Fraudă în bugetul Sănătăţii. Un nevăzător din Iași a aflat că a fost înjunghiat și operat, deși n-a călcat prin spital

0
209

Rezistenţa sistemului la adevăr: te trage în piept, îl dai de gol, dar tot nu reuşeşti să-l învingi. Un nevăzător din Iaşi a aflat din întâmplare că, în 2013, a fost operat la Spitalul „Sf. Spiridon”, deşi acest lucru nu a avut loc în realitate. În încercarea de a afla vinovaţii, a fost tratat cu sfidare, iar procurorii au închis dosarul. Judecătorii însă l-au redeschis şi există o şansă de a i se face dreptate.

 

Fraudă în bugetul Sănătăţii. Un nevăzător din Iaşi a aflat, cu stupoare, că pe numele lui au fost decontate mai multe servicii medicale, deşi nu beneficiase niciodată de acestea.

 

Prins din greşeală

Ieşeanul M.B.(54 de ani), nevăzător, nu ar fi aflat prea curând că a fost „operat” dacă medicul de familie care îl are în evidenţă nu ar fi fost sancţionat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi. Doctorului i s-a imputat că a eliberat o reţetă compensată pentru pacientul său, deşi acesta era internat în acelaşi timp în spital, unde beneficia de tratament şi asistenţă medicală. „Când ne-a spus medicul de familie, prin 2013, ce s-a întâmplat, nu ne-a venit să credem. Am mers la Casa de Asigurări şi am cerut un istoric medical, pentru că soţul meu nu fusese internat în niciun spital”, a povestit soţia lui M.B.

 

Cineva de la Spitalul „Sf. Spiridon” ştie cine a furat, dar încă nu s-a ajuns la el

„Operat” în zona abdominală

Astfel, au aflat că bărbatul figura că a fost internat în perioada 10-13 septembrie 2012 la Secţia Clinica Chirurgie Generală III a Spitalului „Sf. Spiridon”. Mai mult, lui M.B. i s-ar fi spus că ar fi fost operat după ce ar fi suferit o plagă prin înjunghiere în regiunea abdominală, iar ulterior ar fi fost şi la control. Toate aceste servicii au fost decontate de CJAS Iaşi.

Cei doi soţi au încercat să descopere cum a fost posibilă această situaţie şi au făcut mai multe drumuri la Casa de Sănătate şi unitatea medicală. „Se poate constata că nu am fost operat, nu am nicio tăietură pe abdomen. Iniţial, mi s-a dat un răspuns de la Casa de Sănătate ca şi cum am fost operat, dar nu îmi mai aduc eu aminte. M-au informat că m-am prezentat cu buletinul, cuponul de pensie, trimitere de la medicul de familie. Eu nu pot să scriu şi să citesc în afara metodelor specifice nevăzătorilor, însă mi s-a răspuns că am semnat şi un acord pentru efectuarea manevrelor chirurgicale”, spune M.B.

 

A făcut plângere penală

„Am reclamat o fraudă şi am fost trataţi cu sfidare, ne-au pus pe drumuri, nu au făcut niciun fel de control pentru a se vedea în ce împrejurări au ajuns datele mele de identitate în acele registre şi cine s-a operat de fapt. Dacă s-a prezentat o persoană înjunghiată la spital, de ce nu a fost anunţată Poliţia? Ne putem aştepta la orice. Mâine mă pot trezi că cineva mi-a vândut casa”, a spus bărbatul.

În cele din urmă, reprezentanţii spitalului i-au răspuns că, din lipsă de personal, s-ar fi comis o eroare şi şi-au cerut scuze. „O eroare se poate produce când sunt două persoane la spital şi se încurcă foile de observaţie. Atunci mai înţeleg, dar cum eu nu am fost niciodată la spital? Cartea de identitate a fost mereu la mine, nu am dat nimănui niciun cupon de pensie”, spune, indignat, ieşeanul.

M.B a făcut o plângere penală în acest caz şi a solicitat 30.000 de euro daune.

Procurorii au dispus însă, în 2015, clasarea dosarului. „S-a motivat că din cauza lipsei de personal, a aglomeraţiei s-a produs o eroare, s-au încurcat CNP-urile, iar această eroare aduce atingere minimă valorilor sociale şi nu ar intra în sfera penalului”, a declarat Codrin Stupariu, avocatul lui M.B.

După ce bărbatul a contestat soluţia, Judecătoria a decis, în februarie, ca dosarul să se întoarcă la Parchet în vederea completării urmăririi penale. O soluţie este, încă, aşteptată.

 

 „Din punctul nostru de vedere, cineva trebuie sancţionat, eventual chiar unitatea medicală, iar clientul meu trebuie să fie despăgubit pentru că a suferit un prejudiciu”  Avocat Codrin Stupariu

Casa de Sănătate de-abia de acum va verifica situaţia  

Reprezentanţii CJAS Iaşi susţin că vor face verificări. „Vom face o serie de verificări pentru a vedea dacă este vorba de o eroare sau o situaţie premeditată”, a declarat Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

„Dacă este o eroare de la noi, sigur o să ne-o asumăm. Dacă este din partea respectivului, sigur şi-o asumă. Ştiu de acest caz, ştiam că s-a stins această situaţie, dar, dacă s-a revenit, o să o reanalizăm şi vedem despre ce este vorba, cu celeritate”, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf.Spiridon”.

 

Citește și Bomba de sub scaunul lui Chirica: FIE 2015 n-a fost achitat pentru că are „bube”

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDIICOT verifică povestea traficanților de arme din România: „Sunt multe necunoscute și nepotriviri”
Articolul următorViolatorii din Arestul Poliției ieșene, detenție într-un centru de reeducare. Părinții lor vor plătie daune de 30.000 de euro
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments