Shopping de lux! Soţia deputatului “16 case” a spart 150.000 de euro

0
698

Firmă înfiinţată parcă special pentru un tun cu fonduri europene @ Societatea în cauză, SC  Nirvana Construct SRL, având ca acţionar unic pe Gabriela Vizitiu, soţia parlamentarului Sergiu Vizitiu, a încasat fondurile europene după care a fost dizolvată @ Statul nu are nici cea mai mică şansă să-şi recupereze paguba

sergiu-vizitiu-1Deputatul Sergiu Vizitiu a descoperit metoda pentru a da un tun perfect cu fonduri europene. Una dintre societăţile din grupul de firme al familiei Vizitiu a încasat fonduri europene pentru „dezvoltare”, iar după ce a cheltuit banii, a dispărut, solicitând intrarea în insolvenţă şi dizolvarea, urmând ca în curând să se dispună radierea din evidenţele Registrului Comerţului. Astfel, familia Vizitiu rămâne cu banii, iar statul român şi Uniunea Europeană se aleg cu paguba. Firma se numeşte Nirvana Construct şi a avut ca asociat şi administrator unic pe Gabriele Vizitiu, soţia deputatului.

Lovitura şi fractura

Înfiinţată în luna iulie a anului 2010, SC Nirvana Construct SRL a obţinut în anul 2011 o finanţare europeană de 612.361 lei, adică circa 150.000 euro, iar după ce Gabriela Vizitiu a cheltuit banii a decis să închidă firma şi să o radieze. „În temeiul dispoziţiilor art.145 alin. 2 din Legea privind procedura insolvenţei, dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Fixează termenul maxim de predare a gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la 26.10.2015. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi, pentru efectuarea menţiunii, prin publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă”, se arată în hotărârea pronunţată de Tribunalul Sindic la data de 7.10.2015.

A cerut bani pentru utilaje. Unde sunt utilajele?

Finanţarea europeană a fost aprobată prin Măsura 312 -Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi, gestionată de Agenţia de Plăţi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP, în prezent Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale-AFIR). Măsura 312 era destinată dezvoltării micro-întreprinderilor din mediul rural, iar SC Nirvana Construct SRL a obţinut finanţarea deoarece avea sediul în Lunca Cetăţuii, unde se află şi cartierul general al firmelor lui Vizitiu. Proiectul a fost aprobat în anul 2011, iar banii au fost aprobaţi pentru ca firma să-şi achiziţioneze utilaje. Potrivit contractului de finanţare şi a regulamentelor europene, societatea avea obligaţia să obţină profit şi să continue activitatea pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la aprobarea finanţării europene. După cum se vede, societatea nu a respectat acest angajament deşi a beneficiat de finanţarea europeană şi a cheltuit banii iar acum se ridică mari semne de întrebare şi cu privire la existenţa utilajelor în patrimoniul firmei. „Activele imobilizate din cadrul debitoarei Nirvana Construct sunt formate din imobilizări corporale echipamente tehnologice (maşini utilaje) valoarea acestora ajungând la 31.12.2013 la 497.189 lei şi la 474.729 lei la data de 30.11.2014”, se arată într-un raport al administratorului judiciar.

Au rămas 5 lei în firmă

Se poate trage concluzia că cel puţin o parte din utilajele achiziţionate cu finanţare europeană au dispărut. Acelaşi document arată că societatea s-a prăbuşit continuu după ce a încasat fondurile europene. „În ceea ce priveşte disponibilităţile băneşti, dacă la data de 31.12.2013 acestea erau de 260.005 lei, iar la data de 31.12.2014 au ajuns la 5 lei. La sfârşitul anului 2013 societatea a avut un profit de 31.408 lei iar la sfârşitul anului 2014 societatea a înregistrat o pierdere de 66.943 lei”, se mai arată în raportul lichidatorului.

Banii s-au dus pe apa Sâmbetei

Mai trebuie precizat că falimentul societăţii a fost pronunţat la scurt timp după depunerea cererii de insolvenţă. Asta deoarece „patronul” societăţii, Gabriela Vizitiu, nu a dorit să depună un plan de reorganizare. Decizia Gabrielei Vizitiu este încă o dovadă a faptului că s-a dorit în mod premeditat ca societatea să fie închisă după cheltuirea fondurilor europene. Deşi  Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) s-a înscris în tabelul creditorilor, este greu de crezut că fondurile europene vor mai fi recuperatea vreodată. Asta deoarece, deocamdată, în conturile firmei nu mai sunt bani, iar în patrimoniul acesteia nu au fost identificate şi alte bunuri care ar putea fi valorificate.

Mai mult decât atât, AFIR trebuie să stea la coadă dacă se vor recupera ceva bani, deoarece la masa credală s-a înscris şi Garanti Bank, care are de încasat de la această societate suma de 409.630 lei, Fondul Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, instituţia care a garantat obţinerea finanţării europene, are de recuperat 257.679 lei, iar statul român prin Direcţia de Finanţe are de recuperat taxe şi impozite neachitate în sumă de 297.187 lei etc.

Bogătan de Iaşi, deputat de Vaslui

huge-constructOm de afaceri ieşean Sergiu Vizitiu a apărut în viaţa publică drept patron al companiei Huge Construct, care câştiga contracte de milioane de euro în timpul guvernării PD-L. În anul 2012 a candidat la alegerile parlamentare, într-un colegiu din judeţul Vaslui, fiind ales deputat sub sigla PD-L. Vâltorile polticii, dar şi interesele de moment, l-au purtat pe Sergiu Vizitiu de la PD-L la UNPR şi apoi la PMP. În anul 2012 acesta apărea în topul celor mai bogaţi parlamentari cu o avere formată din 16 case, 10 terenuri şi aproximativ 2 milioane de euro în conturi.

Cristina MACARIE

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments