Aeroportul Internaţional Iaşi găzduieşte în aceste zile un eveniment important, dedicat unui domeniu de specialitate în aviaţie. Este vorba despre workshop-ul cu tema IMPLEMENTAREA REGULAMENTULUI (UE) 139/2014. PROCESUL DE CONVERSIE A CERTIFICATULUI DE AERODROM, care se va desfăşura la IAŞI în perioada 14-15 septembrie 2016. Evenimentul este organizat de Aeroportul Iaşi, cu coordonarea Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) şi sub egida Agenţiei Europene pentru Siguranţă (EASA).
Întâlnirea de lucru din această săptămână va cuprinde două sesiuni în care se vor dezbate teme privind Regulamentul (UE) nr.139/2014 de stabilire a cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la aeroporturi, în temeiul Regulamentului (CE) nr.216/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului Europei. Acest workshop va fi susţinut de specialişti de la Agenţia Europeană pentru Siguranţă, Autoritatea Aeronautică Civilă (România şi Austria), ICAO, Agenţia pentru Siguranţă şi Securitate Spania, dar şi de către specialişti de la aeroporturile regionale din ţară: Cluj, Oradea, Baia Mare, Craiova şi Iaşi.
În cadrul acestei întâlniri, în premieră la Iaşi, se vor face schimb de opinii şi experienţa cu ceilalţi participanţi şi se vor prezenta recomandări de bună practică menite să faciliteze tranziţia aeroporturilor la certificarea europeană, urmând etapele necesare asigurării conformării cu cerinţele stabilite. Şi-au anunţat participarea la evenimentul organizat de Aeroportul Iaşi reprezentanţi din industria aviatică din ţări precum: Germania, Austria, Spania, Ungaria, Republica Ceva, Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai aeroporturilor din ţară şi autorităţi romane.
Marius BODEA, Preşedintele C.A. al Aeroportului Internaţional Iaşi: „Pe 14 septembrie deschidem sesiunea de lucru pentru un workshop internaţional pe care avem deosebita onoare să îl găzduim. Timp de două zile, atât noi, cât şi participanţii la acest eveniment vom avea ocazia să împărtăşim experienţe, să ne familiarizăm cu noi proceduri de lucru aplicate în aviata europeană, să interacţionăm cu specialişti din organizaţii responsabile cu securitatea şi siguranţă în acest domeniu de activitate. Este, în acelaşi timp, o oportunitate pentru Aeroportul Iaşi de a aduce la cunoştinţă celor prezenţi proiectele care au urcat Iaşul pe podiumul aeroporturilor regionale din ţară, ca model de dezvoltare şi modernizare într-un timp record, dar şi o ocazie de a ne consolida poziţia inclusiv pe piaţa europeană. Nu în ultimul rând, un astfel de eveniment, cu participare internaţională, ne ajută în stabilirea unor noi contacte benefice atât pentru Aeroportul Iaşi, cât şi pentru comunitatea ieşeana. Vor veni în aceste zile la Iaşi reprezentanţi şi specialişti romani şi străini din industria aviatică, va fi aşadar o întâlnire extrem de importantă, semn că dezvoltarea Aeroportului Iaşi depinde de acum de nivelul înalt al diplomaţiei publice”.