O mare MÂRȘĂVIE: concurs cu „casa închisă” la APDRP, pe salarii de 3.000 de lei. STATUL CONFISCAT DE PARTIDE (TEXT INTEGRAL)

0
1086

În timp ce mii de tineri nu-şi găsesc locuri de muncă, deşi au diplome universitare, membrii loiali ai Puterii primesc posturi pe lefuri uriaşe, într-un cerc rezervat privilegiaţilor . Foştii „lipitori de afişe” ai PNL au primit detaşare la Agenţia de Plăţi, iar acum susţin un concurs care nu a fost anunţat la AJOFM. Pe 90 de posturi sunt sub 180 de candidaţi, iar unii n-au contracandidaţi pe posturi. Aproape toţi cei înscrişi sunt deja angajaţi temporar după venirea USL la Putere. Sunt printre cele mai mari salarii din sistemul bugetar: 3.000 de lei net pentru un debutant. În numele miilor de români care au dreptul la muncă, garantat prin Constituţie, 7EST cere anularea acestui simulacru de concurs.

 

La APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) are loc una dintre cele mai murdare operaţiuni la nivelul instituţiilor de stat din acest an. În sistem închis, pe filieră politică, la Bucureşti s-a dat consemnul pentru angajări, în condiţiile în care în sistemul bugetar, la nivel naţional, posturile sunt blocate. Numai că, în martie, anul acesta, Guvernul a emis un memorandum prin care se acceptă câteva sute de posturi noi în APDRP, la nivel naţional.

Anterior, începând încă de anul trecut, după ce USL a câştigat guvernarea, în APDRP s-au făcut angajări prin „detaşare”. Această portiţă a permis multor membri de partid să ajungă în curtea Agenţiei. Acum, pentru aceştia se organizează un concurs cu „casa închisă”. Şocul este şi mai mare având în vedere salariile de aici: un inspector debutant are 2.800-3.000 de lei net lunar, la care se adaugă bonusurile obţinute anual, în funcţie de performanţe. Sunt printre cele mai mari salarii din sistemul bugetar din România.

 

 

Directorul APDRP Iaşi, Anghel Ficu (foto) a evitat să dea precizările cerute de 7EST, menţionând că regulamentul intern îi interzice să ofere informaţii presei, direcţionându-ne spre conducerea centrală a Agenţiei. 7EST a formulat întrebările pe mailul serviciului de presă al APDRP, dar până la închiderea ediţiei, în mod previzibil, răspunsurile nu au venit. Surse din interiorul APDRP ne-au dat însă toate detaliile tărăşeniei.  

 

Un anunţ invizibil

Pe site-ul APDRP e aproape imposibil să depistezi anunţul de organizare a concursului. E un veritabil labirint acest site, un aplicant obişnuit trebuind să dea click pe toate butoanele până ajunge, cu noroc la acest anunţ. El nu se află nici la secţiunea Informaţii utile, nici la cea numită Comunicare, ci mascat în secţiunea „Despre”. Aici trebuie să mai intri în capitolul Resurse Umane şi apoi să cauţi la Anunţuri de angajare. Dar e deja prea târziu: data limită de înscriere a expirat încă din 15 octombrie, deşi concursul are loc abia pe 26 noiembrie.
Nimeni nu poate spune oficial cât a stat postat acest anunţ pe site-ul APDRP, cert fiind doar numărul infim de înscrişi: pe şase posturi, din care patru în agenţia regională şi alte două în sucursale judeţene, s-au înscris doar opt aplicanţi, din care doi deja au fost respinşti, picând la specializarea diplomei de absolvire. Deloc surprinzător: toţi cei şase sunt deja angajaţi în APDRP, deci numai ei au avut pontul postării anunţului. Informaţiile sunt contradictorii: unii din Agenţie spun că informarea a avut cel puţin 15 zile de postare, alţii spun că a apărut doar cu 8 zile înaintea expirării termenului de înscriere, din care două zile au fost de week-end.

 

La intrarea în sediul APDRP nu scrie, dar instituţia aparţine statului român şi nu vreunui partid politic. Tinerii afiliaţi politic au dat lovitura, fiind rezolvaţi pe viaţă, cu salarii la care mii de alţi români nu-şi permit nici să viseze

Au încălcat legea

Cea mai importantă informaţie este că APDRP Iaşi n-a anunţat scoaterea posturilor la AJOFM, aşa cum cere legea, pentru că sunt mii de şomeri cu studii superioare care verifică zilnic site-ul Forţelor de Muncă sau sună la birourile acesteia pentru a se informa. „Nu noi ne-am ocupat de organizare, este un concurs naţional organizat la Bucureşti”, a fost explicaţia laconică a lui Anghel Ficu. 7EST a verificat pe site-ul ANOFM, dar anunţul nu apare nici acolo, ceea ce constituie o încălcare a legii. „Concursul nu poate fi anulat din acest motiv, nu există în lege o prevedere în asemenea cazuri”, a fost răspunsul furnizat de conducerea AJOFM Iaşi.
Rezultatul concret: la concursul pentru cele 90 de posturi scoase de APDRP la nivel naţional doar 207 candidaţi, din care peste 20 au fost deja respinşi, neavând diplomele necesare. Concurenţa va fi de sub doi pe loc, iar la multe posturi va fi un singur candidat sau chiar niciunul, cum este şi un caz de la Iaşi.
Pentru anumite posturi se cereau studii economice, iar pentru altele studii tehnice sau economice şi era suficient un singur an de vechime în muncă. Deci mii de tineri din România, care termină FEEA sau Politehnica s-ar fi putut înscrie la acest concurs. Întrebarea pe care am pus-o APDRP şi la care n-a primit răspuns: de ce anunţul nu a fost postat pe pagina de deschidere a site-ului Agenţiei, dat fiind că era de interes maxim pentru mii de români?

 

Călina Ungureanu a fost secretară la PNL Iaşi

Pârtie pentru secretara PNL

Sistemul „detaşărilor” în sistem sunt o altă poveste. Conform unei hotărâri de Guvern care datează de mulţi ani, la instituţiile publice se acceptă delegări pe perioadă determinată, dar numai de la alte instituţii publice. La Iaşi, câţiva dintre protejaţii PNL, partid care a primit Agenţia în administrare la împărţirea „ciolanului” guvernamental, au fost angajaţi încă de anul trecut fie în Consiliul Judeţean, fie în câteva primării comunale conduse tot de primari PNL. Au figurat acolo ca angajaţi 1-2 luni, după care au fost „detaşaţi” la APDRP, pentru ca acum să li se pregătească trambulina spre angajarea definitivă, pe salarii brute de 1.000 de euro. 
Unul dintre cei patru detaşaţi la APDRP Iaşi este Călina Ungureanu. Aceasta a fost secretară PNL Iaşi, iar cariera ei de după alegeri este fulminantă. A fost angajată mai întâi pe post de consilier personal al liberalului ajuns în fruntea Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Apoi, pasul spre APDRP a fost făcut uşor, prin detaşare. „A venit prin iulie-august, nu mai ştiu exact. Bineînţeles că în cazul detaşărilor este cerută o anume persoană, nu ceri aşa, în abstract”, spune o sursă din APDRP. Competenţa Călinei Ungureanu este utilizată din greu la APDRP, ea devenind în doar câteva săptămâni după ce a călcat pragul instituţiei atât secretara lui Anghel Ficu, cât şi purtătorul de cuvânt al instituţiei.

 

Andreea Ghiga a primit un post la APIA, prin detaşare

Nu există concurenţă

Pe
cele 4 posturi scoase acum la concurs de APDRP s-au înscris, iniţial, 8 persoane. Două dintre acestea, Ramona Maria Dumitru şi Ioana Gontaru au fost respinse la proba dosarului. „Doamna Dumitru lucrează la noi de mai mulţi ani, dosarul ei a fost respins din cauza studiilor. Doamna are Administraţie Publică făcută la FEEA şi nu s-a considerat că ar avea studii economice”, mai spun sursele. Aşadar, practic au rămas 6 concurenţi pe cele 4 posturi de consilier scoase la concurs. Din cei 6, jumătate lucrează deja în APDRP, aduşi prin detaşare, iar o a patra persoană a trecut pe la Consiliul Judeţean şi lucrează în clădirea în care se află şi APDRP. Astfel, Andreea Ghiga este angajată APIA şi, potrivit unui CV postat pe internet, până anul trecut a fost consilier în cadrul Consiliului Judeţean. Ceilalţi trei – Andrei Tudor Popescu, Călina Ungureanu şi George Cătălin Hăisan – sunt aduşi de actuala conducere APDRP, prin detaşare.
Concurenţii din Iaşi ar putea da concurs chiar cu Anghel Ficu, cel care le-a înlesnit detaşarea. Acesta a spus că n-a primit încă anunţul de cooptare în comisia centrală, dar este unul dintre cei opt directori regionali, deci cineva de la Iaşi tot va fi reprezentat.
O economistă cu aproape 20 de ani de experienţă, care lucrează la o firmă privată cu mari probleme financiare, caută de luni bune un post conform pregătirii sale. „Monitorizez toate site-urile instituţiilor publice şi cel al AJOFM, dar anunţul de la APDRP nu l-am văzut. Dar m-a sunat o cunoştinţă care lucrează chiar acolo şi mi-a spus de concurs. Când m-am uitat însă pe site, perioada de înscriere deja expirase. E o mare nedreptate. Nu mai contează, oricum am fost pusă în gardă că n-am nicio şansă dacă nu am o pilă mare în sistem”, a povestit economista.
7EST cere o anchetă oficială în acest caz şi chiar anularea concursului.

 

Andrei Tudor Popescu va da un concurs formal, având carnetul de partid

Nu au anunţat că au posturi libere

Potrivit legislaţiei, posturile vacante trebuie comunicate Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă în termen de 5 zile. „Legea nu distinge între tipurile de angajatori, aşa că şi instituţiile statului trebuie să ne anunţe posturile vacante”, explică Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Pe site-ul AJOFM însă, cele 4 posturi de la APDRP nu apar. 7EST a solicitat conducerii centrale a APDRP să precizeze data postării pe site a anunţului de angajare şi dacă s-a comunicat către ANOFM existenţa unor posturi vacante. „Confirmăm primirea cererii de informaţii din partea dumneavoastră şi totodată dorim să vă comunicăm faptul că aceasta a fost trimisă spre soluţionare direcţiilor de specialitate din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). În urma răspunsurilor acestora vă vom întocmi un răspuns final pe care vi-l vom trimite în cel mai scurt timp posibil”, a fost mailul primit de la APDRP.

 

Aceeaşi practică şi la Protecţia Consumatorilor

Sistemul de detaşări pare deja o practică în instituţiile de stat ieşene. La Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, spre exemplu, juristul instituţiei este venit prin detaşare tot de la Consiliul Judeţean. Fostul jurist, Marian Grigoraş, este liberal şi a fost promovat în urmă cu un an drept comisar-şef. Ca atare, postul său a rămas vacant timp de câteva luni. Grigoraş nu a anunţat eliberarea postului, astfel încât acesta să fie ocupat prin concurs, iar în cazul în care va fi destituit se va putea întoarce în poziţia de jurist.

 

Statul politicienilor: 10 detaşări la DADJ şi 64 la Drumuri Naţionale

7EST a atras atenţia în urmă cu câteva luni asupra faptului că instituţiile de stat fentează legea când este vorba despre angajări. Reporterii 7EST au cerut structura personalului la 40 de instituţii publice din Iaşi şi, în aproape toate cazurile, s-a constatat o creştere a numărului de personal prin detaşare sau transfer.
Spre exemplu, la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor a crescut numărul de angajaţi de la 14 la 24, contractele fiind încheiate pe perioadă determinată, iar la DRDP au venit în plus 64 de persoane. Sistemul detaşărilor este practicat şi datorită prevederilor legislative laxe. Astfel, salariul este plătit de angajatorul la care s-a dispus detaşarea, dar angajatul primeşte drepturile mai favorabile. Astfel, dacă salariul de consilier din primărie este de 1.500 de lei iar cel de la APDRP este de 4.000 de lei, persoana detaşată de la primărie la APDRP va primi suma cea mai mare, adică 4.000 lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments