Conferinţa Naţională Model United Nations. Tinerii din Iași se formează în educația privind drepturile și responsabilitățile cetățenești

0
79

În perioada 15-17 noiembrie 2013, Colegiul Naţional  “Emil Racoviţă” din Iaşi va fi gazda ediţiei a V-a Conferinţei Naţionale Model United Nations.

 

Model United Nations reprezintă o simulare academică a unei întâlniri din cadrul ONU,  cu scopul de a forma tinerii şi de a-i educa în privinţa drepturilor şi responsabilităţilor lor ca cetăţeni, dar şi a evenimentelor globale, comunicării şi diplomaţiei. În cadrul acestor conferinţe participanţii îşi asumă rolul unor diplomaţi care au datoria de a se documenta temeinic  despre ţara pe care o reprezintă, de a investiga probleme internaţionale, dezbate şi propune soluţii viabile pentru problemele lumii contemporane. Pentru a deveni un bun delegat, pe langă documentare, un elev trebuie să fie convingător şi să coopereze cu alti delegaţi. De asemenea, prin participarea la această conferinţa delegaţii îşi vor îmbunătăţi  capacitatea de a analiza, asculta, negocia şi structura ideile într-o anumita formă de prezentare numita rezoluţie. Toate dezbaterile vor avea loc în limba engleză.

Conferința Națională IaşiMUN a fost organizată prima data în anul 2009, în cadrul Colegiului Naţional “Emil Racoviţă” de către elevii colegiului, îndrumaţi de voluntarul Corpului Păcii, David Pi şi de doamna profesoară Victoria Sechelea. Ediţia de anul acesta a conferinţei se va desfăşura în zilele de 15, 16 şi 17 noiembrie. Deschiderea oficială a Conferinței va avea loc vineri, 15 noiembrie, ora 11:00 în sala de festivităţi a Colegiului Naţional  “Emil Racoviţă ”.

Fiecare delegat aparţine unuia dintre cele patru comitete: Drepturile Omului, Mediu, Politic şi Economico-Social. În cadrul fiecarui comitet vor fi dezbatute  trei teme:

În comitetul de mediu:

        1.  Pericole asupra mediului generate de  proliferarea nucleară

       2. Dezvoltarea agriculturii şi siguranţa alimentară

       3. Extragerea gazelor de şist

În comitetul economico-social:

       1. Influenţa corporaţiilor asupra guvernelor ţărilor membre O.N.U.

       2. Evaziunea fiscală a marilor companii în contextul economiei mondiale

       3. Restricţionarea folosirii armelor

 

În comitetul politic:

      1. Problema kurdă

      2. Crima organizată transnaţională

      3. Egiptul – încotro?

 În comitetul de drepturile omului:

       1. Confidenţialitatea comunicaţiilor

       2. Refugiaţii politici

       3. Dreptul la apă potabilă şi igienă

Pe lângă cele patru comitete mai există şi un Corp de Presă, care se va ocupa de  redactarea unui ziar (IasiMUN Observer) pentru fiecare dintre cele trei zile ale conferinţei, pentru care se vor lua interviuri participanţilor, dar şi organizatorilor.

Pe parcursul acestor zile, la Colegiul Naţional  “Emil Racoviţă”  se vor ţine două feluri de dezbateri. În prima zi, fiecare delegat va susţine, în cadrul propriului comitet, un discurs introductiv, în care va rezuma poziţia ţării sale faţă de cele trei subiecte ce vor fi abordate, lucru care va fi urmat de un timp de dezbatere informală, în care delegaţii vor forma alianţe. Cea de-a doua zi va fi cea în care se va decide, în urma dezbaterilor formale, care dintre soluţii va contiua să fie discutată în ultima zi. În cele din urmă, delegaţii celor patru comitete se vor întâlni şi dezbate împreună care dintre rezoluţiile rămase răspunde cel mai bine problemelor prezente, şi este şi uşor de implementat.

Conferinţa se va încheia duminică, cu o ceremonie în cadrul căreia se vor acorda şi diplomele pentru cei mai buni delegaţi.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments