Al doilea om ca importanţă în structura de conducere a Curţii Supreme a fost ales astăzi de magistraţi. Este vorba despre judecătorul Ionuţ Matei, unul dintre cei mai cunoscuţi judecători ai secţei penale a instanţei supreme. Decizia de numire va fi însă a preşedintelui Traian Băsescu.
Dacă va fi numit prin decret, va conduce unul dintre cele două complete ale instanței supreme, complete ce dau verdictele finale în marile dosare de corupție. Ionuț Matei este judecător din 1995, a promovat la Curtea Supremă în 2007, iar de doi ani face parte din colegiul director al Curții. S-a remarcat însă când a decis, alături de judecătoarea Ioana Bogdan, în primă instanță, condamnarea lui Adrian Năstase la 2 ani de închisoare cu executare.
Întrebat acum cum s-a simțit simţit în postura de a judeca şi condamna un fost premier, Ionuț Matei a răspuns: „Pentru mine a fost un dosar. Acum nu pot să spun că a fost un dosar ca oricare altul, că aş minţi. A fost un dosar dificil, greu de administrat, ştiţi şi dumneavoastră câte probe au trebuit să fie făcute într-un interval de timp foarte scurt. Până la urmă, asta este. Oricine trebuie să aibă parte de o judecată dreaptă, indiferent de calitatea persoanelor pe care le judecăm. Cel puţin din punctul meu de vedere, legea trebuie să fie una şi aceşi, iar în măsura în care ajungă să fie găsite persoane vinovate, ele trebuie să plătească la fel ca orice alt cetăţean care încalcă legea”.
Audieri pentru procurori
Azi sunt audiaţi la CSM și înlocuitorii procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, care au fost retraşi din funcţiile deţinute la DNA. Unul dintre posibilii succesori este Gheorghe Popovici, propus pentru a prelua conducerea secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA, în locul lui Lucian Papici. Pentru funcţia imediat următoare candidează procurorul Dănuţ Volintiru.
În fața consiliului de procurori ai CSM sunt acum doi magistrați care susțin interviurile de promovare. În aceste momente vorbește Gheorghe Popovici, care, dacă va fi numit, îi va lua locul lui Lucian Papici la conducerea secției de combatere a corupției din cadrul DNA. Urmează un alt procuror, Dănuț Volintiru, remarcat pentru că a întocmit urmărirea penală în Trofeul calității.
(Sursa: digi24.ro)