Oamenii de afaceri cred că Executivul nu a dat dovadă de transparenţă, competenţă şi de eficienţa în folosirea banilor. Acesta este rezultatul unei cercetări la care au participat peste 100 de şefi de companii din România.
În viziunea directorilor de companii, Ministerul Finanţelor Publice a adunat cele mai multe puncte la capitolul transparenţă şi competenţă. Pierde însă la capitolul încredere în cheltuirea banului public: doar 7% dintre oamenii de afaceri dau notă bună în această privinţă, arată Digi24.
La Ministerul Dezvoltării Regionale, lucrurile par să stea ceva mai bine când vine vorba de folosirea resurselor, cu un nivel de încredere de aproape 8%. Rămân însă multe probleme de rezolvat şi aici. Şapte din zece directori văd lipsa de performanţă a Ministerului.
La polul opus, Ministerul Transporturilor este codaşul ierarhiei, cu cele mai slabe performanţe. Iar cele legate de cheltuirea banilor atrag cel mai mult atenţia: nici 3% dintre oamenii de afaceri nu au încredere asupra modului în care sunt gestionate fondurile.
Pe listă apare şi Primăria Capitalei unde nivelul de nemulţumire se apropie chiar de 80%. Analiza a fost realizată în prima jumătate a anului, înainte ca Guvernul să anunţe valul de taxe pentru anul viitor și este de aşteptat ca următorul barometru de opinie să indice o scădere şi mai mare a încrederii mediului de afaceri în instituţiile statului, arată Digi24.
Ministerul Finanţelor Publice
Transparenţă şi lupta anticorupţie: 14,8%
Competenţă: 13,6%
Folosirea resurselor: 7,1%
Ministerul Dezvoltării Regionale
Transparenţă şi lupta anticorupţie: 12,6%
Competenţă: 13%
Folosirea resurselor: 7,7%
Ministerul Transporturilor
Transparenţă şi lupta anticorupţie: 6,2%
Competenţă: 6,4%
Folosirea resurselor: 2,8%
Primăria Municipiului Bucureşti
Transparenţă şi lupta anticorupţie: 8,9%
Competenţă: 6,1%
Folosirea resurselor: 4,3%
(Sursa: Romanian Business Leaders)