, care a costat 500.000 de euro, a fost realizată cu ajutorul unei firme care s-a ocupat de achiziții, amendată ulterior pentru lipsă de transparență. Ediția din anul 2015 a fost foarte modestă ca ecouri, deși bugetul inițial a fost la nivelul celorlalți ani. Trebuie menționat totuși că, față de primii doi ani, toată organizarea a căzut exclusiv în sarcina angajaților MNLR, nemaifiind externalizat nici un serviciu.
„Știți cum este asta cu FILIT? Au spus joi: lasă, ne apucăm de luni de treabă. Și timpul a trecut. La ora asta nu știu nimic despre festival, dar voi întreba.” Maricel Popa, președinte CJ Iași.
Site neactualizat
Cu două luni înainte de ediția 2016, pe adresa filit-iasi.ro, ultimele informații datează din octombrie 2015. Nu există nici o mențiune referitoare la ediția din acest an, în condițiile în care la mai toate festivalurile din lume informații despre următoarea apar imediat după încheierea ediției curente. Pe site-ul FILIT există o postare referitoare la politizarea evenimentului, căreia organizatorii i s-ar opune. Tot organizatorii spun că în anul 2016 va fi o ediție cu bani privați, ca să recunoască, într-o altă postare, că s-a revenit la formula consacrată a FILIT și la sursa de finanțare de la fiecare ediție: bugetul județului.
Citește și 7EST nu minte: FILIT 1 și Holograma, pierdute în instanță de Lungu