Un gust deosebit şi o aromă irezistibilă. Acestea sunt, la prima vedere, motivele pentru care condimentele sunt nelipsite din bucătărie. Însă, beneficiile pe care le aduc sunt mult mai multe şi au legătură şi cu sănătatea ta.
Condimentele sunt pline de nutrienţi, vitamine şi minerale care au grijă de sănătatea ta şi a familiei tale.
Cimbrul
Folosit atât ca ingredient, cât şi ca plantă medicinală, cimbrul conţine mangan, un mineral care te ajută să ai oase sănătoase şi o piele frumoasă. Totodată, cimbrul este bogat şi în timol, un ulei esenţial care acţionează ca un antiseptic şi antioxidant. De aceea, condimentul-minune este folosit pentru tratatea infecţiilor gâtului, a diferitelor forme de bronşita sau în tratarea inflamaţiilor.
Piperul
Un alt condiment benefic este şi piperul. Acesta luptă împotriva acumulării de grăsime în organism datorită piperinei, o substanţă activa care blochează formarea de celule adipoase. În plus, piperul te ajută şi să ai o digestie bună.
Scorţişoară
Dacă ai probleme cu menţinerea unui nivel optim al trigliceridelor, glucozei sau al colesterolului rău LDL, scorţişoară te poate ajuta să îl ţii sub control. Vei reduce astfel riscul apariţiilor bolilor cardiace, a hipertensiunii, ulcerului etc. În plus, mai multe studii au arătat că scorţişoară este sursă bogată de antioxidanţi şi stopează dezvoltarea bacteriilor.
Ardeiul iute (Chili)
Datorită conţinutului de capsaicina, ardeiul iute este aliatul tău în lupta contra kilogramelor în plus. Totodată, acest condiment te ajută şi dacă eşti predispusă la diabetul de tip 2, întrucât cantitatea de zahăr din organism este mai scăzută după ce ai consumat acest produs. Un consum regulat de ardei iute scade şi colesterolul rău şi previne bolile de inimă.
Turmericul
Turmericul este un condiment puternic, specific bucătăriei indiene, care stimulează metabolismul şi astfel te ajută să îţi menţii o siluetă de invidiat. În plus, turmericul te ajută să previi sindromul metabolic, boala Alzheimer, hiperglicemiam, inflamarea articulaţiilor şi este bogat în antioxidanţi.
Coriandul
Indiferent de forma pe care o foloseşti (proaspăt sau uscat), coriandul reduce colesterolul şi previne blocarea vaselor de sânge. Totodată, coriandrul conţine acid linoleic şi cineol, compuşi care ţin reumatismul departe de tine.
Busuiocul
Întâlnit frecvent în bucătăria mediteraneană, busuiocul este o sursă excelentă de vitamine, care combate problemele respiratorii, greţurile, indigestia şi constipaţia. Busuiocul ajută şi la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor sănătoase ale pielii, menţinând supleţea şi elasticitatea ei.
Ghimbirul
Un alt condiment asiatic, ghimbirul aduce beneficii pentru organism care sunt cunoscute de mii de ani. Acest condiment ajută la calmarea sistemului digestiv, stimulează circulaţia sangvină şi calmează durerile. Ghimbirul are şi proprietăţi antiinflamatorii ce te ajută să previi şi să tratezi bolile cardiovasculare sau artrita.
(Sursa: ele.ro)