Caz unic: doi tați gemeni au copii născuți în aceeași zi

0
2736

Caz neobişnuit  la Iaşi. Două cumnate căsătorite cu fraţi gemeni au născut în aceaşi zi un băiat şi o fetiţă. Situaţia este cu atât mai inedită cu cât ambele tinere au obţinut sarcina prin fertilizarea in vitro. Procedurile au avut loc la primul centru de fertilizare si reproducere umană asistată din regiunea Moldovei, iar medicii spun că în acest caz totul a decurs ca la carte.

 

Frați gemeni, probleme identice

Un băiat şi o fetiţă s-au născut pe 11 august la Spitalul Clinic de Obsetrică- Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi. Până aici nimic neobişnuit. Însă mamele au obţinut sarcina în urma unui tratament de fertilizare în vitro. Ba mai mult, tinerele, de 25, respectiv 26 de ani, sunt şi cumnate, fiind căsătorite cu bărbați gemeni.
Împreună cu partenerii lor, cele două ieşence au decis să recurgă la această procedură după ce au aflat, în urma unor analize, că se confruntă cu probleme de infertilitate de cuplu. „Cumnata mea încerca de un an să rămână însărcinată, iar eu de aproape jumătate de an”, povesteşte M.S. (25 de ani).

 

Soțiile celor doi bărbați gemeni au născut în aceeași, însă vor fi doar „verișori gemeni”

Însărcinate de la prima încercare

La sfatul unei cunoştiinţe, cele două cupuluri au mers, în toamna anului trecut, la OminiClinic. După o serie de investigaţii, tinerele au fost supuse proceselor de fertilizare, acestea fiind realizate de o echipă formată din Adrian Borş, specialist în fertilizare in vitro, dr. embriolog Maria Butnaru şi Cristina Avătăjiţei, medic primar obstetrică-ginecologie.
„Am urmat un tratament, apoi a urmat procedura de fertilizare in vitro, iar după nouă zile am aflat că suntem amândouă însărcinate. Am făcut tot ce ne-au spus medicii. Nu am întâmpinat nicio problemă pe toată perioada sarcinii şi totul a decurs normal”, spune tânăra.

Au născut în aceeaşi zi

Pe 11 august cele două cumnate au născut prin cezariană la Spitalul „Cuza Vodă”, intervenţiile fiind efectuate de medicul Cristina Avătăjiţei, care le-a şi monitorizat pe toată perioada sarcinii.
Astfel, tânăra de 25 de ani a născut o fetiţă de 3,15 kg, iar cea de 26 de ani un băiat de 3,2 kg. „Nu ne-am propus să rămânem însărcinate în aceeaşi perioadă sau să naştem în aceeaşi zi. A fost la mâna destinului. S-a întâmplat să fie aşa”, spune ieşeanca. Mai mult, cu două zile înainte şi sora tinerei de 26 de ani a născut în acelaşi spital.

„Este în primul rând meritul părinţilor pentru încredere şi perseverenţă, dar şi a întregii echipe multidisciplinare, specialişti în fertilizare in vitro, embriologi, urologi, geneticieni, etc. Finalul unui efort conjugat sunt cei doi bebeluşi minunaţi care s-au născut – o fetiţă şi un băieţel sănătoşi.” Dr. Cristina Avătăjiţei

Mai vor copii

Medicii susţin că, în cazul celor două tinere totul a decurs ca la carte. „Sarcinile au fost obţinute prin cele mai moderne protocoale de fertilizare şi anume prin fertilizare in vitro segmentată. Astfel, embrionii obţinuti au fost cultivaţi până în ziua a 5-a, apoi au fost criogenați, iar ulterior dezgheţaţi şi transferaţi într-un ciclu natural. Astfel de tehnici sunt apanajul doar al unor centre cu dotări şi proceduri de laborator de cel mai înalt nivel”, a precizat dr. Cristina Avătăjiţei, medic primar obstetrica-ginecologie.
Una dintre proaspetele mămici susţine că îşi mai doreşte un copil. „Am înţeles că sunt şanse să rămân însărcinată pe cale naturală. Dacă nu, vom urma tot un tratament de fertilizare. Este destul de costisitor, dar nu am ţinut cont pentru că ne-am dorit foarte mult un copil. Nu îndeplineam criteriile pentru a beneficia de Programul Naţional FIV”, a spus tânăra.

 

Citește și Femeie mutilată la Spitalul CFR: trei infecţii nosocomiale

 

Peste 60 de proceduri de fertilizare bugetate

Fondurile pentru Programul Naţional de Fertilizare in Vitro (FIV) au fost suplimentate în 2016 de Ministerul Sănătăţii. În acest context, au fost bugetate peste 60 de proceduri de fertilizare pentru Centrul de Fertilitate OminiClinic. În cadrul aceluiaşi program, în centrul din Iaşi, s-au efectuat, în 2015, 25 de proceduri, în urma cărora s-au născut 12 copii. Pentru a beneficia de Programul Naţional FIV cuplurile trebuie să îndeplinească o serie de criterii stabilite de Minister. 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments