Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au demarat în această dimineață investigații pentru a stabili ce a declanșat explozia devastatoare de luni, 1 august 2016. Primele observații fac referire la structura de rezistență a blocului care a fost grav afectată. Blocul a fost debranșat de la rețeaua de gaz, lumină și apă.
Informațiile privind structura de rezistență a imobilului au fost confirmate și de viceprimarul Gabriel Harabagiu:
„În aceste momente se desfăşoară ancheta. Procurorul de serviciu împreună cu ISU Iaşi, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi cu cei de la Criminalistică vor stabili cauzele producerii deflagraţiei.
Cei de la EON s-au oferit să le pună la dispoziţie locatarilor câte un apartament de familie închiriat, chirie plătită de către dumnealor, de la EON şi un ajutor imediat de 3 mii de lei.
Noi de la Primărie am organizat cu colegii întâlniri cu familiile afectate. Am început ancheta socială care o facem conform legii. Le-am pus la dispoziţie mâncarea de dimineaţă, la prânz vine o masă caldă.
Nimeni din cei sinistraţi nu a dorit să meargă în locaţia pusă la dispoziţie de către primărie, mergând la rude sau aparţinători.
Sunt trei victime internate în acest moment în afara pericolului, două la Spitalul Spiridon şi una la Spitalul de Neurochirurgie.
Avem pregătită o schelă ca să putem, în momentul în care decid cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, să intrăm în interiorul imobilului pentru ca locatarii să poată să-şi ia din lucrurile de valoare”, a declarat edilul pentru Radio Iași.
El a mai precizat că la finalul anchetei privind cauzele producerii deflagraţiei va fi dispusă şi expertizarea imobilului.
Locatarii din imobilul distrus de explozie au primit permisiunea de a pătrunde în apartamente, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a-și recupera o parte din obiectele personale. Accesul se face numai în apartamentele neafectate de explozie.