„România europeană-povestea cetățenieiˮ, seminar care marchează împlinirea a 20 de ani de la Tratatul de la Maastricht, la Liceul Teoretic „Miron Costinˮ din Iași

0
124

„Festivalul Naţional al Şanselor Tale”, eveniment aflat anul acesta la cea de-a XIV-a ediție, se va derula sub egida Anului european al cetățenilor, care coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: împlinirea a 20 de ani de la intrarea în vigoare la 1 noiembrie 1993 a Tratatul de la Maastricht, prin care a fost introdusă cetățenia europeană.

 

Pentru a celebra acest eveniment, Liceul Teoretic „Miron Costinˮ din Iași a propus mai multe activități înscrise în proiectul-program de acțiuni pe plan local al Inspectoratul Școlar Județean. Chiar în prima zi a festivalului, pe 18 noiembrie, la ora 13.00, liceul va fi gazda seminarului intitulat „România europeană-povestea cetățenieiˮ. Evenimentul  este realizat în parteneriat cu Universitatea „Petre Andreiˮ din Iași și  ISI (Institutul de Studiere a Ideologiilor), condus de conf. univ. dr. Sorin Bocancea, care va fi și moderatorul dezbaterii. La seminar sunt invitați să participe profesori din învățământul universitar și preuniversitar și elevi ai claselor terminale.

Dezbaterea este centrată pe aspecte privind istoria construcției Europene și a conceptului de cetățenie, pe felul în care drepturile conferite de cetățenia europeană sunt prezente în viața cotidiană. Scopul activității este pe de o parte acela de a face cunoscute tinerilor drepturile cetățenilor Uniunii Europene  și, pe de altă parte, acela de ilustra felul în care tinerii pot beneficia de ele în mod direct si concret. Relevența acestui demers este  bine surprinsă de conf.univ.dr Sorin Bocancea: «În România modernă și contemporană, Europa a fost întodeauna un model. De aceea se și spunea că „Europa este cu ochii pe noiˮ. Obținerea cetățeniei europene este o realizare pe care părinții și bunicii adolescenților de azi doar au visat-o. De vreme ce visul a devenit realitate, cea mai potrivită reacție din partea cetățenilor români și europeni –  mai ales a celor tineri –  este să încerce să amplifice această realitate la nivelul comunității».

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentO mare putere mondială devine dictatură. Oficialităţile chineze ascund sub preş MAREA CORUPŢIE
Articolul următorExpoziție inedită de portrete grafice realizate de scriitorul și gazetarul Cezar Petrescu, la Muzeul Literaturii Române din Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments