Ţiuitul din urechi, în termeni medicali – „tinitus”, este o problemă de sănătate deranjantă pentru cei care o resimt în mod repetat, dar și îngrijorătoare pentru cei care se confruntă cu crize mai acute de țiuit.
Perceperea anormală a unor zgomote în ureche poate afecta organismul pe o perioadă îndelungată de timp, poate influenţa negativ somnul, capacitatea de concentrare, ducând chiar la tulburări psihice grave, spun medicii.
Această problemă auditivă nu are un singur tratament. Tinitusul este tipul de afecţiune care are nevoie de un tratament personalizat, cauzele lui fiind diverse: de la un şoc auditiv până la o tumoare glomică în sinusul carotidian, cel care conţine chemoreceptorii ce monitorizează nivelurile de oxigen, dioxid de carbon şi ionii de hidrogen din sânge.
Cauzele țiuitului pot fi foarte diverse: de la expunerea la zgomote puternice, care provoaca daune urechii, până la probleme ale vaselor de sânge. Hipertensiunea arteriala si tensiunea arteriala scazuta afecteaza vasele de sânge si pot cauza zgomote în urechi.
Un țiut în ureche poate să apară și din cauza unei infectii a urechii interne. Labirintita, otita medie, raceala, gripa si alergiile pot conduce la un astfel de simptom.
Acumularea de ceară în ureche conduce, de asemenea, la tiuit în urechi, pâna cand blocajul este eliminat.
Unele medicamente pot afecta urechile si cauzeaza tinitus. Oamenii care iau doze mari de aspirina se confrunta cu tinitus ocazional. Alte medicamente legate de tinitus includ antibiotice, diuretice, chinina, clorochina.
(Sursa: realitatea.net)