Locatarii din jurul esplanadelor din Iaşi, disperaţi de gălăgia făcută noaptea de tineri. Poliţia nu reuşeşte să stopeze un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, în apropierea blocurilor. Tineri fără căpătâi stau până în târziu în noapte, strigă, urlă şi trezesc cartierul cu scrâşnitul roţilor. Autorităţile spun că au dat amenzi, dar că tinerii devin cuminţi când se apropie patrula şi că n-au ce le face.
Cei care locuiesc în preajma esplanadelor din Iaşi, în zona Pieţii Voievozilor, CUG, Nicolina, Oancea sau Stejar, au avut parte, toată vara, de nopţi de coşmar.
Urlete până spre dimineaţă
Începând cu ora 20, băncile de pe aceste esplanade se umplu de tineri care consumă băuturi alcoolice, cumpărate de la magazinele non-stop din zonă. Râsetele, ţipetele şi, uneori, chiar urletele lor se aud până târziu în noapte, chiar până spre dimineaţă.
Multe persoane din aceste zone nu mai ştiu ce este aia odihnă de luni bune, unii fiind nevoiţi să meargă la medic deoarece s-au îmbolnăvit.
Liniuţe şi drift-uri până în zori
Dar stările tensionate din aceste zone nu sunt create numai de zgomotele scoase aceşti tineri, care, pe fondul consumului de alcool, devin euforici şi, uneori, chiar violenţi. Marea lor majoritate este trecută de 18 ani şi are permis de conducere, fapt ce le permite, cred ei, să facă aşa-numitele „liniuţe“ cu maşinile proprii sau cu maşinile luate de la părinţi. Totul, pe principalele bulevarde din oraş, în miez de noapte.
Alţii au devenit experţi în drift-uri – roţile maşinilor întoarse cu frâna de mână trasă, tot pe unele bulevarde sau intersecţii din oraş. Din nou, se produce un zgomot infernal în miez de noapte.
Ipostaze din timpul debandadelor produse de scandalagii în Iaşi
„Nu le face nimeni nimic!“
Chiar dacă oamenii spun că au semnalat aceste probleme la diferite instituţii, problemele nu au dispărut nici până acum. „Aproape în fiecare seară se adună în faţa geamului meu, undeva pe ora 20.00. Până la orele 22.00-23.00, stau de vorbă, beau, într-un mod destul de civilizat. Aproape de miezul nopţii parcă se transformă. Încep să dea drumul la muzică, urlă, zbiară, scot nişte sunete de nedescris. Numai luna aceasta am sunat de vreo şapte ori la 112. Poliţia a venit, de vreo două ori i-a legitimat şi atât. Parcă o dată i-a alungat din faţa blocului meu. Şi atât! Nu le face nimeni nimic!“, se plânge un cetăţean ce locuieşte într-un bloc din Piaţa Voievozilor.
„Sunt violenţi şi recalcitranţi“
Un bărbat din zona Complexului Stejar a acuzat faptul că tinerii care se adună noapte de noapte acolo sunt extrem de violenţi şi că se teme să vorbească cu ei. „Am încercat de vreo două ori să merg să vorbesc cu ei. Nu ai cu cine. Pe fondul consumului de alcool, devin violenţi şi recalcitranţi. Nici nu ştii cum te trezeşti că sar la bătaie. Chiar dacă sunt nişte copii, alcoolul le dă curaj şi pot fi violenţi. Nu mai spun de limbajul pe care îl folosesc…“, a precizat bărbatul.
Aproape 10 amenzi pe zi
Reprezentanţii Poliţiei Locale cunosc fenomenul şi spun că încearcă să rezolve această problemă. „Cunoaştem acest fenomen care are loc pe principalele esplanade din oraş. Noi încercăm să-l stopăm. Ca urmare a verificărilor făcute în diferite cartiere, luna trecută au fost aplicate aproximativ 400 de amenzi celor care au tulburat liniştea publică sau au consumat alcool în zone publice. Este destul de dificil de rezolvat această problemă deoarece echipajul nostru de poliţie se deplasează la faţa locului în urma unei plângeri făcute la 112, dar, de multe ori, nu avem ce le face acelor tineri, deoarece fac linişte când ajunge maşina poliţiei şi ascund băuturile alcoolice. Poliţiştii nu pot decât să-i legitimeze şi să le solicite să părăsească acel loc, dacă au existat mai multe sesizări“, spune Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.
„Asta e legea, noi o aplicăm“
Potrivit Legii nr. 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, manifestările acestor tineri constituie contravenţie şi se pedepseşte, în general, cu amendă între 100 şi 500 de lei. În alte ţări forma continuată a unor astfel de manifestări poate duce şi la dosar penal.
„Legea 61/1991 a fost modificată de mai multe ori în ultimii ani. Noi nu putem face altceva decât să o punem în aplicare. Nu pot eu spune dacă este bună sau rea“, susţine şeful Poliţiei Locale Iaşi, Viorel Roman.
Controale în pieţe şi la ţigări
Reprezentanţii Poliţiei Locale au mai precizat că accentul se pune pe primele două schimburi, când poliţiştii locali trebuie să asigure ordinea publică în principalele zone aglomerate. „Accentul se pune pe schimbul I şi II. Noi suntem acum organizaţi după modelul poliţiei municipale, pe cele şase secţii din oraş. În zona principalelor pieţe din oraş, în intervalul orar 6.00-14.00, acţionează o patrulă de poliţie locală, dacă nu sunt alte evenimente. În zilele aglomerate, în aceste zone se acţionează chiar şi cu trei-patru patrule de poliţie. În intervalul 14.00-22.00, se acţionează cu echipe mobile, tot în jurul principalelor zone aglomerate, vizat fiind şi traficul de ţigări. În schimbul III, intervalul orar 22.00-06.00, se acţionează cu o echipă mobilă, în principiu, pe fiecare secţie“, a menţionat Daniel Ungureanu.
Despre poliţiştii locali se spune, adesea, că sunt doar de formă în oraş
Încă 41 de poliţişti
Până la sfârşitul anului ar trebui să mai fie angajaţi încă 41 de poliţişti locali, ajungându-se la un total de 322, aici incluzând şi conducerea şi personalul de la birouri. „Odată cu ocuparea acestor posturi, sperăm să putem păstra cât mai bine un climat de linişte publică şi să intensificăm controalele privind traficul cu ţigări. Cu mai mulţi oameni, cred că vom putea gestiona mai bine aceste situaţii“, spune şeful Poliţiei Locale.
După ce se vor face aceste angajări, la Secţia I vor fi arondaţi 23 de poliţişti, la Secţia II – 34, la Secţia III – 40, la Secţia IV – 27, la Secţia V – 27 şi la Secţia VI – 28, pe toate cele trei schimburi.
La secţiile de poliţie, fără număr
În ceea ce priveşte numărul poliţiştilor de la cele şase secţii de poliţie, nu se ştie numărul celor care se ocupă de liniştea publică. „Nu avem un număr exact. Poliţiştii de la secţiile de poliţie acţionează în patrule pedestre, patrule mobile, cu maşinile din dotare şi patrulele mixte, împreună cu poliţiştii locali sau cu jandarmi, pe toate cele trei schimburi. Numărul de poliţişti pe ordine publică diferă de la o secţie de poliţie la alta, în funcţie de numărul de locuitori“, precizează Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.