Iași, umilit și la stadioane. Radu Botez cheamă lumea în stradă pentru un stadion modern

0
1851

Politicienii din Iași culeg doar firimiturile de la bugetul central. Un exemplu: arenele sportive. Din impozitele ieșenilor se vor face încă trei stadioane moderne la București. Alți bani alocați de la Centru au ajuns pentru OZN-urile din Craiova și Târgu Jiu. Când era premier, Boc și-a făcut stadion de 38.000 de locuri la Cluj, plus Sală Polivalentă de 7.000 de locuri n Iașul și toată Moldova sunt tratate ca rudele sărace care n-au loc la masa bogaților.

 

Iașul nu se află în acest moment pe nicio hartă de investiții derulate de la nivelul Guvernului. Autostrada amânată de 10 ani și încă vreo 10 de-acum înainte, Spitalul Regional, în întârziere cu 4 ani, și nici măcar o arenă sportivă nu putem face la Iași cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI).
Cel mai revoltat este viceprimarul Radu Botez, după ce a văzut suma uriașă pentru cele trei noi stadioane din București: Dinamo, Ghencea și Giulești, în vederea organizării meciurilor de la Campionatul European din 2020. Aceasta după ce ne uităm la UNTOLD pe stadionul din Cluj, făcut cu bani de la CNI și după ce suntem martori la construirea noilor stadioane din Târgu Jiu și Craiova, făcute de asemenea, cu bani de la Guvernul României. În compensare, Iașului i s-au promis 5 milioane de euro de la CNI pentru un stadion de rugby de maxim 8.000 de locuri, ce va fi construit, la o dată incertă, în zona Abatorului.

„Trebuie să punem presiune, să ieșim în stradă. Eu nu zic de Iași, dar nu există nicio alocare de la CNI pentru niciun stadion modern în toată Moldova, de la Focșani până la Suceava, ca și cum n-am exista”, a declarat, cu năduf, Radu Botez.

 

„Totul numai la București?!”

Botez susține că este anormal ca banii CNI să se ducă doar în bazele din București, în condițiile în care Iașul suferă grav la acest capitol. Mai mult, viceprimarul susține că nici în cele mai mari capitale ale lumii nu există mai mult de un stadion modern. ”Este total anormal ca Bucureștiul să primească finanțare pentru modernizarea a trei stadioane, dându-se motivația organizării unor meciuri la Campionatul European de Fotbal din 2020, iar Iașul să nu aibă finanțare pentru un stadion. La Paris este un stadion modernizat, la fel și în Berlin. Este un exemplu de totalitarism, mai ales când s-a găsit această motivație. Aș dori ca oamenii să ia atudine, să iasă în stradă dacă este nevoie. Toată regiunea Moldovei nu are un stadion modernizat. În afară de stadionul Emil Alexandrescu, ne trebuie alt stadion, în alt loc, cu infrastructura necesară, cu 30.000 de locuri, unde pot fi organizate și concerte. Nu este normal ca acești bani să se ducă numai spre București”, a declarat viceprimarul Radu Botez.

 

Stadionul din Iași (foto sus) arată ca o farfurie turtită, fiind ironizată de comentatorii sportivi. Priviți ce OZN își fac la Craiova, cu banii dați de Ponta, și ce minunăție se pregătește și la Târgu Jiu. Suntem ultima cârpă la nivel central

Postolache: „Din fericire, avem alegeri la toamnă”

Andrei Postolache, consilier local independent, a precizat pentru 7EST că salută inițiativa viceprimarului ALDE, dar că o astfel de atitudine nu este suficientă. „Este o situație tristă, la fel cum nu avem autostradă, la fel cum nu avem un spital regional. Eu cred că numai la vot putem schimba ceva. Trebuie să votăm pe cerințe concrete, altfel nu ne bagă nimeni în seamă. Trebuie să luăm poziție. Și un protest ar fi bun, numai că oamenii suferă de alte lucruri, nu cred că sunt emoționați de lipsa unui stadion. Di fericire, avem alegeri la toamnă”, a subliniat consilierul local.

 

Bazin olimpic uitat

Un alt proiect ce ar fi putut beneficia de banii CNI, fiind lăsat în paragină, este bazinul olimpic din Tudor Vladimirescu. Universitatea Tehnică „Gh.Asachi” a transferat obiectivul către Primărie din cauza costurilor ce nu puteau fi suportate. Edilii s-au scuzat că proiectul nu poate fi finalizat și din cauza unor terenuri revendicate de anumiți proprietari, pe suprafața cărora lucrările au fost deja demarate. Conform proiectului inițial, costurile bazinului ajungeau la 4 milioane de euro. Lucrările au început în 1990 și nu au mai fost finalizate. Singura speranță stă în accesarea fondurilor europene.

 

Ce fac la București

Conform planului de investiții, până la campionatul european vor fi modernizate stadioanele Steaua, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf (Stadionul Național de Rugby). Stadioanele menționate vor fi folosite doar pentru antrenamentele echipelor naționale participante. Meciurile oficiale se vor desfășura doar pe Arena Națională, trei în faza grupelor și unul în optimile de finală. În premieră, Campionatul European se va desfășura în 13 orașe din 13 țări.

 

Citește și Cum dă Iașul cu piciorul la un munte de bani. Afacerea parcărilor, gaură de 30 de milioane de euro

 

În Oltenia au curs banii

Nu numai Bucureștiul a fost favorizat. Stadionul din Craiova a beneficiat de fonduri generoase de stat. Noua arenă, conform planurilor, va fi gata până la sfârșitul acestui an.  Autoritățile susțin că noul stadion poate concura fără probleme cu Arena Națională, având cinci etaje și peste 30.000 de locuri. Investiția totală este de 50 milioane de euro, din care 90% reprezintă finanțare de la Guvernul României, iar 10% contribuție de la bugetul local.
Investițiile din aceași categorie nu se opresc aici. Tot în Oltenia, dar  la Târgu Jiu, Guvernul a alocat aproximativ 20 de milioane de euro pentru stadionul Tudor 13.000 de locuri, iar lucrările sunt programate pentru finalizare la începutul anului viitor.

 

 

La Cluj, ajutor de 15 milioane de euro

Cluj Arena, cu o capacitate de peste 38.000 de locuri, a fost construit de Consiliul Județean Cluj, dar cu o alocare guvernamentală de 15 milioane de euro, din costurile totale de 36 milioane de euro. Banii de la bugetul central au venit când premier era Emil Boc, fost și actual primar al Clujului. Pe stadionul din Cluj are loc festivalul UNTOLD, adunând în patru zile peste 240.000 de spectatori.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments