O femeie din Scobinţi este o adevărată „performeră” în furatul din buzunare. În ultimii 28 de ani a stat la puşcărie aproape jumătate. Este, însă, cam nepricepută: de câteva ori a fost prinsă în flagrant. Femeia care fură la foc automat nu a fost vizitată după gratii de niciunul dintre cei nouă copii.
Turturica Dumitriu, mamă a nouă copii, este faimoasă în lumea hoţilor din buzunare din Iaşi. De aproape 30 de ani fură portofelele ieşenilor care fac piaţa sau călătoresc cu autobuzul. Din 1988 încoace, peste 12 ani şi i-a petrecut „la facultate”, alegându-se cu mai multe dosare penale pentru furt calificat. A fost şi graţiată după Revoluţie, dar asta nu a împiedicat-o să se perfecţioneze în timp. „Meseria” i-a adus şi ghinion, fiind condamnată şi pentru că a furat două batiste. Recidivele i-au făcut bucata.
CV greu
Turturica Dumitriu (55 ani) este una dintre cele mai experimentate hoaţe din Capitala Moldovei. Cu aproape 30 de ani „vechime”, după cum îi arată şi cazierul, femeia originară din comuna Scobinţi a golit multe portofele. O vreme a acţionat şi în Bucureşti sau în alte oraşe din Moldova, dar cele mai multe „lovituri” le-a dat în Iaşi. Turturica Dumitriu acţiona în special în locurile aglomerate: pieţe, târguri, procesiuni religioase sau în mijloacele de transport în comun, victime căzându-i, de multe ori, persoanele în vârstă. Femeia recurgea de obicei la un mod de operare clasic: înghesuia victima şi îi fura portofelul din buzunare sau din geantă.
Condamnată pentru găinării
Turturica a fost însă urmărită şi de ghinion, fiind surprinsă de mai multe ori în flagrant de persoanele pe care încerca să le lase fără bani sau de oamenii legii. Alteori, „prada” obţinută nu era pe măsura aşteptărilor. Astfel, în 12 octombrie 2013, femeia a furat două batiste de la o pensionară de 66 de ani care aştepta la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. În timp ce îşi introducea mâna în buzunarul drept al hainei purtată de sexagenară a fost observată de jandarmi, care au ridicat-o imediat ce a dat „lovitura”.
Ulterior, femeia a fost reţinută de procurori şi dusă la Judecătoria Iaşi cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a dispus să fie cercetată în libertate şi i-a interzis să părăsească localitatea de domiciliu, respectiv Scobinţi, deşi poliţiştii din comună arătau că nu mai deţine o casă acolo, fiind plecată din sat de aproape 20 de ani.
Şase zile mai târziu, în 18 octombrie 2013, Turturica a furat din nou, de data aceasta în Piaţa Nicolina: 27 de lei de la un pensionar de 87 de ani, dar a fost observată de acesta şi de un vânzător. Astfel,în cele din urmă, femeia a ajuns din nou în faţa judecătorilor, care au arestat-o preventiv. „Recunosc fapta comisă, îmi pare rău şi regret”, le-a spus ieşeanca anchetatorilor.
Pe lângă portofele, hoţii de buzunare au posibilitatea să pună mâna şi pe telefoane scumpe
Instanţă: „Perseverenţă infracţională deosebită”
Pentru furtul batistelor şi a celor 27 de lei, Turturica Dumitriu a fost trimisă în judecată pentru furt calificat şi condamnată, în decembrie 2013, de Judecătoria Iaşi, la doi ani de închisoare cu executare, dar a contestat decizia. La aplicarea sentinţei s-a avut în vedere şi faptul că era recidivistă şi mai avea de executat un rest de pedeapsă. „Nu se află la primul contact cu legea penală, fiind recidivistă şi condamnată anterior pentru comiterea mai multor infracţiuni de acelaşi gen ceea ce dovedeşte o perseverenţă infracţională deosebită şi relevă formarea unei obişnuinţe în asigurarea (…) existenţei prin mijloace ilicite”, se arată în motivarea instanţei.
Curtea de Apel Iaşi i-a redus pedeapsa la 1 ani şi 10 luni de închisoare, iar în 21 iulie 2015 a fost eliberată condiţionat.
Arestată din nou
Turturica nu a stat însă prea mult „pe tuşă” şi, în 15 martie 2016, a fost prinsă după ce a dat o nouă lovitură într-un autobuz care circula pe traseul 28. Femeia i-a furat unui tânăr, care avea mâna în ghips, portofelul cu acte şi 10 lei, dar şi de data aceasta a fost surprinsă de victimă. Atunci a scos portofelul de sub haine şi l-a aruncat pe jos în autobuz, susţinând că este nevinovată. Cu toate acestea, au fost chemaţi poliţiştii, iar femeia s-a ales cu un nou dosar penal. În faţa anchetatorilor, Turturica a declarat că în acea zi a cerşit în zona Halei Centrale pentru a face rost de bani şi a pleca la băiatul său în Anglia, iar apoi a urcat în autobuz pentru a merge în Copou. „Am nouă copii, unul minor. Nu sunt vinovată de comiterea faptei. Un băiat care era lângă mine mi-a spus că i-am luat portofelul şi eu i-am răspuns că nu e adevărat”, a declarat femeia în faţa procurorilor.
Cu toate acestea, Turturica a fost arestată preventiv de judecători, iar în aprilie 2016, procurorii Parchetului Judecătoriei Iaşi au trimis-o din nou în judecată pentru furt calificat. Aceasta se află şi în prezent după gratii.
Aglomeraţia din autobuze, dragostea de furat a Turturicii
Graţiată după Revoluţie
Isprăvile femeii datează însă de dinainte de Revoluţie. În 1988, a fost condamnată pentru furt de Judecătoria Iaşi în două dosare, la 1 an şi 6 luni de închisoare şi 3 ani de închisoare, şi i s-a interzis să se afle timp de cinci ani în Iaşi şi 2 ani în Bucureşti. Cele două pedepse au fost contopite, în 1989, şi i s-a aplicat un spor de 6 luni, astfel că femeia avea de executat 3,6 ani de închisoare. Q stat însă după gratii doar 1 an şi 5 luni şi a fost eliberată în 5 ianuarie 1990, fiind graţiată conform unui decret al Consiliului Frontului Salvării Naţionale.
Citește și Pile cu „sânge albastru”: e șic să fii milionar și să ai soția angajată la Primărie
În 1994 a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare de la Judecătoria Paşcani şi a ieşit de după gratii un an mai târziu, în decembrie. În 1998 este condamnată în alte două dosare pentru furt calificat, pedepsele fiind contopite şi urmând să execute 3,8 ani de închisoare. A fost eliberată condiţionat în august 2000. Tot pentru furt calificat a primit 3 ani de închisoare în 2007, 2 ani de închisoare în 2012 şi 1 an şi 10 luni în 2014. „Este o hoaţă cu state vechi. Nu cred că se va schimba”, a spus unul dintre anchetatori. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a sancţionat-o administrativ în alte două dosare, cu 400, respectiv 200 de lei. Turturica a absolvit patru clase. Pe perioada executării ultimei pedepse niciunul dintre cei nouă copii nu a vizitat-o.