Express Credit Amanet s-a vândut cu 14 milioane de euro. Bogdan Gheorghiu a devenit ieşeanul cu cei mai mulţi bani în cont. Dascălu, Piţigoi sau Prisecaru nu-i pot sta în faţă
După o negociere de câteva luni, vânzarea reţelei de case de amanet, ţinută în secret absolut, s-a făcut pe 14 milioane de euro brut, din care s-a scăzut impozitul. Bogaţii Iaşului din Top 300 se crucesc: n-au dispus niciodată de o asemenea sumă. Persoană extrem de discretă, Gheorghiu spune că nu ştie încă spre ce se va orienta profitul obţinut din amanet. Analizele economice arată cum a crescut afacerea „creditului la disperare” pe timp de criză
Mediul de afaceri ieşean a fost străbătut de un fior acum o lună, la aflarea unei veşti surprinzătoare. Proprietarul reţelei de amanet Express Credit a ales să-şi vândă afacerile. Profitul net de 12 milioane de euro este cel care a dat insomnii celor mai bogaţi ieşeni. Aceştia n-au văzut niciodată atâţia bani la un loc pentru simplul fapt că toate averile lor sunt constituite din active.
Personaj extrem de discret, Bogdan Mihai Gheorghiu, fostul proprietar în vârstă de 39 de ani al reţelei, are acum viitorul asigurat. De altfel, într-o scurtă discuţie, a recunoscut că nu ştie deocamdată ce va face cu suma enormă pe care i-a adus-o fosta afacere. Apropiaţii spun că se va lansa în antreprenoriat sau va alege să se mute definitiv din România.
Detalii la secret
A fost una dintre cele mai necunoscute tranzacţii de pe piaţa afacerilor de după 1989 şi doar câţiva oameni de afaceri au ştiut despre ea. Vânzarea Express Credit Amanet de către Mihai Bogdan Gheorghiu către o reţea americană din domeniu i-a adus acestuia un profit consistent, dar l-a determinat să ascundă totul.
Confirmarea a dat-o, totuşi, chiar el, insistând pe faptul că cele mai multe detalii ale tranzacţiei sunt apărate de clauze de confidenţialitate. „Vânzarea s-a făcut prin Casa de Avocatură Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii şi s-a insistat pe clauzele secrete. Nu vă pot spune aproape nimic, pot doar confirma faptul că am vândut reţeaua pe un preţ de 14 milioane de euro net, din care s-a scăzut impozitul. Acestea sunt singurele detalii pe care le pot oferi. Este prea devreme să spun ce voi face pe viitor”, a precizat Bogdan Gheorghiu.
Creştere în 5 ani
Firma Express Credit Amanet a fost înfiinţată în anul 2002, iar primele amaneturi au purtat numele de Electro Gold. În 2008, Gheorghiu a făcut un rebranding, sub numele actual.
Creşterea afacerii s-a produs după 2008, ajungând, la momentul vânzării, la 32 de puncte de lucru, dintre care două în afara judeţului Iaşi. Conform datelor financiare din 2007, firm a avut o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei şi un profit de 1,1 milioane de lei. Un an mai târziu, când s-a făcut schimbarea de denumire, cifra de afaceri a ajuns la 12,5 milioane de lei cifră de afaceri şi 2,8 milioane de lei profit. În ultimul bilanţ depus la Ministerul Finanţelor, cifra de afaceri s-a dublat – 23 milioane de lei, iar profitul a ajuns la 6,2 milioane de lei.
Foto: Ioana şi Bogdan Gheorghiu
„Cât are???”
Oamenii de afaceri din Iaşi, unii dintre ei prezenţi în Top 300 Capital, au avut palpitaţii când au auzit suma pe care s-a vândut Express Credit. Toţi au spus acelaşi lucru: n-au văzut niciodată atât de mulţi bani, şi asta pentru că nici unul dintre ei nu dispune de cash, ci doar de activele firmelor sau de credite pentru care pot garanta.
„Cât are??? Câţi bani a luat? Incredibil! Nu am avut niciodată atâţia bani în conturi. De aunde să am atâţia bani? Banii nu se strâng cash. Nu vezi că te omoară ăştia pentru 10 milioane de lei vechi? Ar fi bine să am atât. Cred că tot afaceri aş face cu ei. Poate tot în terenuri i-aş băga, în servicii de sănătate sau într-un campus universitar cum sunt în vest”, a spus Ioan Zapodeanu, ieşean prezent în Top 300 cu o avere estimată la 30-32 de milioane de euro.
Un alt om de afaceri, Ioan Prisecaru, a spus foarte scurt: „N-am dispus niciodată de o asemenea sumă”. Şi el este în Top 300, cu o avere estimată la 18 milioane de euro.
Analiştii economici: viitor luminos
„Domnule, cu o asemenea sumă poţi face cam tot ce-ţi trece prin cap. Nu e o joacă ce-i acolo. Banii în conturi sunt o treabă rară în ziua de astăzi”, a precizat economistul Ilie Şerbănescu, fost ministru al Reformei.
Acesta spune că nu şi-a închipuit că amaneturile au chiar o asemenea amploare, chiar dacă sunt afaceri de criză. „Sincer să fiu, ştiam câte ceva despre sistemul ascesta de finanţare, dar nu am crezut că poate costa o reţea atât de mult. E adevărat, dacă-mi spuneţi că avea peste 30 de puncte de lucru, se leagă datele acestea cu profitul pe care l-a obţinut. Practic, cu asemenea bani, fostul proprietar poate să se mute liniştit din ţară dacă vrea, pentru că are cu ce să trăiască oriunde în lume şi-i mai rămân bani”, a mai spus Ilie Şerbănescu.
Un calcul scurt îi dă dreptate cunoscutului economist. Chiar dacă ar alege să trăiască la Tokyo, unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume, după ce şi-ar lua un apartament bine situat, Gheorghiu tot ar rămâne cu cel puţin 10 milioane de euro. Doar transferaţi în bancă, suma i-ar aduce aproximativ 200.000 de euro pe an, dintr-o dobândă medie de 2%, bani suficienţi pentru un standard de viaţă decent oriunde în lume.
Jefuit chiar de finul său
Discreţia lui Bogdan Gheorghiu a fost pusă o singură dată la încercare. La începutul anului, finul său, Andrei Velicu, a anunţat Poliţia că a fost furată o pungă cu 2,5 kg de aur depus drept garanţie de împrumutaţi. Velicu era manager al reţelei şi se ocupa inclusiv de strîngerea aurului depus garanţie. Acesta a spus că a pus punga pe capota maşinii, a uitat de ea şi a demarat.
În realitate, aurul fusese jucat la cărţi, în ultimul an, chiar de către Andrei Velicu şi acesta a inventat povestea pentru a acoperi paguba produsă naşului său de cununie.
Afacere în creştere: amanetul a luat locul creditului de nevoi personale
Conform unei analize făcute de Ziarul Financiar, casele de amanet au luat locul băncilor pentru creditele de nevoi personale. Acesta este şi motivul pentru care marja de profit a acestor afaceri este de cel puţin 30%.
De altfel, analistul Ilie Şerbănescu spune că tocmai lipsa banilor din piaţă a ridicat firme de acest fel. „Practic, au profitat de faptul că băncile au limitat creditarea şi au preluat-o ei. Au dobânzi foarte mari, puse la zi. Cine intră în jocul acesta iese foarte greu. Cam este o afacere făcută din sărăcia oamenilor”, a spus Şerbănescu. Faptul că amaneturile pot da şi împrumuturi destul de consistente poate fi observat şi din natura garanţiilor pe care le primesc. Express Credit Amanet avea o divizie specială care putea prelua maşini drept garanţie.
Reality-show despre patronii unui amanet
Pe canalul History este difuzat un serial ce-i are drept protagonişti pe deţinătorii unei case de amanet din Statele Unite. „Pawn Stars”, tradus pentru români „Aşii amanetului”, pătrunde în tainele acestei afaceri şi, mai ales, ale negocierilor de la tejghea. Serialul arată inclusiv faptul
că marjele de profit sunt imense, deţinătorii amanetului oferind de multe ori jumătate din cât valorează obiectul ajuns în mâinile lor.
Premiu controversat: fiul bulibaşei a primit un Avensis de la Express Credit
Express Credit Amanet a organizat, în trecut, concursuri cu premii pentru clienţii reţelei. Premiile puse în joc au fost maşini Toyota Avensis. Unul dintre câştigători, deci şi unul dintre clienţi, este nimeni altul decât Ferdinand Stănescu, fiul bulibaşei