Iașul va avea trei mari sisteme de irigații construite de Guvern. În ce zone vor fi demarate proiectele

0
211

Autorităţile locale şi centrale au făcut primii paşi în demararea investiţiilor în trei sisteme de irigaţii în judeţul Iaşi. Proiectele au fost incluse în strategia naţională pe următorii cinci ani şi vizează amenajarea de irigaţii la Tabăra – Trifeşti – Sculeni (17.258 ha), Ţigănaşi – Perieni (3.368 ha) şi Sculeni – Ţuţora – Gorban (21.009 ha). Investiţiile vor cuprinde infrastructura principală de irigaţii, respectiv staţii de pompare, staţii de repompare şi construcţii hidrotehnice, informează „Ziarul de Iași”.

 

La nivel local, prefectul Marian Grigoraş s-a întâlnit cu primarii din comunele unde vor fi implementate proiectele, iar, la nivel central, Ministerul Agriculturii a solicitat emiterea avizului de mediu pentru lucrările care vor fi executate. Una dintre propunerile prefectului a constat în constituirea de asociaţii în mai multe comune pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene nerambursabile disponibile pentru infrastructura secundară de irigaţii. Potrivit prefectului, astfel de investiţii vor completa proiectele Guvernului la Iaşi demarate prin intermediul Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii.

 

Aşa-numitele Organizaţii de Utilizatori de Apă pentru Irigaţii vor fi înfiinţate în cadrul amenajărilor Sculeni – Ţuţora – Gorban şi Ţigănaşi – Perieni, zone unde nu există acum astfel de asociaţii. Prefectul spune că investiţiile în cele două amenajări ar putea fi devansate în cazul în care organizaţiile sunt constituite în timp util.

 

Proiectele de amenajare a sistemelor de irigaţii la nivel naţional au demarat în acest an, în contextul în care a fost alocată o sumă de 145 milioane euro. Programul va fi implementat în perioada 2016 – 2020, iar necesarul de finanţare este de peste un miliard de euro la nivelul întregii ţări.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments