Câteva mii de studenţi de la toate universităţile din Iaşi se vor aduna miercuri, 13 noiembrie, în Piaţa Unirii pentru a protesta faţă de subfinanţarea sistemului educaţional.
Liderii din Iaşi ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au anunţat că vor organiza mâine, 13 noiembrie, în Piaţa Unirii un protest de amploare la care vor lua parte studenţi de la toate universităţile din Iaşi.
Acţiunile de protest încep la ora 13.00 şi au loc concomitent în alte nouă oraşe din România: Bucureşti, Timişoara, Cluj – Napoca, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.
Iată lista problemelor reclamate de studenţi:
– Materie învechită şi materiale de studiu neactualizate
– Mulţi profesori demotivaţi şi demotivanţi care nu ştiu să pregătească un curs, nu ştiu să ne atragă atenţia la cursuri şi să ne prezinte lucrurile într-o manieră interesantă şi interactivă
– Laboratoare nedotate corespunzător sau în acord cu ultimele tehnici folosite – Taxe mari pentru aproape orice: taxă de înscriere, taxă de confirmare, taxă de bibliotecă, taxă de cămin,taxă de rulment, taxă de eliberare a carnetului, taxă pentru înscrierea la licenţă etc.
– Locuri prea puţine şi condiţii proaste în cămin
– Mâncare scumpă şi de proastă calitate la cantină
– Locuri de practică puţine şi de slabă calitate
– „Diplomă degeaba” care nu ne asigură un loc de muncă
– Probleme în fiecare an cu reducerile pentru transportul în comun
– Burse sociale care nu acoperă cheltuielile de masă şi cazare
„Deşi Legea Educaţiei Naţionale prevede ALOCAREA A 6% DIN PIB PENTRU EDUCAŢIE şi defineşte învăţământul ca PRIORITATE NAŢIONALĂ, modul în care educaţia a fost finanţată în ultimii ani nu arată decât iresponsabilitatea cu care aleşii statului tratează legile şi lipsa de viziune pe termen mediu lung faţă de modul în care România ar trebui să se dezvolte ca societate. Procentele din PIB alocate pentru educaţie în ultimii ani au fost în jurul valorii de 3%! Ce e şi mai grav e că valoarea investiţiei (a banilor alocaţi) pentru educaţie a scăzut din 2008 până în 2010 cu 40% (cea mai mare scădere din Uniunea Europeană), lucru care a pus universităţile în mari dificultăţi în ceea ce priveşte plata salariilor şi acoperirea cheltuielilor şi le-a determinat să apeleze la creşteri de taxe pentru studenţi, ca să acopere lipsa banilor care ar fi trebuit să fie primiţi de la stat”, se arată într-un comunicat al ANOSR.
Alături de studenţi, şi-au anunţat prezenţa la proteste părinţi, cadre didactice şi reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ. Campania ANOSR, „6% pentru educaţie”, se desfăşoară sub genericul „Politicienii te vor prost. Ignoranţa este extrem de profitabilă pentru ei!”.
(Sursa: adevarul.ro)