MOTOARELE IAȘULUI în 2013: Antibiotice, Cotnari, Kosarom, Delphi. În timp ce unii patroni spun că 2013 a fost dezastruos, alţii susţin că asistăm la o relansare

0
691

Patronii nu văd creşterea anunţată de guvernanţi, singurul optimist fiind Maricel Popa, care e şi secretar de stat: „Veţi vedea în 2014 că bazele dezvoltării au fost puse acum”. El anunţă o creştere de 10% pe grupul său de firme în 2013. Iaşul începe să compenseze deficitele din construcţii prin IT şi agricultură.

 

Creşterea economică anunţată de Guvern pentru acest an şi perspectivele de reviriment economic pentru anul 2014 nu sunt resimţite în economia ieşeană. Patronii se plâng că situaţia este tot mai dificilă, iar de pe piaţă au dispărut banii. Bilanţurile contabile încă nu au fost depuse la Fisc, dar oamenii de afaceri susţin că 2013 a fost un an dezastruos.

 

Antibiotice şi-a extins parteneriatele în SUA, cea mai grea piaţă de medicamente din lume. Este cel mai mare angajator cu capital românesc din Iaşi

Nimic nu a mers mai bine

Specialiştii care centralizează datele economice înregistrate la nivelul judeţului sunt rezervaţi când vine vorba despre catalogarea anului 2013 din punctul de vedere al relansării afacerilor. „La acest moment nu se poate spune că există un domeniu care a mers mai bine în acest an. În cadrul aceluiaşi domeniu de activitate unele firme au mers ceva mai bine, altele se confruntă cu mari probleme. Chiar şi în domeniul IT, care este în expansiune, sunt multe firme care au probleme, unele dintre ele chiar grave”, explică Sorin Gheorghiu, şeful Departamentului Sprijinirea Afacerilor din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Performanţa economică este bifată anual de Camera de Comerţ printr-un top al firmelor ieşene, care este relevant măcar şi datorită faptului că prezintă motoarele economice ale judeţului.

 

La Tepro, deţinută de Mittal, situaţia nu e deloc roză

TEPRO e în foame de bani

Specialiştii susţin că, de fapt, economia reală a Iaşului stă în câteva firme, care pot fi numărate pe degetele de la ambele mâini. „Ca branduri avem Antibiotice, Cotnari, Grupul Kosarom, apoi Delphi, câteva firme din zona IT şi câteva din agricultură”, enumeră Sorin Gheorghiu. Industria considerată „serioasă” se află în moarte clinică de câţiva ani. Fostul CUG, actualul Fortus este în colaps, iar TEPRO, preluată de Mittal, se zbate să supravieţuiască.
Oficialii Mittal nu au putut fi contactaţi în timp util, dar unitatea de la Iaşi încearcă luna viitoare să-şi mărească capitalul social de peste 13 ori. Potrivit ordinii de zi a şedinţei AGA, capitalul social ar urma să crească de la circa 6 milioane de lei la circa 85 de milioane. Subscrierea o vor face actualii proprietari iar scopul este acela de a procura lichidităţi pentru a acoperi unele credite bancare.

 

Patronul Conex se plânge

Situaţia tulbure este evidenţiată şi de Ioan Prisecaru, patronul ASAM. „A fost cel mai greu an din istoria economică a Iaşului. Sper ca anul viitor să vedem şi luminiţa de la capătul tunelului”, a spus Prisecaru. ASAM SA a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 52 milioane de lei şi a înregistrat un mic profit. Firma ieşeană furnizează piese pentru Dacia Logan, fiind una dintre puţinele firme româneşti agreate de producătorul francez de automobile. La rândul său, Tess Conex a avut o cifră de afaceri de peste 60 milioane de lei şi un profit de 1,3 milioane. Cumulat, doar în cele două firme ale lui Prisecaru lucrează circa 500 de ieşeni.

 

 

Maricel Popa, un patron fericit

Unul dintre puţinii patroni bucuroşi şi optimişti este Maricel Popa, patronul de la Omega Tehnoton. Numit secretar de stat la Ministerul Economiei, Maricel Popa susţine că lui i-au crescut afacerile cu 10% în acest an. „Am avut creştere pe firmele mari, pe cele mici le-am neglijat şi au ceva probleme. În 2014, de exemplu, vom dubla cantitatea de tablouri de gaz livrate pentru Schneider. Am adus şi o instalaţie de emailare pe bază de pulberi, care este singura din ţară, aşa că vom creşte”, susţine Popa.
Omul de afaceri ieşean spune că datele pe care le are indică o creştere spectaculoasă a economiei în 2014, atât în industria pe orizontală, cât şi în cea pe verticală. „Anul acesta a fost o creştere macro de peste 2%, care nu s-a văzut încă în buzunare, dar dezvoltarea industriei atât pe orizontală, cât şi pe verticală, va duce la creştere substanţială”, a spus el.

 

Tendinţele se menţin

Tendinţa de declin economic se desprinde din datele centralizate de Camera de Comerţ, pe baza bilanţurilor anuale din 2008 şi până în 2012. „În economie, e greu să întorci brusc trendul unui domeniu. Eu nu am remarcat să se fi întâmplat ceva deosebit în acest an şi acest lucru să ducă la modificarea radicală a tendinţei”, spune profesorul universitar Vasile Cocriş, specialist în economie. Astfel, comerţul cu amănuntul al produselor alimentare a scăzut constant de la 471,4 milioane de euro în 2008 la 343,9 milioane în 2012, în condiţiile în care preţul alimentelor a tot crescut. În domeniul construcţiilor, cifra de afaceri a firmelor de profil a scăzut de la 672 milioane euro la doar 294 milioane, iar specialiştii susţin că tendinţa de scădere se menţine şi firmele cu acest domeniu de activitate vor intra în colaps.

 

Aceştia sunt stâlpii economiei ieşene

 

Agricultură

Unul dintre cei mai importanţi fermieri ieşeni este Vasile Lungu. Activităţile sale din agricultură se derulează prin mai multe firme, dar etalonul este Societatea Agricolă Astra Trifeşti. În Astra Trifeşti Vasile Lungu a investit circa 20 milioane de euro de-a lungul timpului, iar anul trecut a avut o cifră de afaceri de 8,6 milioane lei şi un profit de 1 milion lei. Vasile Lungu a devenit cunoscut pe plan naţional după ce a ajuns cel mai mare producător din ţară de seminţe Pioneer şi Montsanto.

 

 

 

Industrie alimentară

Afacerea Kosarom a demarat în 1992, când a fost privatizată unitatea de la Paşcani. Fondatorul grupului, Neculai Apostol, a creat, treptat, un întreg lanţ de producţie ajungând să producă hrană pentru animale, să crească animalele, să abatorizeze, să proceseze carnea şi să o vândă direct pe piaţă sau prin intermediari. La Kosarom Paşcani lucrează în prezent circa 370 de angajaţi iar cifra de afaceri a anului trecut a depăşit 8,3 milioane de lei. Investiţiile în firmă depăşesc 30 milioane de euro.

 

 

Industria farma

Antibiotice SA este cel mai mare producător de medicamente din
România şi se situează pe locul I în toate topurile de profil. Compania a avut o cifră de afaceri de 307,4 milioane de lei şi un profit de 32,4 milioane. Are aproape 1.500 de angajaţi şi, pe lângă medicamente, produce şi îngrăşăminte bio.

 

 

Industria pieselor auto

Compania Delphi este cel mai mare angajator privat, având 2.100 de angajaţi în fabrica de la Miroslava. Cifra de afaceri a anului trecut a fost de 1,85 miliarde de lei iar profitul de 181,5 milioane. Compania a încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea Tehnică, pentru a putea recruta uşor personal calificat.

 

Industria IT

Compania Endava şi-a fixat sediul social la Iaşi, în Palas, şi se află într-o continuă expansiune. A terminat anul trecut cu 527 angajaţi, fiind incluşi aici şi cei de la punctele de lucru din ţară. Cifra de afaceri a fost de 64,6 milioane de lei iar profitul de 1,4 milioane.

 

 

Industria vinului

Societatea Cotnari SA numără circa 300 de angajaţi şi reprezintă nu doar un brand local ci şi una dintre cele mai puternice firme ieşene. Cifra de afaceri a depăşit 105 milioane de lei iar profitul s-a situat la 3,6 milioane lei.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentNu-l mai lăsați pe tata să cânte!!!
Articolul următorVIDEO. Micul erou. Şi-a salvat familia după un groaznic accident
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments