EXCLUSIV. Terom, prima sentința într-un dosar istoric: Nanaa a fugit, dar Zlate a luat 3 ani și 6 luni cu executare

0
1527

Ammar Nanaa a fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la 11 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul devalizării Terom SA Iaşi, alte şase persoane, printre care şi trei foşti directori ai combinatului primind câte 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În cazul sirianului Hassan Nanaa, fostul acţionar majoritar al Terom, judecătorii au constatat că faptele s-au prescris.

 

După zece ani de anchetă şi şase ani de judecată, timp în care multe dintre infracţiunile de care erau acuzaţi cei opt inculpaţi din dosarul devalizării Terom s-au prescris, Tribunalul Bucureşti a dat prima sentinţă.

 

Instanţa l-a condamnat pe Ammar Nanaa, fostul administrator al societăţii la câte 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidare şi spălare de bani. Sirianul nu a fost tras la răspundere pentru înşelăciune, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi constituire a unui grup infracţional organizat, pentru că faptele s-au prescris.

 

La aplicarea pedepsei instanţa a avut în vedere şi o condamnare de 6,6 ani de închisoare primită de Ammar Nanaa într-un alt dosar pentru infracţiuni similare.

 

„Aplică inculpatului Nanaa Ammar pedeapsa cea mai grea de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, stabilind astfel o pedeapsă principală rezultantă de 11 ani şi 6 luni închisoare”, se arată în minuta sentinţei Tribunalului Bucureşti.

 

Hasan Nanaa a scăpat de pedeapsă

Instanţa a constatat că în cazul lui Hasan Nanaa, fostul acţionar majoritar al Terom, faptele s-au prescris. Astfel, acesta nu a fost condamnat pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional organizat.

 

Viorica Zlate, fost director comercial al societăţii, Viorel Vaidner, fost director general, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru, fost director economic, şi Mohamad Shawi au fost condamnaţi la câte  3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare.

 

Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Ali Nanah pentru delapidare. De asemenea, în cazul celor şase inculpaţi instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. În situaţia Vioricăi Zlate, magistraţii au constatat că şi infracţiunea de complicitate la înşelăciune pentru care era judecată s-a prescris.

 

Frații Nanaa, căutați în toată lumea pentru devalizarea TEROM. Pentru Hassan (foto stânga), justiția s-a mișcat inexplicabil de greu: faptele s-au prescris

 

5,48 milioane de lei despăgubiri

Tribunalul Bucureşti a admis în parte acţiunea civilă şi i-a obligat în solidar pe Ammar Nanaa, Ali Nanah, Viorica Zlate, Viorel Vaidner, Marijana Inglifer, Teodora Dumitru şi Mohamad Shawi să plătească Terom SA, prin lichidatorul judiciar 5,48 milioane de lei.

Tribunalul Bucureşti a dat această hotărâre după ce a amânat pronunţarea de nouă ori, decizia nefiind definitivă.

 

„Vom promova calea de atac a apelului. Nu suntem mulţumiţi de condamnările primite de domnul Viorel Vaidner şi doamna Teodora Dumitru, întrucât am solicitat achitarea clienţilor mei”, a declarat pentru 7EST avocatul Răzvan Cardoneanu.

 

DIICOT Bucureşti a trimis în judecată, în 2010, opt persoane în cazul devalizării Terom SA, principalul producător din ţară de fibre sintetice şi artificiale, printre care şi pe fraţii Ammar şi Hasan Nanaa şi pe foştii directori ai societăţii.

 

Citește și TEROM, JAFUL SUPREM: de la 2.300 de oameni, la ZERO

 

„Nanaa Ammar, fostul administrator SC Terom SA, Nanaa Hasan, fost acţionar majoritar al societăţii şi Nanah Ali au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit inculpaţii Zlate Viorica, fost director comercial, Vaidner Ioan Viorel, fost director general al societăţii, Inglifer Marijana, Dumitru Teodora, fost director economic, şi Shawi Mohamad. Prin infracţiunile economice săvârşite aceştia au produs un prejudiciu total patrimoniului SC. Terom SA şi implicit statului, prin AVAS, în sumă de 14.097.383 de lei”, se preciza în comunicatul DIICOT.

 

Anchetatorii susţineau printre altele că inculpaţii au vândut active din patrimoniul Terom la preţuri inferioare valorii reale şi contabile către societăţi comerciale a căror activitate era controlată tot de către ei,  fără respectarea dispoziţiilor legale. Mai mult, s-a reţinut printre altele şi că au încheiat contracte de procesare păguboase sau  au virat  sume cu titlul „avans marfă” în contul unor societăţi din Siria şi Dubai, cu care fostul combinat nu avea relaţii comerciale.

 

Ammar şi Hassan Nanaa au fost daţi în urmărire internaţională în 2005, după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă în lipsă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments