Recomandarea SEDCOM LIBRIS: Ultima ispită a lui Hristos – Nikos Kazantzakis, Editura Humanitas

0
87

Alături de Viața și peripețiile lui Alexis Zorbas și de Hristos răstignit din nou, Ultima ispită a lui Hristos rămâne una dintre cele mai cunoscute lucrări ale scriitorului cretan: tradusă încă din 1952, înainte de a fi publicată la Atena în 1955, cartea a circulat în 27 de țări, versiunea germană fiind reeditată de 12 ori, cea franceză și engleză  de câte opt ori.

 

Trei adaptări pentru teatru și ecranizarea din 1988 realizată de Martin Scorsese au consolidat celebritatea lucrării. Kazantzakis inaugurează aici o nouă formă de abordare literară a textelor evanghelice, care va fi exploatată mai târziu de nume precum Norman Mailer, Anthony Burgess sau José Saramago. „Taina lui Hristos nu e numai taina unei anumite religii; ea este universal umana; în fiecare dintre noi izbucnesc lupta lui Dumnezeu cu omul și dorința arzătoare a împăcării“, scrie Kazantzakis în prologul romanului Ultima ispită a lui Hristos, o cutremurătoare cronică a destinului și jertfei Mântuitorului.

 

Volumul este editat de Editura Humanitas si poate fi cumpărat de la librăriile din reţeaua SEDCOM LIBRIS.

 

Considerată capodopera lui Nikos Kazantzakis, maestru al prozei moderne și una dintre cele mai neobosite conștiințe ale timpului sau, Ultima ispită a lui Hristor propune o monumentală reinterpretare ficțională a Evangheliilor. Romanul a fost ecranizat în 1988 de Martin Scorsese, avându-i în rolurile principale pe Willem Dafoe si Harvey Keitel. Asemenea cărții, pelicula a suscitat la rândul ei numeroase polemici.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments