Rezidențele FILIT 2016 aduc autori români la Iași

0
126

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a acordat 6 rezidențe pentru scriitori români, printr-un program conceput pentru a susține creația contemporană și a promova locurile simbolice ale literaturii române. Beneficiarii rezidențelor sunt scriitorii Daniel Bănulescu (București), Lavinia Braniște (Brăila), Vasile Ernu (București), Anatol Grosu (Chișinău), Laurențiu Malomfălean (Cluj-Napoca) și Mircea Țuglea (Constanța).

 

Primul scriitor ajuns la Iași prin intermediul rezidențelor FILIT de anul acesta a fost Vasile Ernu, care a declarat: „Am avut multe rezidențe în ultimii cinci ani, însă, de departe, aceasta a fost cea mai productivă pentru mine.  Am reușit să termin aproape cartea la care lucrez. Contează mult, cred, locul, Casa Pogor, și atmosfera orașului Iași. În acest moment, rezidențele FILIT sunt singurele de acest fel din România. Ele sunt gândite și derulate profesionist și asta contează mult într-o țară în care nimic pare să nu fie dus până la capăt. Sper ca acest proiect sa capete proporții și să ofere șansa pe care am avut-o eu mai multor scriitori.”

 

Scriitoarea Lavinia Braniște, care va scrie la Iași în luna septembrie, a salutat inițiativa FILIT: „Pentru un scriitor care trăiește din orice altceva în afară de scris, o lună în care-și poate pune pe pauză activitățile și în care se poate dedica scrisului e mană cerească. Mă bucur enorm că există în sfârșit și la noi un program de rezidențe, care sper să ia avânt și să inspire și alte instituții. Eu mi-am propus să lucrez la Iași la un volum de povestiri, dar nu dezvălui mai multe acum, fiindcă sunt superstițioasă și nu vreau să-mi stric karma. Dar am planul făcut, îmi tropăie creierul de nerăbdare. Oricum, decât să povestesc acum cum va fi, mai bine povestesc după aceea cum a fost!”

 

Rezidențele pentru scriitori au fost lansate în anul 2015 de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în colaborare cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu. Astfel, autori români au beneficiat de transport, găzduire timp de o lună, precum și de o sumă forfetară. Rezidențele pentru scriitori se aliniază celorlalte programe de încurajare a creatorilor și profesioniștilor, Rezidențele FILIT pentru traducători străini și Atelierele FILIT pentru traducători.

 

Dan Lungu, directorul MNLR Iași, a declarat: „Începând cu  acest an, FILIT pune un accent sporit pe partea profesională a festivalului. Practic, cu cele 32 de rezidențe pentru traducători străini și autori români, FILIT are cel mai mare sistem de rezidențe literare din Europa de Est. Pentru anul viitor ne propunem să lucrăm asupra complexității ofertei de rezidențe, în sensul că trebuie să oferim oportunități și pentru scriitori străini sau manageri culturali.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments