Evenimentul Adenium de sâmbătă, 17 septembrie, va avea loc în Aula BCU (Strada Păcurari 4, Iași), începând cu ora 18:00 și va îmbina lansarea volumului Dezlegând misterele nașterii și morți… și ale fenomenelor intermediare, autor Daisaku Ikeda, cu un concert de muzică clasică care se va desfășura sub titulatura Hiroko Minakami & Friends.
Dezlegând misterele nașterii și morții… și ale fenomenelor intermediare de Daisaku Ikeda este un amplu tratat contemporan al budismului. La acest început de secol XXI, în întreaga lume se intensifică studierea problemelor fundamentale, eterne, ca viața și moartea, rostul vieții, originile și destinațiile noastre ultime, cât și întrebarea cu privire la existența de după moarte.
Cartea examinează filosofia de viață a budismului Nichiren în lumina ideilor de ultimă oră despre viață și moarte, deși cuprinderea exhaustivă într‑un singur volum a unei probleme atât de vaste este imposibilă. Budismul Nichiren oferă oamenilor mijloacele de a‑și transforma destinele prin înfăptuirea propriei revoluții umane individuale și dezvăluie calea spre pace și fericire.
Daisaku Ikeda este unul dintre cei mai cunoscuți învățători budiști din zilele noastre, scriitor, poet, activist pentru pace și militant pentru abolirea armelor nucleare. Distins cu numeroase premii, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace (2015, 2016).
Lansarea va avea loc cu participarea domnilor Neculai Amălinei (ing., trad.), Nicu Gavriluță (prof. univ. dr.) și Ioan Alexandru Tofan (conf. univ. dr.; moderator).
Cartea va fi disponibilă în premieră la standurile special amenajate în cadrul BCU Iași. Începând cu 21 septembrie, volumul va putea fi găsit în librării și pe site-ul editurii.
A doua parte a evenimentului va conține un concert de muzică clasică susținut de pianista japoneză Hiroko Minakami. Hiroko Minakami este prima pianistă din afara granițelor care a concertat în România după căderea regimului Ceaușescu. A susținut mai mult de 1 500 de concerte în nenumărate țări de pe toate continentele; în România, a mai concertat în Arad, Timişoara, Cluj, Iași, Ploieşti. A compus muzică pentru programe de televiziune, iar primul său album s-a vândut în mai bine de 25 000 de exemplare. Părți din autobiografia sa, Hiroko: There’s always been a piano with me, au fost publicate în auxiliarele școlare pentru copiii de școală primară din Japonia. Este gazda unei emisiuni de radio și autoare de rubrică în revista muzicală Chopin din Tokio.
Vor mai participa:Ansamblul „Prietenia”, vioară (Palatul Copiilor, Iași), Nicușor Mărdărescu, oboi (dr. în muzică, Filarmonica „Mihail Jora”, Bacău), Călin Fărcășel, flaut (lect. univ. dr. Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași), Florin Burlacu, violoncel (Orchestra Română de Tineret).
Intrarea la evenimentul Adenium de sâmbătă, 17 septembrie, din Aula BCU Iași este liberă, în limita locurilor disponibile.