Veniți cu idei: cum să arate fața Palatului Culturii?

0
261

Primăria organizează concurs de soluții esplanada Palatului Culturii, așteptând arhitecți și peisagiști. Acum avem niște iarbă smulsă, niște blocuri de beton și-o mare de mașini.

 

Zona verde din fața Palatului Culturii va fi refăcută printr-un concurs de soluții lansat de Primăria Iași. Modificările vor fi mai complexe, în funcție de ideile venite de la specialiști, șefii Primăriei așteptând să participe cât mai mulți arhitecți și peisagiști. Există ideea creării unui loc de joacă pentru copii, precum și reducerea parcării, astfel încât să se creeze o esplanadă cu cât mai mult loc pentru pietoni. „Totul depinde de soluțiile arhitecților”, a precizat Dumitru Tomorug, șef al Direcției de Investiții.

 

Marele premiu – 8.000 de lei

El a fixat ca termen de realizare a proiectul sfârșitul acestui an. „Am finalizat referatul ce stă la baza acestui concurs și anunțul va fi urcat pe SEAP. Vrem ca toată procedura și desemnarea câștigătorilor să fie finalizate în această toamnă”. Dumitru Tomorug a anunțat și premiile ce vor fi acordate pentru cele mai bune proiecte: 8.000 de lei – locul I, 7.000 de lei – locul II și 6.000 de lei – locul III.
Administrația are în vedere nu doar esplanada Palatului Culturii, ci integrarea cu idei peisagistice a perimetrului ce cuprinde Ștefan cel Mare și Sfânt până la Mitropolie. „Vom vedea ce idei vom primi”, a precizat Tomorug, care a menționat că e posibil și ca parcarea alocată acum Complexului Palas să fie redusă ca întindere.

 

Cu Palasul în spate, Palatul Culturii a ajuns să arate mai prost din față

„Viziunea artistică a arhitecților va decide modul în care va apărea esplanada. Noi nu intervenim cu nicio sugestie.” Dumitru Tomorug, director tehnic al Primăriei Iași

Palat nou într-un cadru învechit

În prezent, zona din fața Palatului este total lipsită de strălucire. Spațiile verzi aproape nu mai au iarbă deloc, iar mașinile sufocă toată zona. Un sistem complicat de drenare a fundației Palatului ocupă de asemenea spațiile verzi, dând un aspect inestetic.
Palatul Culturii a fost reabilitat după lucrări ce au durat 8 ani, finanțarea fiind asigurată de Guvern în mai multe tranșe, cu pauze mari între acestea. În total, restaurările au costat 26 milioane de euro.

 

Citește și Cum dă Iașul cu piciorul la un munte de bani. Afacerea parcărilor, gaură de 30 de milioane de euro

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentVIDEO. Civili palestinieni atacați cu o grenadă fără nicio justificare de soldați israelieni
Articolul următorHOROSCOP: Top 4 zodii dependente de sala de fitness
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments