Cel mai timid om din afacerile de anvergură din Iași este și cel mai longeviv. Marian Berdan împlinește 25 de ani cu ELECTRA, o raritate în mediul economic, nu doar din Iași, ci din toată lumea, unde 90% din companii nu trăiesc mai mult de 10 ani. „Același număr de înregistrare la Registrul Comerțului din 1991 până în prezent”, cum îi place lui Marian Berdan să spună.
Băieții cuminți din economie
Trei din cei patru lideri ai grupului ELECTRA sunt colegi de 25 de ani. Au împărțit un spațiu micuț la parterul unui bloc din Nicolina, lucrând singuri cu pistolul de lipit, și au rămas în tot acest timp împreună. S-au mutat într-un sediu mai mare, pe CA Rosetti, când visul lor devenise o certitudine, apoi au închiriat 1.400 mp de la fostul Terom, și erau îngroziți că nu vor avea ce face cu atâta spațiu, construind apoi alte două clădiri și deja nu mai încap și vor trebui să mai construiască una. Ei trei sunt însă aceiași, sobri, timizi, niciunul nepurtând cravată și poate îmbrăcați cam demodat pentru niște oameni cu o cifră de afaceri de 7 milioane de euro pe an. Ei sunt băieții cuminți ai mediului de afaceri ieșean, cu 40% din producție la export.
În „93 a avut ideea: interfoane
În povestea Grupului ELECTRA, în anul 1992 apare un al patrulea angajat. Am întrebat cine era, încă nu se mutaseră din Nicolina. Marian Berdan, ușor încurcat, s-a consultat cu prietenii săi de la început, și au spus zâmbind: „Geta era, parcă, nu? Ea era”. Nu știm nimic de Geta, ea are locul ei într-o afacere făcută cu mult suflet, care s-a dezvoltat continuu, cu răbdare, mai încet ca alții, dar fără colapsuri. În 1993, Marian Berdan a spus că interfonul e produsul care le va aduce succesul și așa a devenit ELECTRA un nume comun, ocupând 70% din piața românească.
„Formula noastră de a exista ca firmă a fost cercetarea și reinvestirea în fiecare an a profitului. Afacerea noastră e grea, ne permite doar să ducem un trai decent, dar nu te îmbogățești din așa ceva”, explică, foarte sincer, Marian Berdan.
Marian Berdan, 1997, într-un stand cam de Estul Europei, nelipsit de la târgurile de profil, unde prezintă el însuși produsele
90% din produs este făcut la Iași
Interfoanele ELECTRA s-au îmbunătățit continuu, n-au rămas nicio clipă în urma concurenței din Europa. „Dacă nu alocam bani cercetării, nu mai existam. Aparatele noastre îndeplinesc toate condițiile puse de cumpărătorii occidentali: sunt foarte moderne, elegante, au finisaje de calitate, fiabilitate foarte mare, demonstrată în timp tuturor clienților și un raport preț-calitate excelent”, a mai povestit principalul acționar, ținând să sublinieze: „90% din componentele produselor noastre sunt fabricate la Iași, avem doar parteneri locali. Totul se face aici, nu vindem chinezării. Doar vopsirea ramelor o facem la Botoșani, că ne-au oferit cea mai bună calitate”.
Cei mai tari fără parcare
Cifra de afaceri crește, la ELECTRA lucrează acum fix 210 oameni. „Vom mai angaja”, spune Berdan. Divizia de asamblare electronică EMS-ELECTRA își mărește producția, partenerii nemți descoperind la Iași ceea ce nu au găsit nicăieri în lume: cea mai bună calitate la costuri foarte mici. „Când văd nemții ce parcare mică avem, nu le vine să creadă. Le-am explicat că în România suntem obișnuiți să avem mai puțin”, a spus Marian Berdan, dar răspunsul real ar fi fost că a insuflat întregului său grup de firme ceva din modestia sa și un cult al muncii care formează cumva spiritul ELECTRA. Așa și-a luat și la revedere: „Politică nu mai fac”. Păcat.
Cifrele ELECTRA:
6.3 milioane de euro investiții
10,5 milioane de euro taxe la stat
participarea la 37 de târguri naționale și internaționale
9,5 milioane de oameni care poartă cartele ELECTRA
53,5 milioane de euro cifră de afaceri totală și 12,6 milioane de euro la export