Elevii nu au mai venit la cursuri pentru că ȘCOALA A ARS DIN TEMELII

0
60

Şcoala gimnazială din comuna nemţeană Icuşeşti a fost arsă complet duminică dimineaţă, cu o zi înainte de reluarea cursurilor. Autorităţile au dispus măsuri pentru elevii rămaşi fără sălile de clasă, iar o comisie anchetează cauzele incendiului.

 

Soluţia găsită de autorităţile din Neamţ pentru cei 113 elevi şi 17 preşcolari rămaşi fără şcoală a fost mutarea la unitatea veche din sat. Pentru că spaţiul este mult mai mic, respectiv doar patru săli de clasă, conducerea Inspectoratului Şcolar a dispus efectuarea cursurilor în două schimburi.   

„Dimineaţa vin profesorii, cei mai mulţi navetişti din Roman, pentru elevii din clasele de gimnaziu, iar după-amiaza vin elevii de clase primare, pentru că învăţătorii sunt din sat şi nu mai contează că nu există mijloc de transport. Bine că am putut muta elevii în şcoala veche şi nu sunt obligaţi să facă naveta în alt sat”, a declarat pentru Adevărul profesorul Viorel Stan, inspector şcolar general.  

Şefii ISJ Neamţ pregătesc documentele pentru a solicita Ministerului Educaţiei un sprijin financiar pentru reconstrucţia şcolii distruse în incendiu. Prefectul judeţului, George Lazăr a precizat de asemenea că s-a cerut reprezentanţilor şcolilor din municipiul Roman să doneze material didactic  pentru elevii din Icuşeşti.  

„Deja au ajuns 50 de bănci, patru table şi apelul nostru rămâne deschis. Sper într-o alocare bugetară din fondul de rezervă al MAI, iar preşedintele Tărâţă va avea grijă de comună la împărţirea bugetului pe 2014, pentru că acolo trebuie ridicată o şcoală nouă“, a declarat prefectul George Lazăr.  

Şcoala Icuşeşti a ars din temelii în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 ianuarie), însă cauza incendiului nu a fost stabilită. O comisie de anchetă are sarcina de a stabili ce anume a generat incendiul. Clădirea a fost dată în funcţiune în urmă cu nouă ani, fiind realizată cu fonduri asigurate printr-un program finanţat de Banca Mondială.   

Autorităţile estimează că pentru ridicarea unei şcoli noi vor trebui cel puţin 1,5 milioane de lei. Şcoala nu era asigurată, astfel încât parte din bani să fi fost recuperaţi.

 

(Sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments