Holicov vinde „Monumentul bacilului”. Una dintre cele mai frumoase case din Iași este în mijlocul unei controverse

0
3092

Zapodeanu oferă doar 350.000 de euro din cei 680.000 de euro ceruți de Ștefan Holicov, spunând că imobilul de pe str. Ralet e infectată cu microbul TBC. Aici a fost una din secțiile Spitalului Pneumo, clădirea din secolul XIX fiind lăsată în paragină. Experții nu cad de acord dacă bacilii au intrat în structura casei.

 

Una dintre cele mai frumoase case din Iași, aflată însă într-o stare avansată de degradare, a fost scoasă la vânzare. Fostul preventoriu TBC de pe strada Ralet, în chiar centrul Copoului, fusese cumpărat de omul de afaceri Ștefan Holicov, care intenționa să se mute aici. A renunțat la plan și vrea să vândă casa cu tot cu teren, cerând 680.000 de euro. Interesat ar fi latifundiarul Ioan Zapodeanu, însă oferă doar jumătate din sumă, spunând că preventoriul e o bombă biologică.

 

O casă fantomatică

Clădirea, construită în secolul XIX, a fost retrocedată către moștenitorul Mihai Stroici și a fost vândută imediat către patronul Panifcom, Ștefan Holicov, pe o sumă confidențială. Proprietatea are o suprafață desfășurată de 800 mp, o arhitectură deosebită și o curte de 2.200 mp, fiind trecută pe lista monumentelor istorice. În anii comunismului și după 1990, aici a fost secția exterioară a Spitalului de Pneumoftiziologie. Strada Ralet păstrează farmecul Iașului din vechime, aici găsindu-se cinci case-monument istoric.
Vecinii lui Holicov se bucură că imobilul va fi vândut, pentru că sunt mai bine de 10 ani de când e părăsit, într-o vreme aciuindu-se aici și câțiva boschetari: „Sper ca un investitor să refacă toată clădirea. Sunt numai bălării, păcat de așa casă! Cu bani poți face aici unul dintre cele mai frumoase locuri din Iași”, spune un locuitor de pe strada Ralet.

 

Ștefan Holicov (foto mic) vinde o casă în care nu a investit nimic. Ioan Zapodeanu oferă doar prețul terenului

Preț fixat: aproape 700.000 de euro

Însă Ștefan Holicov nu vrea să investească, ci să vândă, fixând un preț de 680.000 de euro și apelând la un intermediar, care s-a prezentat ca fiind „un prieten apropiat”.
Inițial, casa a fost cumpărată de Holicov și administratorul Panifcom, Liviu Balanici, cei doi plănuind să împartă imobilul în două apartamente. Ulterior, omul de afaceri s-a răzgândit. Intermediarul tranzacției, Puiu Gheorghe, a dat detalii: „Domnul Holicov nu dă declarații, eu mă ocup de vânzare. Ei au cumpărat casa împreună, au plănuit să stea aici, dar în cele din urmă patronul Panifcom a ales să-și renoveze casa pe care o are tot în Copou. Pentru această proprietate sunt deja câteva solicitări din partea unor oameni puternici. Cel mai interesat a fost Ioan Zapodeanu, dar mai este un client cu potență financiară, al cărui nume este confidențial deocamdată”.

 

Casa de 800 mp are o arhitectură deosebită, dar necesită o restaurare completă

Zapodeanu: „Este un pericol public”

Clădirea în care funcționa Centrul Medical Copou, fost Preventoriu Studențesc, se află într-o stare avansată de degradare, conform ultimei liste publicate de Comisia Monumentelor.
Contactat de 7EST, omul de afaceri Ioan Zapodeanu a precizat că monumentul trebuie declasat de Ministerul Culturii ca, mai apoi, să fie demolat, deoarece ar fi infestată. „Da, m-am interesat de această clădire. Eu vreau să o cumpăr doar dacă nu sunt lacomi. Eu mai mult de 300.000-350.000 de euro nu dau. Acolo terenul face banii. Clădirea trebuie demolată pentru că acolo au fost bolnavi de TBC, iar clădirea este infestată. Trebuie declasată și dărâmată. Este un pericol public pentru ieșeni”, a spus Zapodeanu.

Șeful DSP: „Nu vor fi probleme”

Directorul Spitalului de Pneumotftiziologie a precizat însă că nu ar putea fi vorba de o bombă ecologică. ”Eu când am venit la conducere, clădirea nu mai era la noi. Nu cred că se poate pune problema unui pericol. A fost un zvon legat de proprietarul de acolo că ar fi suferit de nu știu ce boală. Nu știu ce să spun. Clădirea nu mai este de mult la noi”, a spus managerul Dumitru Filipeanu.
În replică, intermediarul vânzării susține că zona nu prezintă pericol. „Într-adevăr, trebuie făcute multe lucrări acolo. Acolo au locuit și niște oameni ai străzii. Nu se pune problema unor infecții. Am vorbit și cu vecinii din zonă. Pacienții stăteau acolo ca la pensiune. Stăteau ca să-și scoată acte pentru pensionare. Este monument de grad doi, dar m-am interesat, și partea din stânga poate fi demolată fără probleme”, a subliniat Puiu Gheorghe.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) consideră că respectiva construcție poate fi salvată. ”Discuțiile sunt împărțite privind rezistența bacilului în timp și cum afectează structura. Eu consider că, dacă se fac lucrări serioase de reabilitare, nu vor fi probleme”, a precizat Lucian Stafie, director DSP.

 

Inscripția preventoriului a rămas vizibilă după zeci de ani

Surdu construiește la câțiva metri

 Nu departe de strada Ralet, fostul viceprimar Gabriel Surdu deține un teren pe strada Lascăr Catargi. După ce a cumpărat un teren de aproape 2000 de metri pătrați, cu 430 de mii de euro, Surdu a început formalitățile pentru construirea unui bloc și a unei parcări subterane, semn că în viitor zona se va dezvolta pe partea imobiliară.

 

Citește și Veniți cu idei: cum să arate fața Palatului Culturii?

 

Familia de antreprenori Holicov

Ștefan Holicov face parte din una dintre cele mai mari familii care dețin sau administrează mai multe afaceri din Iași. Împreună cu alți nouă frați, au dezvoltat afaceri în domeniul agricol, morărit, deținând mari suprafețe de teren. Afacerea este una de familie, dovadă stând și afacerile înterprinse de copii în același domeniu al producției agricole.
Ștefan Holicov conduce grupul de panificație Panifcom care, în 2015, a înregistrat o cifră de afaceri de 23,5 milioane lei, adică aproximativ 6 milioane de euro. În același an, cu un număr de 81 de angajați, profitul s-a apropiat de două milioane de lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments