Să iasă din datorii, pentru că așa ar avea parte de mai multă liniște, își doresc mai bine de o treime dintre români (37%), arată rezultatele sondajului online “Dorințele românilor”, realizat de KRUK România, companie de top pe piața managementului creanțelor, în parteneriat cu iVox. Odată scăpați de datorii, primul lucru pe care l-ar face cei mai mulți dintre românii chestionați ar fi să investească într-o casă sau o mașină (27%), în timp ce 16% ar dori să se plimbe prin lume.
Mai bine de jumătate din respondenți (52%) declară că ar face un credit pentru a-și achiziționa o casă sau o mașină, în timp ce aproape un sfert (23%) spun că s-ar împrumuta la bancă pentru o afacere proprie.
Un român din trei consideră că poate să-și realizeze dorințele chiar și atunci când are datorii, dacă în paralel are un plan rezonabil de plată a acestora. Cea mai mare parte a respondenților la sondaj (peste 61%) susțin însă că nu ar reuși să facă acest lucru, fie deoarece datoriile reprezintă un stres pentru ei și s-ar concentra asupra plății acestora (peste 37%), fie din cauză că pur și simplu nu ar mai avea banii necesari (24%).
Dacă mâine ar câștiga 10.000 de euro la loto, cele mai mari dorințe pe care și le-ar realiza românii ar fi să-și cumpere o casă sau să facă amenajări în locuinţa pe care o dețin (51%), să-și plătească mai întâi datoriile pe care le au (43%), să investească într-o afacere personală (34%), să călătorească în străinătate (30%). Pe locul cinci se află dorința de a-i păstra pentru zile negre (26%). Sondajul a fost efectuat în perioada 5-12 noiembrie, pe un număr de 6.500 de respondenți.
Rezultatele aceluiași sondaj mai relevă faptul că anul acesta un român din zece a întârziat cu plata unor facturi sau amenzi.
“Atitudinile şi comportamentele românilor referitoare la bani sunt mai degrabă ambivalente sau de-a dreptul contradictorii. Au o cultură financiar-economică foarte scăzută, dar, mulţumiţi de ei înşişi, şi-o supraevaluează, fiind însă totodată comparativ mai stresaţi de riscurile percepute ale tranzacţiilor financiare cotidiene. Sunt mai degrabă prudenţi, nu le plac datoriile – iar când totuşi le fac, sunt mai degrabă buni platnici –, dar «cad în ispită» cu uşurinţă şi se îndatorează, acest lucru devenind un stres pentru 37% dintre ei. Ar folosi banii câştigaţi eventual la loto mai ales în spaţiul domestico-familial (65%) şi pentru plăceri personale (44%), dar peste 69% declară şi că ar folosi banii pentru a-şi plăti mai întâi datoriile şi/sau a-i păstra pentru zile negre. Pe de altă parte, cele mai sensibile diferenţe în toate privinţele sunt cele în funcţie de vârstă, punând în evidenţă o dinamică generaţională extrem de puternică”, spune sociologul Vintilă Mihăilescu.
În ultimele două luni, KRUK România a organizat mai multe întâlniri cu debitorii din orașele mari ale țării, pentru a afla care sunt cele mai arzătoare dorințe ale acestora și pentru a-i ajuta să-și facă “un plan bun” pentru a scăpa de datorii și pentru a putea, mai apoi, să-și realizeze visurile. Cele mai mari dorințe exprimate de persoanele cu datorii participante la întâlniri au fost să scape de povara acestora, să-și cumpere o casă sau să plece în vacanțe în străinătate.
Comportamentul financiar al fiecăruia dintre noi este influențat cel mai mult de bagajul de cunoștințe financiare pe care putem conta. În acest sens, rezultatele unui studiu multicultural realizat în perioada august-noiembrie de Grupul KRUK în România, Polonia, Cehia și Slovacia arată că 57% dintre români consideră că în perioada lor de formare ca adulți nu au beneficiat de o educație financiară corespunzătoare. Numărul slovacilor care recunosc acest lucru este considerabil mai mare: 66% dintre respondenți consideră că nu au primit suficiente informații menite să-i ajute să-și organizeze bugetul personal, la fel ca și al polonezilor (63%) sau al cehilor (59%).
Într-un număr foarte mare, 77% dintre românii chestionaţi consideră că lipsa cunoștințelor financiare poate avea ca efect intrarea unei persoane în datorii, în timp ce 70% consideră că aceeași cauză stă la baza efectuării unor cheltuieli iraționale. La studiu au participat aproape 4.000 de persoane din cele patru țări în care Grupul KRUK îşi desfăşoară activitatea.
„Una dintre valorile grupului KRUK este implicarea în nevoile societății, venind astfel în ajutorul persoanelor cu datorii. Studiile pe care le-am realizat până acum arată că românii, la fel ca și ceilalți locuitori ai Europei Centrale și de Est, consideră că educaţia financiară trebuie primită în timpul liceului sau chiar mai devreme. Campaniile de comunicare şi programele educaţionale pe care KRUK le-a implementat în România împreună cu ONG-uri specializate în proiecte educaţionale au menirea de a oferi persoanelor cu datorii soluţii care îi vor ajuta să iasă din labirintul datoriilor printr-un «plan bun», care îi va conduce la o «Zi fără Datorii»”, a declarat Tomasz Ignaczak, director general al KRUK România.