Investiții chineze de miliarde de euro așteaptă să intre în România. Documente adoptate de oficialii chinezi cu reprezentanții Guvernului român

0
56

Foto: adevarul.ro

Acordurile şi memorandumurile parafate zilele acestea la Bucureşti cu delegaţia condusă de premierul chinez Li Keqiang anunţă proiecte de miliarde de euro în domeniile energetic, alimentar, IT şi cultural.

 

Prima zi a vizitei la Bucureşti a delegaţiei cu oficialităţi la vârf din China a reprezentat un maraton al parafărilor de documente diplomatice, dar şi contracte comerciale, în care sunt prevăzute investiţii de o amploare fără precedent ale părţii chineze în România.

Delegaţia condusă chiar de premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a negociat şi semnat cu partea română proiecte din domenii cum ar fi energiile nucleară, termoelectrică, hidroelectrică şi eoliană, exporturi alimentare, IT şi comunicaţii sau cultural. Proiecte prin care, dincolo de optimismul firesc, specific atmosferei festive a vizitelor internaţionale la cel mai înalt nivel, ne putem aştepta la alocări de ordinul miliardelor de euro ale întreprinderilor din China în România.

 

Suma totală, „o surpriză“

„În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză“, a declarat premierul Chinei, Li Keqiang.

Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8,5 miliarde de euro, arată Adevărul.

 

Enumerăm, în continuare, documentele adoptate luni, la Bucureşti.

Acorduri de cooperare

Energie nucleară. Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN). În principiu, documentaţia astfel adoptată prevede construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.

Energie termo. Înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva (Mintia), semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, şi Zhao Ruolin, preşedintele companiei China National Electric Engineering Co. De asemenea, a mai fost semnat un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia.

Energie hidro. Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpuşteşti, înţelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarniţa-Lăpuşteşti, şi din partea chineză de Yun Lian, vicepreşedinte executiv Sinohydro Corporation.

 Energie regenerabilă. Acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.

 

Exporturi de carne. Un protocol de înţelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P. Chineză şi unul privind exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, preşedinte ANSVSA, secretar de stat, şi Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.

 

Memorandumuri

Energie nucleară. Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, semnat între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţională pentru Energie din China. Documentul a fost parafat de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă în domeniul proiectelor nucleare.

Telecomunicaţii. Memorandum de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti. Actul a fost semnat de ministrul român Dan Nica şi de Lu Yong, manager regional Huawei Company.

Cooperare economică. Andrei Gerea, ministrul Economiei, şi Gao Hucheng, ministrul Comerţului din R.P. Chineză, au parafat două Memorandumuri de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.

Tehnologie. Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei  şi Ministerul Comerţului din R.P. Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic.

Cultură. Program cultural pentru perioada 2013-2016 şi Acord între Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti. Documentele au fost semnate de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi ambasadorul chinez la Bucureşti, dna Huo Yuzhen.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments