Florin Boca își trece turnul de 13 etaje prin Consiliul Local ca prin brânză

0
1197

Consilierul local Florin Boca, deţinător, prin intermediul surorii, al unui proiect grandios în centrul Iaşului, a fost numit de primar exact în comisia din Primărie care avizează proiectele imobiliare. Anterior, proiectul a fost respins de cinci ori. Numirea lui Boca reprezintă o insultă la adresa bunului-simţ, după ce, în 2007, Primăria l-a amendat cu 3.000 de lei pentru că începuse construirea unei case fără autorizaţie. E ca şi cum ai pune şef la puşcărie un fost deţinut. Mai mult, soția lui Boca a ajuns șefă de serviciu la DAPP.

 

Mafia imobiliară nu a dispărut, s-a transformat. Axa Nichita-Vericeanu-Jan Chiriţa este pe cale să fie înlocuită de o nouă grupare cu interese imobiliare oculte, al cărui lider, Florin Boca, taie și spânzură în Comisia de Urbanism, având tot sprijinul primarului Mihai Chirica. Boca a fost printre principalii sponsori PSD în campania electorală.

 

Comisie ca-n PCR

Florin Boca mai are de aşteptat doar până la următoarea şedinţă ordinară de Consiliu Local pentru a-i fi aprobat un proiect de hotărâre care-i va sălta spectaculos averea. Anterior, proiectul a trecut prin Comisia de Urbanism din acelaşi Consiliu Local, unde este membru, alături de alţi patru consilieri locali. Alianţa PSD-ALDE, din care face parte Boca, are patru din cele cinci voturi în această comisie (Boca, Marius Aur, Gabriel Harabagiu, Cristinel Corozal, ultimul – de la ALDE), ba chiar cinci, de vreme ce Violeta Găburici de la PMP face parte din noua majoritate din Consiliul Local.

Găburici construieşte un bloc în spatele Mitropoliei, soţul ei, Paul Ştefan, a obţinut recent un certificat de urbanism pentru un plan urbanistic zonal în zona Sărărie, iar Corozal a renovat clădirea Trust Construcţii de peste drum de Habitat, în Copou.

 

Florin Boca va da lovitura cu turnul de locuinţe din centrul oraşului

Alţii stau la rând, pe vecie

Conform proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), familia Boca va construi un imobil în perimetrul format de strada Splai Bahlui Mal Stâng nr. 35A şi stradela Sfântul Andrei nr. 7 şi 9, zona fiind una protejată. Conform datelor tehnice, pe o suprafaţă de 2.230 metri pătraţi vor fi construite o clădire cu 13 nivele – 2 la subsol, parter şi 10 etaje -, ce nu va depăşi înălţimea de 33 metri, şi o clădire-corp lateral de maximum 7 metri. Certificatul de urbanism a fost eliberat pe data 5 august 2015, în timp record după ce a trecut prin Comisia de Oportunitate, iar toată conducerea Serviciului de Urbanism și-a dat, subit, demisia, la începutul noului mandat al primarului Mihai Chirica.

În timp ce Boca a primit avizele necesare, lui Dragoş Mancaş, un investitor ce deţine 1.000 de metri pătraţi în faţa Hotelului Europa, nu i-a fost aprobată construirea unei clădiri de birouri.

 

După refuzuri a primit mai mult

În actele oficiale, nu Florin Boca este titular al proiectului, ci sora sa, Irina Ramona, ca administrator în societatea Rafant Company SRL, ce are ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Firma, cu sediul social în localitatea Vişan, a fost înfiinţată în 2011, iar în 2014 a raportat o cifră de afaceri de doar 5.000 de lei şi zero angajaţi. Iniţial, consilierul Boca a precizat că nu are vreo legătură cu societatea Rafant, negând orice intenţie de dezvoltare imobiliară. Însă la datele de contact ale firmei, de la Registrul Comerţului, este menţionată adresa de mail a lui Florin Boca: [email protected], numărul fiind anul de naştere al politicianului.

Ciudat este că, iniţial, proiectul de pe Sf. Andrei, în diferite forme, a fost respins de cinci ori! La sfârşitul lunii martie 2016, însă, Rafant a cerut autorizarea unui turn cu subsol, demisol, parter şi 10 etaje, mai mult decât propusese în cele cinci ocazii anterioare, iar cererea a fost aprobată!

 

Lupul paznic la oi

Revoltător este că pe lista scurtă a celor care decid ce se construieşte în Iaşi se află o persoană care a sfidat legea. În martie 2007, urmare a unei sesizări primite de către Serviciul de Control Urbanism din cadrul Primăriei, s-a constatat că Florin Boca începuse lucrări de construire a unei locuinţe fără autorizaţie de construire, fiind executate demisolul, structura de rezistenţă a parterului şi cofrarea stâlpilor de la etaj. A fost amendat cu 3.000 de lei şi i s-a cerut să obţină autorizaţiile necesare. Boca a plătit amenda, iar apoi Primăria a cerut în instanţă demolarea casei, pe motiv că Boca nu a făcut demersurile intrării în legalitate în termenul cerut, dar, în final, acesta a obţinut autorizaţia de construcţie în timpul procesului, iar acţiunea a fost respinsă.     

 

 

De văzut dacă Botez, văzut ca „tehnocrat-cinstit” se va opune mafiei imobiliare

Legea sfântă, în aşteptare

Viceprimarul Radu Botez, responsabil cu supravegherea întocmirii noului Plan Urbanistic General (PUG), regulament aşteptat de toţi investitorii care nu pot construi, a declarat că, în cel mai fericit caz, documentaţia va fi pe masa Consiliului Local în termen de şase luni. „PUG-ul se află într-o situaţie dificilă pentru că o serie de studii care au fost executate de către cei de la Search Corporation au expirat. Trebuie făcute o serie de modificări. La ora asta, ne trebuie un aviz de la Mediu şi de la Cultură. Într-un ton optimist, în şase luni, PUG-ul ar putea ajunge pe masa consilierilor”, susţine viceprimarul Botez. Aprobarea PUG-ului, care va reglementa clar cum se va construi în Iaşi, va stopa iniţiative gen Boca de autorizare a unor construcţii „cu forcepsul”, prin influenţă politică.

 

Citește și EXCLUSIV. Îmbină „biznisul” cu politica: Florin Boca își face un al doilea Palas

 

Nevasta lui Boca lucrează în Primărie

Boca este considerat unul dintre cei mai influenţi consilieri locali. Un exemplu: la scurt timp de la trecerea de la PPDD la PSD, în 2014, soţia sa s-a angajat ca auditor în Primăria Iaşi. A urmat avansarea: de mai bine de jumătate de an, Monica Boca ocupă funcţia de şef Serviciu Administrare Spaţii Comerciale în cadrul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, aflată în subordinea Primăriei. Ea are un salariu de aproximativ 3.000 de lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments