Patru persoane din Pungeşti s-au ales cu dosare penale în urma unor plângeri făcute de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) şi de Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui.
Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, săptămâna aceasta mai multe persoane au fost chemate la sediul instituţiei pentru a da declaraţii cu privire la mişcările de protest la care au participat de-a lungul lunilor octombrie şi noiembrie. Patru dintre acestea s-au ales cu dosare penale, ele fiind cercetate ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea linisştii şi ordinii publice, tulburare de posesie, blocarea cu intenţie a unui drum public şi tractarea unei remorci neînmatriculate pe un drum public.
„În urma anchetelor, se va stabili dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor sesizate. Activitatea de cercetare penală este supravegheată de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, având în vedere că o parte din plângeri au fost depuse direct la Parchet“, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub.
Cei care au depus plângerea pentru blocarea unui drum public sunt reprezentanţii IJJ, care au sesizat Poliţia că la protestul din 16 octombrie, unde au participat apeoximativ 500 de oameni, a fost blocat cu intenţie drumul judeţean Vaslui-Gârceni.
La câteva zile, localnicii din Pungeşti au adus lângă parcela de pământ unde compania Chevron vrea să amplaseze prima sondă de explorare din judeţ un vagon de dormit, înfiinţându-se, astfel, „Tabăra de Rezistenţă“. Acesta a fost motivul pentru care şi conducerea CJ Vaslui a făcut o plângere penală.
Situaţia este cu atât mai complicată cu cât există plângeri penale făcute şi din rândul protestatarilor către autorităţi. Un astfel de exemplu este cel al prefectului Radu Renga, care este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi intereselor publice, precum şi de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Protestele localniclor din Siliştea au început în 14 octombrie, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti. A doua zi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.
(Sursa: adevarul.ro)