Cu doi ani înaintea alegerilor locale din 2012, primarul din Tecuci, Daniel Ţuchel, şi-a pus şi un al doilea prenume, Gerhardt, aşa încât să fie perceput drept un neamţ meticulos.
Daniel Ţuchel (41 de ani) era primar în localitatea gălăţeană Ţepu, în anul 2010, atunci când a solicitat Serviciului de Evidenţă a Populaţiei adăugarea prenumelui Gerhardt. Solicitarea a fost publicată şi în Monitorul Oficial numărul 129, din 21 aprilie 2010: „Ţuchel Daniel, cu domiciliul în satul Ţepu, comuna Ţepu, judeţul Galaţi, născut la data de 27 septembrie 1972 în comuna Ţepu, judeţul Galaţi, fiul lui Ţuchel Gheorghe şi Ţuchel Aurica, solicită schimbarea prenumelui său din Daniel în acela de Gerhardt-Daniel, spre a se numi Ţuchel Gerhardt-Daniel“.
Strămoşi germani
Câteva luni mai târziu, primarul Daniel Ţuchel şi soţia acestuia, pe vremea aceea salariată a Primăriei din Ţepu, au trimis la Monitorul Oficial o nouă solicitare de schimbare a prenumelui, de data aceasta pentru cele două fiice. Prima solicitare se referă la Helen-Denisa, născută în martie 2000, pentru care părinţii cer să i se schimbe prenumele în Helene-Denisa, iar cea de-a doua o vizează pe Bianca-Ioana, căreia părinţii vor să-i schimbe prenumele în Johanna-Bianca, arată Adevărul.
Cele două cereri se regăsesc în Monitorul Oficial numărul 313, din 15 septembrie 2010. În aceeaşi perioadă, primarul din Ţepu a început să povestească oamenilor că ar fi descoperit că se trage dintr-o familie germanică, dar de provenienţă din Polonia, care s-a stabilit pe aceste meleaguri acum aproape 200 de ani.
Doi ani mai târziu, la alegerile locale din anul 2012, Daniel-Gerhardt Ţuchel şi-a lansat candidatura pentru primăria Tecuciului, oraş aflat la o distanţă de doar 19 kilometri de Ţepu. S-a luptat atunci cu vechiul primar, Eduard Finkelstain, iar oamenii au perceput disputa ca între un om cu origini nemţeşti şi unul cu origini evreieşti.
Ţuchel a explicat atunci alegătorilor că a comandat efectuarea unui studiu legat de descendenţii lui şi că a aflat că se trage dintr-o familie germanică, membrii acestei familii fiind ctitori ai bisericii din Ţepu.
A câştigat detaşat
Lansat în cursa pentru Primăria Tecuciului din partea PNL-ului, Daniel-Gerhardt Ţuchel n-a avut nicio problemă să-l învingă pe Finkelstain: a câştigat la o diferenţă de 30 de procente şi a fost votat de peste 11.000 de tecuceni. După aproape un an de mandat, au apărut nemulţumirile în rândul alegătorilor şi mai mulţi oameni au început să strângă semnături pentru organizarea unui referendum.
Acela a fost momentul în care s-a vehiculat pentru prima dată şi teoria conform căreia primarul şi-a mai adăugat un prenume, pentru a-şi creşte credibilitatea în timpul alegerilor. Între timp, consilierul local PP-DD Samir Oancă, cel care a iniţiat strângerea semnăturilor, a părăsit Consiliul Local după ce i s-a retras sprijinul politic.
Contactat telefonic, primarul Daniel-Gerhardt Ţuchel a negat categoric că şi-ar fi schimbat numele pentru a-şi înşela electoratul. „Este un atac murdar din partea unui fost aliat de-al meu din campania electorală. N-am ce să răspund. Dacă electoratul mi-o va cere, îi voi dovedi că nu l-am înşelat“, a declarat edilul din Tecuci pentru Adevărul.
Familie de primari
Locul de primar rămas vacant la Ţepu a fost ocupat de soţia lui Gerhardt Ţuchel, Narcisa Helena. În cazul ei nu a mai fost nevoie de schimbarea numelui, pentru că localnicii îl îndrăgeau pe fostul primar şi i-au acordat încredere totală atunci le-a cerut să voteze pentru continuitatea familiei Ţuchel la Primăria Ţepu.
(Sursa: adevarul.ro)