Primarul Pungeștiului le-a dat celor la Chevron un teren cu cântec. DNA a intrat pe fir

0
72

Chevron poate rãmâne fãrã terenul care l-a închiriat de la primarul Pungeștiului, Mircea Vlasã. DNA a deschis o anchetã care v-a elucida modul în care primarul a fost împroprietãrit cu acel teren. Deja polțiștii au ridicat documentele de la primãrie şi au avut surpriza sã vadã cã în spatele titlului de proprietate existã doar un protocol semnat între Pungeşti şi comuna vecinã, Ivăneşti. Primarul poate fi acuzat de conflict de interese fiindcã a semnat un act administrativ, făcându-şi un avataj pentru sine.

 

Aceastã speţă seamănă teribil cu cea a lui Gigi Becali pentru care acesta a primit 3 ani de puşcărie, dupã ce a fãcut schimburi „nevinovate” de teren. În replicã, protestatarii din Pungeşti spun cã acum vor lupta ca acest teren sã ajungã înapoi la comunã şi cã nu vor permite celor de la Chevron să-şi instaleze sonda, fiindcã terenul e în litigiu.

 

Terenul pe care Chevron vrea sã construiascã prima sondã de extragere a gazelor de şist din România e unul cu probleme. Modul în care primarul din Pungeşti, Mircia Vlasã şi l-a atribuit ridicã multe semne de întrebare. DNA-ul a demarat o anchetã în acest sens, dupã ce mai mulţi sãteni din Pungeşti, în frunte cu Costache Spiridon au sesizat faptul cã terenul cu care primarul s-a împroprietãrit provine dintr-un transfer ilegal cu comună vecinã.

 

Sursa: vrn.ro

„Primarul şi-a transferat vreo 4 ha din comună Ivăneşti, de unde sunt socrii lui, printr-un protocol neavizat de cei de la Comisia judeţeană de fond funciar. Practic Vlasã şi-a atribuit acel teren din rezerva primãrie pe un act semnat între cele douã comune, şi atât. Mai grav e cã pe acel act e semnãtura lui, lucru care aratã cã e şi-un conflict de interes”, se aratã în declaraţia depusã la DNA, citată de Vremea Nouă din Vaslui.

 

Poliţiştii au descins sãptãmâna trecutã la Primãria Pungeşti de unde au ridicat mai multe documente, printre care şi protocolul prin care Vlasã îşi aduce terenul de la Ivăneşti la Pungeşti, urmând sã elucideze dacã titlul a fost atribuit corect sau nu. În condiţiile în care titlul este ilegal şi o instantã consfinţeşte acest lucru, Chevron rãmâne în aer. Contractul de închiriere şi superficie încheiat cu primarul din Pungeşti devine nul, la fel şi autorizaţia de construcţie cât şi cea de la mediu.

 

Ce conţine acest protocol

Cotidianul nostru a solicitat Primãriei Pungeşti actele care stau la baza emiterii titlului de proprietate prin care primarul Pungestiului a intrat în posesia terenului de 1,92 ha din satul Siliştea, teren pe care acesta l-a închiriat în vara anului 2013, Chevron-ului. Secretarul comunei, Constantin Chiriac a pus la dispoziţia ziariștilor vasluieni de la Vremea Nouă protocolul între comunele Ivăneşti şi Pungeşti, spunând cã acestea sunt toate documentele care stau în spatele titlului:

 

„Probabil mai multe documente despre acest schimb de teren îl au cei de la comună Ivăneşti. Ei sunt cei care au iniţiat protocolul. La noi nu avem decât aceastã hârtie. Cererile de recunoaştere a dreptului de proprietate a moştenitorilor poate cã sunt acolo. Noi aici, nu avem de ce sã le avem, fiindcã socrii primarului aveau teren la Ivăneşti”.

 

Iatã conţinutul acestui protocol, întocmit pe „genunchi”, fãrã sã conţină toate datele ci doar sã serveascã interesul personal al lui Mircia Vlasã, care astfel înstrãineazã din propietatea privatã a comunei o supafațã de aproape 4 ha şi o dã comunei vecine:

 

„Comisia localã de fond funciar Ivăneşti, reprezentatã prin d-l Lazãr Petricã (n.r. decedat între timp) şi Comisia de fond funciar Pungeşti s-a procedat la încheierea prezentului protocol: suprafaţa de teren de 3,82 ha, situatã în punctul Ezer -Buscata, proprietatea autorilor, Lazãr Constantin -2,32 ha şi Lazanu Gheorghe-12,5 ha (n.r. una dintre aceste două persoane fiind socru lui Vlasã), sunt înscrişi în Registrele Agricole1956-1958, pozitia192 şi 193 sat Buscata. Pentru această suprafaţă, Comisia localã de fond funciar Ivăneşti nu emite pretenţii şi transferã aceastã suprafaţă Comisii locale de fond funciar Pungeşti ce urmeazã să efectueze punerea în posesie şi sã elibereze titluri de proprietate moştenitorilor a susnumitilor autori din rezerva proprie.”

 

Conform legii, acest protocol ar fi trebuit sã conţină date certe despre constituirea dreptului de proprietate a celor douã persoane menţionate şi apoi trebuia vizat de comisia judeţeană de fond funciar. Pânã acum Prefectura Vaslui nu a confirmat şi nici infirmat dacã prin comisia sa a trecut acest protocol, mai mult specialiştii în fond funciar spun cã acest protocol este ilegal şi aberant:

„Nu se poate face un asemena protocol decât dacã e vorba de terenul ADS, adicã al statului. Mai mult, dacã vorbim de persoone fizice, trebuia ca cei din comună Ivăneşti sã nu fi avut la acel moment (anul 2004) teren disponibil şi numai aşa se putea împroprietãri moştenitorii cu teren dintr-o altã comunã. Faptul cã acel teren a ajuns chiar la primar, care şi semneazã protocolul e clar un conflict de interes pe care probabil ANI îl va investiga” .

 

Sursa: vrn.ro

Vlasã centreazã şi tot el dã cu capul

Este evident cã acest transfer de teren îl pune pe primar într-un conflict de interese clar. Adicã acesta iniţiază un protocol prin care se transferã drepturile viitoare de proprietate asupra unui teren din comună vecinã în comună să şi ulterior şi-l atribuie. Deşi teoretic titlul trebuia sã fie pe numele soţiei, fiindcã aceasta este moştenitoarea directã a celor doi care apar în protocol, primarul mai încalcã o datã legea şi şi-l trece direct pe numele sãu. Probabil ştia cã acesta va valora foarte mult şi nu vroia sã rişte nimic. Manevra primarului e ingenioasã. Îşi aduce un teren al soţiei dintr-o comunã vecinã poziţionat într-o fundãturã, în comună sa, lângã drumul judeţean şi care valoreazã de câteva ori mai mult. Pentru un astfel de schimb de teren Gigi Becali este la puşcărie. Şi situaţia seamnã izbitor. Culmea e cã acest teren acum Vlase îl închiriazã la Chevron cu câteva mii de euro pe an, iar împroprietãrirea se face la un an dupã ce Guvernul Nãstase anunţa cã în acest perimentru a avizat o exploatare de gaze.

 

 

(Sursa: vrn.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments