Clanul pensionarilor care taie și spânzură la Servicii Publice Iași

0
734

Mai mulți șefi de servicii și directori din SPI sunt ieșiți la pensie dar iau în continuare și salariu. Șeful de la Resurse Umane și soția lui au primit prelungire de un an. La fel șeful de la Irigații și maistrul de la Versanți. „Sunt oameni valoroși”, explică directorul Laurențiu Ivan. Noi mandate, după pensionare, au primit și directoarele Luminița Sălceanu și Maria Zahariuc.

 

Pensionarii care continuă să dețină funcții de conducere reprezintă o practică la Servicii Publice Iași, asemenea unei caste impenetrabile din exterior, în care toți se cunosc și se sprijină reciproc. Conducerea SPI se scuză, explicând că au dat prelungire de mandat celor care au atins vârsta pensionării deoarece aceștia cunosc meserie. În același timp, șefii societății promit că acesta e ultimul an și că angajamentele de muncă nu vor fi prelungite. Servicii Publice e o rețea plină de clanuri, iar surpriza este că apar din nou „veșnicii” fini ai primarului Mihai Chirica.

 

Unitatea mai are nevoie de ei

Dumitru Dumitriu ocupă în acest moment funcția de șef Serviciu Resurse Umane, fiind de mai multe decenii angajat în Primărie. A ieșit la pensie la finalul anului trecut, nivelul acesteia trecând de 1.300 de lei. În baza unei cereri i s-a aprobat prelungirea perioadei de lucru. Astfel, încasează și salariul de 3.400 de lei.
De aceeași favoare, de prelungire a contractului cu un an după vârsta pensionării, a beneficiat și soția sa, Adela Dumitriu.
”Noi avem în regulamentul intern posibilitatea ca unitatea, dacă mai are nevoie, să-i țină în activitate pe cei care se pensionează, cu aprobarea directorului general. Eu mai am contract până la sfârșitul anului. Soția mea s-a pensionat în iulie anul trecut. Alte situații nu mai sunt”, a explicat Dumitru Dumitriu, șeful de Resurse Umane al SPI. Dar în realitate mai sunt și alți pensionari cu mandate prelungite.

 

Spațiile verzi arată impecabil, fiind făcute în familie. Ana Maria Luca (stânga), Luminița Sălceanu (dreapta) și Maria Zahariuc au legături de rudenie la vârful Primăriei

Două directoare indispensabile

Cazurile celebre, semnalate deja de 7EST, sunt directoarea adjunctă (fostă director general) Luminița Sălceanu, care mai are mandat până în 2018, deși este pensionară, și directoarea economică Maria Zahariuc, soacra furnizorului de casă de la SPI, Dragoș Gafița. Toți sunt legați, Gafița fiind finul directorului general Laurențiu Ivan.
Însă și alți pensionari au primit prelungirea perioadei de activitate. Printre cei pensionați se mai numără maistrul Dorel Bucovină, șef peste formația Fântâni Arteziene. Contactat telefonic, Laurențiu Ivan, directorul general de la SPI,a  precizat că avea nevoie de meseriași, chiar dacă aceștia erau pensionați.  ”Am avut nevoie de acești oameni. Mai am pe cineva la Versanți, Cârligeanu, căruia nu mai pot să-i prelungesc, la fel și cu Bucovină, care este pe partea de irigații. Știau perfect treaba acolo. Mai am un electrician căruia i-am prelungit. Au fost oameni de care a fost greu să ne despărțim”, a declarat Laurențiu Ivan. 

 

Rudele primarului

Primarul Mihai Chirica a avut relații foarte strânse cu Servicii Publice de pe vremea când era director tehnic în Primărie. Pe lângă rudele altora, cum sunt Zahariuc și Sălceanu, la SPI lucrează și rudele lui Chirica. Inginera Ana Maria Luca a fost cununată de actualul primar al Iașului. Alt cuplu din cadrul SPI, inginerii Nicoleta și Cristi Ababei sunt finii de cununie ai părinților lui Mihai Chirica.
Nicoleta Ababei era angajată la Servicii Publice și făcea în același timp facultatea la zi, la Mecanică, pe care a absolvit-o de curând. „Nicoleta Ababei are un statut special, pe relația primarului. A fost pontată zilnic, deși mergea și la cursuri”, spun surse de încredere din cadrul SPI.
Un alt student la zi dar care era pontat la serviciu a fost Cătălin Bularda, ajuns tot inginer după ce-a absolvit Mecanica. „Bularda este omul de bază al lui Marius Sârbu, șeful Serviciului Mecanizare”, spun aceleași surse.
Directorul general Laurențiu Ivan nu a comentat aceste cazuri: „Nu știu ce să spun. Amândoi erau angajați când am venit director”.

 

Pensionarele Sălceanu și Zahariuc țin frâiele

Luminița Sălceanu a fost retrogradată ca director adjunct după scandalul teilor marcați în Parcul Copou. Chiar dacă este ieșită la pensie, Sălceanu este în continuare angajată pe mandat cu un salariu lunar de 5.700 de lei. Ea mai are și pensie lunară în valoare de 2.690 de lei, conform declarației de avere. Până în luna februarie a acestui an, a avut și o indemnizație anuală de 28.845 de lei în calitate de membru CA la Apavital SA.

 

Citește și Arena Events a „umflat” nota, Chirica suflă și-n iaurt. Primăria nu acceptă nota de plată de 541.000 de lei pentru FIE 2015

A doua persoană-cheie din conducerea Servicii Publice este Maria Zahariuc, directoare economică, de asemenea pensionară. Are o pensie lunară de 2.625 de lei, la care se adaugă salariul, pe mandat, de 5.611 lei. Ginerele Mariei Zahariuc, Dragoș Gafița, a câștigat contracte la Servicii Publice de aproape 1,5 milioane de lei, oferind produse la prețuri duble sau triple decât cele ale pieței, în perioada în care Zahariu și Sălceanu tăiau și spânzurau la Servicii Publice Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments