Directoare de grădiniţă de stat: 6.700 lei pe lună. Cum a ajuns șefa Grădiniţei 18 la un salariu mai mare decât al unui angajat din IT

0
558

Conform declaraţiei de avere, venitul lunar al directoarei Ana Alexandru a fost de 6.700 de lei. „Am avut luni cu peste 4.000 de lei, dar am avut şi luni cu peste 8.000 de lei. Ne-am primit banii reţinuţi acum câţiva ani”, explică femeia.

 

Angajaţii în IT, managerii de la firmele mari sau angajaţii de top de la firme importante pot privi cu invidie către un salariu ridicat anul trecut de o directoare de la o grădiniţă din Iaşi. Ana Alexandru, profesor şi director la Grădiniţa cu program prelungit nr. 18 din Cantemir, a avut un venit mediu lunar de 6.700 de lei. Suma este impresionantă, în condiţiile în care cei mai mulţi educatori abia dacă ajung la 2.000 de lei, iar profesorii cu vechime din sistem abia speră la 2.500 de lei. Salariul directoarei de la Grădiniţa 18 a fost compus din gradaţii de merit, sporuri de vechime şi de conducere, spor pentru dirigenţie, dar şi bani returnaţi de stat în contul sumelor reţinute anterior, la începul crizei.

 

An cu 80.309 lei

Pentru mulţi ieşeni declaraţia de avere a Anei Alexandru, directoarea Grădiniţei 18 din Cantemir, poate părea şocantă. Pe bucata de hârtie depusă la sfârşitul lunii mai, cadrul didactic a trecut, la venituri, suma de 80.309 lei. Lunar, calculul arată nu mai puţin de 6.700 de lei. În orice domeniu din Iaşi, suma este considerată consistentă. Spre exemplu, la un centru important IT, salariile programatorilor juniori sunt de 800-1.000 euro pe lună, ale celor seniori de 1.000-3.000 euro pe lună, iar al programatorilor web între 800 şi 2.000 de euro lunar. “Pe Iaşi, salariul mediu net al unui programator de nivel mediu trece de 4.000 de lei net. Firmele însă nu vor oferi date oficiale şi mulţi se feresc să discute subiectul”, ne-a explicat un angajat din IT de la Iaşi. Pe hârtie, Ana Alexandru a încasat, astfel, mai mult decât un programator de nivel mediu.

 

Doamna directoare are de ce să fie bucuroasă

Din ce s-a compus salariul

Directoarea grădiniţei nu face un secret din felul în care i-a fost format salariul, spunând chiar că este maximul la ce se poate ajunge în sistemul preuniversitar românesc. „Am 40 de ani vechime, studii superioare şi cu toate gradele luate. Am gradaţie de merit peste salariul de bază. Numai această sumă trece de 2.500 de lei lunar. La asta se adaugă 50% spor de director, peste care mai vine un procent de 10% pentru că am şi clasă. Se cheamă spor de dirigenţie. Din aceste sume adunate am mai mult de 4.000 de lei net lunar”, explică Ana Alexandru.

Peste toate sumele strânse în 2015, directoarea a mai primit şi sumele reţinute în trecut prin ordonanţa de urgenţă a Guvernului Boc, la începuturile crizei din România. „Au fost câştigate procese şi banii s-au dat în tranşe. Am avut luni cu peste 4.000 de lei net, dar am avut şi luni cu peste 8.000 de lei net”, mai spune Ana Alexandru.

 

Citește și Dezvăluire: au anulat planul parcărilor ca să ia ei banii. Nichita i-a scris lui Chirica: „Rog urgent”

 

Grădiniţă cu scandal

În anul 2012, o ieşeană a depus plângere la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, spunând că una dintre fetiţele sale ar fi fost agresată la grădiniţa condusă de Ana Alexandru. Ana Maria Ciofu a povestit în timpul anchetei că totul ar fi început când a refuzat să plătească 200 de lei pe rechizite, cerând în schimb lista, pentru a le cumpăra singură. Educatoarea grupei ar fi refuzat, dar femeia a cumpărat tot ce bănuia că ar fi pe listă şi a ieşit la un preţ de 85 de lei.

 

După incident, a observat că fetiţa vine supărată acasă, în fiecare zi. Pentru că bănuia că se întâmplă ceva, i-a dat fetiţei un dispozitiv de înregistrare pe care l-a purtat apoi 3 luni. „Din septembrie până în decembrie mi-am înregistrat zi de zi fetiţa cum plânge că vrea la mine. Se auzea cum educatoarea o înjură şi ţipă la ea. O a doua fetiţă pe care o am la grădiniţă mi-a povestit şi ea că educatoarea o bate şi nu o lasă să bea apă”, a povestit femeia.

 

În urma anchetei, ISJ a dispus mutarea educatoarei la o altă grupă. ISJ a anunţat că educatoarea ar fi fost sancţionată, dar repusă pe postul iniţial, pentru că părinţii copiilor au insistat să revină. La acea vreme a fost începută o anchetă penală, dar aceasta nu a condus la acuzarea educatoarelor.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments