Pe muchie de cuțit. Maz-urile din Iași trec prin „gaura de ac” de la Fundație

0
310

O întrebare pe care şi-o pune tot Iaşul: încap două autobuze prin Pasajul de la Fundaţie? Lăţimea însumată a două autobuze este de 5,68 m, iar lăţimea tunelului, la intrare, este de 7 m. Rămân cam 65 cm marjă de manevră pentru fiecare şofer, ca să nu se ciocnească.

 

Pasajul de la Fundaţie a fost construit puţin mai lat decât un drum comunal. Cu toate astea, dimensiunile permit trecerea, în paralel, a două autobuze la o distanţă de 66 de centimetri unul de celălalt.

 

 

Rămân 66 cm pe fiecare bandă

Proiectul pasajului de la Fundaţie prezentat în urmă cu mai bine de un an de reprezentanţii Primăriei indica faptul că inaugurarea lucrării va decongestiona traficul din intersecţie. După conturarea pasajului însă, a apărut temerea că „tunelul” este prea îngust şi nu va permite accesul a două vehicule de transport pasageri în acelaşi timp. Conform proiectului, pasajul are 286,4 metri lungime, 7 metri la intrare şi 10 metri lăţime în zona centrală şi 5 metri înălţime.

Potrivit măsurătorilor făcute de 7EST, la intrarea în pasaj lăţimea este cea din proiect, de 7 metri, ceea ce permite accesul mijloacelor în comun fără probleme. „Drumurile noastre au câte 3,5 metri pe bandă, acesta este standardul. Mai înguste sunt doar drumurile comunale. Eu nu am auzit pe nimeni să se plângă că nu pot trece două autobuze pe drumurile naţionale, deci sunt convins că nu vor fi probleme nici în pasaj”, susţine Ovidiu Laicu, şeful DRDP Iaşi.

 

 Lăţimea tunelului este de 7 m, standardul a două benzi. Numai că pe margini nu mai e câmp deschis, ci ziduri

Pe înălţime stau bine

Autobuzele MAZ care circulă în Iaşi au, potrivit prezentării de pe site-ul producătorului, o lăţime de 2,84 metri, în aceasta fiind inclusă şi dimensiunea celor două oglinzi. Aşadar, aşezate unul lângă celălalt, două autobuze ar ocupa 5,68 metri. Aşadar, la intrarea în pasaj, acolo unde lăţimea este de 7 metri, ar rămâne o diferenţă de 1,32 metri, adică de 66 centimetri pe fiecare bandă.

Presupunând că fiecare autobuz circulă pe mijlocul benzii proprii de circulaţie, autobuzele pot trece unul pe lângă celălalt la o distanţă de 66 centimetri şi la 33 de centimetri de perete. Nici în ceea ce priveşte înălţimea nu ar trebui să fie probleme, pentru că MAZ-urile au 2,78 metri iar pasajul a fost construit la 5 metri.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments