UPDATE. Atentat la sănătatea românilor! Carne de pui infestată cu SALMONELLA în magazine. Zeci de tone scoase din galantare în magazinele din Iaşi, Suceava, Bucureşti, Braşov, Constanţa şi Dolj

0
121

UPDATE – De la Selgros Iaşi au fost retrase 745 kg de carne de pui

 

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Iaşi, Gabriel Ciobanu, a confirmat că Selgros Iaşi a retras de la vânzare cantitatea de 745 kg carne de pui. Carnea provine de la Avicola Călăraşi.

”Am fost sunaţi de cei de la Selgros care ne-au anunţat că deţin o cantitate de carne de la Avicola Călăraşi. Am trimis un coleg care a participat la operaţiunea de retragere de pe piaţă a mărfii. Este vorba despre 745 kg carne de pui”, a declarat Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi.

ANSVSA are suspiciunea că în mai multe magazine din ţară a fost pusă în vânzare carne de pui cu salmonella. Carnea provine de la evazioniştii anchetaţi în dosarul de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro. 

Controalele ANSVSA au loc după ce procurorii anticorupţie au descoperit că un lanţ de hypermarketuri a fost aprovizionat cu zeci de tone de carne de pui alterată şi adusă în pachete în care erau şi “excremente de rozătoare”.

 
ANSVSA controlează magazine alimentare din toată ţara, pentru a descoperi carne de pui provenind de la Avicola Călăraşi, potenţial contaminată cu salmonela, care ar fi ajuns la raft sau în depozite. O cantitate de 28 de tone de carne a fost retrasă până la această oră din magazine din Bucureşti, Braşov, Suceava, Cluj, Iaşi, Constanţa şi Dolj.

 

Ancheta de evaziune fiscală în cazul Bădălău a scos la iveală ce poate fi mai rău în industria alimentară. Un combinat avicol de notorietate şi fără îndoială de încredere precum Avicola Călăraşi ar fi livrat carne de pui stricată, ambalată cu excremente de rozătoare sau chiar cu şoareci vii. Carnea ar fi fost livrată hipermarketurilor Selgros, dar acestea ar fi trimis-o înapoi. Avicola Călăraşi ar fi reambalat-o şi ar fi trimis-o unor magazine mai mici. Aceasta reiese din dosarul de evaziune fiscală în care e urmarit penal un senator şi în care au fost arestaţi un procuror şi mai mulţi inspectori ai Fiscului.

 

Avicola Călăraşi ar fi una dintre firmele evazioniste din cazul Bădălău. Conducerea SELGROS a decis să retragă toată carnea primită de la Avicola Călăraşi.

 

În Bucureşti au fost retrase de la comercializare 7.352 de kilograme de carne de pasăre, iar în Braşov 6.200 de kilograme, au anunţat autorităţile veterinare. De la aceste loturi se vor prevala probe şi vor fi făcute analize. Doar două tipuri de salmonela sunt patogene pentru om.

 

Dacă se vor descoperi aceste două tipuri de salmonela, vor fi sacrificate toate păsările de la fermele de unde provin loturile, a precizat, într-o conferință de presă, Vladimir Mănăstireanu, șeful ANSVSA.

 

Deocamdată, spun oficialii veterinari, nu se confirmă informaţia contaminării cu salmonela periculoasă pentru om la carcase provenind de la Avicola Călăraşi. Este vorba despre o informaţie primită de la Călăraşi care se referă la o salmonelă depistată în fecale, dar care nu este patogenă pentru om, a precizat preşedintele ANSVSA.

 

„Autorităţile veterinare din Călăraşi au făcut verificări atât la nivelul Avicolei, cât şi la nivelul abatorului care aparţine de acest Avicola. Abatorul nu mai lucrează de o săptămână, este în procedură de lichidare, la fel şi ferma de păsări este în procedură de lichidare”, a declarat Vladimir Mănăstireanu.

 

Avicola Călăraşi, un nume important pe piaţa alimentară autohtonă

Peste 13 tone de carne de pui de la Avicola Călăraşi au fost retrase astăzi din hipermaketurile Selgros din Bucureşti şi judeţul Braşov. Inspectorii sanitar – veterinari verifică dacă această cantitate de carne ajunsă pe rafturile magazinelor este infestată cu salmonela. Acum inspectorii verifică toate magazinele unde au ajuns puii produşi la Călăraşi.

 

Procurorii au descoperit că timp de cinci luni, AVICOLA CĂLĂRAŞI, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa cărnii de pui, care deţine nu mai puţin de 19 ferme, a avut mari probleme legate de calitatea produselor trimise pe piaţă. 

 

Dosarul DNA a pornit de la nouă sesizări transmise în 2012 de inspectorii fiscali din mai multe judeţe.  

„În perioada mai-septembrie 2013, Daher Orlando (inculpat, acuzat de administrarea mai multor firme fantomă, n.r.) a coordonat producerea şi distribuţia pe piaţă a unor importante cantităţi de carne de pasăre, mare parte din aceasta fiind improprie consumului uman, aspect constatat în mai multe rânduri de reprezentanţii/administratorii diferitelor firme aflate pe lanţul de distribuţie”, se spune în dosarul întocmit de DNA.

 

Numai că, spun anchetatorii, în momentul în care carnea stricată, în unele cazuri contaminată cu salmonela, era refuzată de marile lanţuri de magazine, oamenii de afaceri se asigurau că nu rămân în pierdere si o trimiteau unor firme de distribuție.

 

Compania din Călăraşi este doar una dintre marile companii implicate în mecanismul complex de evaziune fiscală, care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 50 de milioane de euro în trei ani, spun procurorii. În reţea ar fi implicate peste 60 de persoane, cetăţeni români şi străini, patroni de ferme, de depozite, dar şi oameni folosiţi strict pentru administrarea celor 50 de firme fantomă folosite pentru fraudarea bugetului de stat.

 

(Sursa: digi24.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments