Aniversarea termoficării la Iași. Acum 130 de ani se producea pentru prima dată curent electric și abur pentru încălzire.

0
173

Veolia Energie Iași a sărbătorit, la Biblioteca Centrală Universitară, 130 de ani de energie electrică la Iași, crearea celor două CET-uri care deservesc orașul, dar și 4 ani de când a preluat producerea și distribuirea agentului termic în municipiu.

 

Printre invitații care au vorbit despre trecut au fost reprezentanții Veolia, primarul Mihai Chirica, președintele CJ Maricel Popa, reprezentanți ai altor firme de termoficare din România, precum și vicepreședintele ANRE Emil Calotă. A fost invitat inclusiv directorul de inovație și piețe al Veolia Energie România, Gerard Verdebout.

 

 

Invitații au vorbit despre faptul că energia electrică a fost produsă la Iași, pentru prima dată, în 1886, la Uzina Electrică a teatrului, de unde a fost luat apoi aburul care a încălzit iarnă de iarnă instituția. Ulterior, istoria a consemnat alte două evenimente importante la Iași: acum 50 de ani a fost creat CET Tudor, iar acum 30 de ani CET Holboca, ce a produs în fiecare iarnă agentul termic distribuit ieșenilor. Reprezentanții Veolia au menționat că bilanțul la patru ani de la preluarea, în 2012, a serviciului de termoficare la Iași arată că ieșenii și-au recâștigat încrederea în agentul termic produs centralizat.

 

 

Investițiile importante făcute în ultimii patru ani în rețea și instalații au redus pierderile și au asigurat servicii de calitate. În plus, canalele de comunicare deschise de către firma franceză, dar și calcularea exactă a prețului pe care clienții trebuie să-l plătească, au făcut ca ieșenii să renunțe încet la producerea apei calde și a căldurii cu centrale individuale și să solicite revenirea în sistemul centralizat.

 

Primarul Iașului, MIhai Chiria,a menționat că toată clasa politică a fost vinovată pentru degradarea calității serviciilor de la CET, dar că preluarea de către Veolia a însemnat revigorarea sistemului. La final, primarul Mihai Chirica a înmânat diplome de excelență mai multor foști angajați ai CET Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments